Kerk van Jezus - Zegenende gemeenschap

"Zegen wie u vervolgen. Zegen hen en vervloek hen niet." (Romeinen 12:14)

Jezelf kun je veranderen, maar een ander niet. Dat is wel bijna een waarheid, toch? Best apart hoeveel we bezig zijn om de ander te veranderen, alsof alles altijd aan een ander ligt. Hoeveel problemen zijn er niet, waarbij de schuld in onze beleving vaak bij de ander ligt. Als die ander dit of dat niet had gedaan, dan was het nu anders geweest. En krijg je die ander dan veranderd zodat dingen weer goed zouden gaan? Nee, dat is eigenlijk helemaal niet mogelijk. Maak je vooral druk om jezelf, maak zelf andere keuzes, kun je beter zeggen. En ja, dat is ook wel zo. En toch denk ik dat die ander wel te veranderen is, maar niet omdat wij de verandering tot stand willen brengen. Het heeft te maken welke geestelijke keuzes jij maakt, waardoor er bij die ander iets in beweging kan komen. De vraag is of jij daartoe natuurlijk bereid bent. Paulus noemt in Romeinen 12 een uiterste, maar het principe is wel duidelijk. Paulus noemt mensen die je vervolgen.

Je zou kunnen zeggen dat dit niet veel met de gemeente en de gemeenschap te maken heeft. Toch denk ik dat dit wel iets te kort door de bocht is. Paulus weet maar al te goed hoe de gemeente van Christus, in zijn tijd werd vervolgd. Misschien dat de vorm van toen voor ons niet voor te stellen is, maar tegenstand tegen de gemeente is niet vreemd. Heel veel dingen worden in onze tijd uit balans getrokken en zo wordt de kerk in een kwaad daglicht gezet, soms is er gewoon openlijk lastig of soms politieke uitspraken waar je wel je vraagtekens bij kunt zetten. En ja, als wij als kerk van Jezus daar zelf door verkeerde keuzes de oorzaak van zijn, moet je zeker eerst naar jezelf kijken. Maar wat nu als die tegenstand er echt is? Dan moet je niet willen proberen die ander te veranderen. En dat kan al doordat je de discussie aangaat, of iemand buiten de deur probeert te houden. Je moet zelf een keus maken om die ander te zegenen. Zegen degenen die je vervolgen en vervloek hen niet! Termen als 'laat hem de ... krijgen', zijn woorden die geestelijke kracht hebben en een vloek in werking stellen. Daar wordt het niet beter van! En daar wordt de gemeente ook niet sterker van en al helemaal niet opener.

Spreek woorden van zegen uit! Misschien lijkt dat zinloos, maar in de geestelijke wereld is dat niet zinloos, want daardoor komen engelen in de geestelijke strijd in beweging en dan gebeurt er wel iets. Zegen verandert mensen. Zegen verandert dus ook tegenstanders en mensen met weerstand. Iemand zich welkom laten voelen is mooi, maar iemand laten ervaren dat je hem zegent en dat hij door jouw zegen dichterbij mag komen, al is hij nog zo tegen je, dat zal iets doen met de ander. Dat Paulus eigenlijk twee keer hetzelfde zegt is niet vreemd. Hij zegt twee keer dat je moet zegenen, maar de tweede keer herhaalt hij dit om te benadrukken wat we niet moeten doen: Vervloek niet! Wees een zegenende gemeenschap van discipelen, waar de zegen echt voelbaar is! Dat betekent dus dat je bewust kiest om niet op onrecht in te gaan, maar in de eerste plaats te beginnen met zegenen. Daarmee zeg je niet dat het onrecht goed is, maar de zegen kan zoveel veranderen bij de ander, waardoor hij ook tot andere inzichten komt.

Gebed: Heer, soms zijn woorden met een vervloekende kracht eerder uit mijn mond dan dat ik zegenende en opbouwende woorden spreek. Leert U mij altijd te zegenen en nooit te vervloeken.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu