Ongelovigen die God verheerlijken

Thema: Eerste brief van Petrus

"Houd uw levenswandel onder de heidenen goed; opdat zij die nu van u kwaadspreken als van kwaaddoeners, door de goede werken die zij in u waarnemen, God verheerlijken mogen op de dag dat er naar hen omgezien wordt." (1 Petrus 2:12)

Kunnen ongelovige heidenen God verheerlijken? Je zou zeggen: Natuurlijk kan dat, want zodra ze tot geloof komen, verheerlijken ze ook God. Ja, dat is zeker zo, maar dan zijn ze geen ongelovige heidenen meer, maar gelovigen. Is het extremer mogelijk? Heidenen die niet geloven, maar toch God verheerlijken? Eigenlijk is dit misschien wel een lastige en ongemakkelijke vraag. Toch, als je deze vraag aan Petrus zou stellen, zou hij je zeggen: "Ja dat kan zeker!" En ik moet je eerlijk zeggen dat ik even op het verkeerde been werd gezet toen ik het volgende gedeelte in de brief van Petrus las. Boven het gedeelte van vers 11 en 12 staat in mijn Bijbel namelijk: "Een voorbeeld voor de heidenen". Ik moet je dan eerlijk zeggen dat ik dan snel ga lezen en oppervlakkig een paar lijnen trek. Eigenlijk had ik een heel andere vraag in mijn gedachten. Ik wilde beginnen met: Kunnen ongelovigen tot geloof komen zonder onze woorden? Maar dat is niet waar Petrus het over heeft.

De vraag of een ongelovige heiden God kan verheerlijken terwijl hij ongelovig is, is een vreemde vraag, maar wel eentje die er toe doet. De gelovigen aan wie Petrus schrijft hadden het zeker niet makkelijk in de tijd waarin zijn leefden. Er was veel vijandschap en er werd veel over hen geroddeld. Die roddels waren meer dan alleen maar opmerkingen dat die christenen maar vreemde mensen waren. Er gaan zelfs verhalen dat er heidenen waren die hoorden hoe de christenen Avondmaal vierden en de woorden: "Dit is Mijn lichaam", doorbriefden naar de stadsbestuurders met het verhaal dat christenen elkaar opaten. 

Als je zo wordt dwarsgezeten, zou de kans kunnen bestaan dat je die heidenen niet al te vriendelijk zou benaderen en dat je heel vleselijk zou kunnen reageren. En dan zegt Petrus: Dat is niet de bedoeling. Ga nu niet vleselijk reageren, volg niet de begeerte, het verlangen van je vlees. Je vleselijke, oude mens zou namelijk wel eens heel verkeerde verlangens kunnen hebben richting die heidenen. Zorg ervoor dat je levenswandel zuiver is. Je mag dat betrekken op dat je geen kwaad met kwaad vergeld, maar je mag dit ook heel breed trekken. Laat in alles, onder elkaar, maar ook in hoe je met hen omgaat, zien dat je leeft als een hemelburger. Petrus begint dit gedeelte met de gelovigen bijwoners en vreemdelingen te noemen. Dat waren ze natuurlijk ook in de maatschappij, maar Petrus bedoelt er hier ongetwijfeld ook mee dat ze dit zijn op aarde als hemelburgers. Leef als burgers van dat andere Koninkrijk.

Uiteindelijk zal dit de laster laten stoppen en je kunt je wel voorstellen dat dit ook kan betekenen dat Petrus bedoelt dat je goed bent voor degenen die vijandig tegen je zijn. Liefhebben is lang niet altijd iets dat we kado krijgen, vaak kost ons dat echt wel iets. En wat werkt dit dan uit? Mijn eerste reactie was: Dan komen ze natuurlijk tot geloof. Ja, dat zou mooi en geweldig zijn, maar wat nu als dat niet gebeurd en de vijandschap blijft? Dan zegt de HSV dat ze God verheerlijken op de dag dat er naar hen omgezien wordt. Dat lijkt een positief moment. Het moment dat God met Zijn genade naar die heidenen omziet, bijvoorbeeld? Dat denk je in eerste instantie, maar het Griekse woord gaat over een bezoeking in de toekomst. Omzien klinkt als zorg, maar dat is het niet. Petrus heeft het hier over de oordeelsdag. Dat klinkt negatief en dat is het voor ongelovigen ook zeker wel, maar wat gebeurt er op die oordeelsdag? Dan zullen die heidenen God verheerlijken omdat ze moeten toegeven dat die gelovigen echt tot eer van God leefden door hun hele houding. 

Het andere is ook waar: Door onze levenshouding maken we ongelovigen nieuwsgierig, daar komt Petrus later nog wel op terug, nu zegt hij dat onze levenshouding straks God zal verheerlijken door hen die ongelovig bleven en vijandig bleven. Uiteindelijk zullen ze God verheerlijken vanwege wat ze ons hebben zien doen als we een zuivere levenswandel er op nahouden. God krijgt dus niet alleen eer omdat jij gehoorzaam bent, maar zelfs vijanden zullen straks God verheerlijken vanwege onze levenswandel als deze zuiver is. Voer dus strijd tegen de begeerten van je ziel, en God zal meer eer ontvangen dan dat wij denken.

Gebed: Heer, laat mijn hele levenswandel U verheerlijken en eer geven, niet alleen dat U eer krijgt door mij, maar dat zelfs Uw vijanden U straks eer moeten brengen als ze tegen U moeten zeggen dat ik U echt en oprecht diende.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu