Psalmen - Psalm 129 - Laten zij die ons beschadigen, beschaamd worden

"De HEERE, Die rechtvaardig is, heeft de touwen van de goddelozen afgehakt." (Psalm 129:4)

Er gebeurt nogal eens wat. Dat gevoel krijg je bij Psalm 129. En eigenlijk denk ik, als ik deze psalm lees: "Dit ervaar ik als pelgrim op deze manier eigenlijk echt niet." Als je deze psalm leest blijkt dat de pelgrim uit deze psalm hele negatieve ervaringen heeft, of misschien zelfs wel traumatische ervaringen. Er zijn vijanden geweest die hebben voor echte benauwdheid gezorgd, die hebben hem naar het leven gestaan. Hij heeft het over haat en het gebed dat daarop volgt, liegt er ook niet om! Hij vraagt om complete vernietiging voor deze mensen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook echt wel eens mensen meemaak, die heel wat tegen mij kunnen hebben omdat ik God boven alles liefheb, maar dit, zoals in deze psalm, dat herken ik niet. En toch is het misschien wel een keer goed om er even bij stil te staan dat er op deze aarde  wel gelovigen zijn die dit zo letterlijk ervaren. Zeker onze broers en zussen uit de vervolgde kerk ervaren woorden als uit deze psalm dagelijks. Als wij er al iets van merken zal het minimaal zijn. Misschien dat moslims die tot geloof gekomen zijn in Nederland het nog het meeste ervaren.

De pelgrim zegt wel dat Israël het moet beseffen dat dit een waarheid is. Of hij hier ook op het verleden van Israël wijs is niet duidelijk, wellicht spreekt hij Israël aan om bevestiging te krijgen voor wat hem is overkomen. En verderop in de psalm zegt hij: Laat beschaamd worden en terugwijken, allen die Sion haten. Dit is in de eerste plaats Israël, maar daarbij ook de gelovigen in de rest van de wereld. En of het nu minder is, of net zo erg als in deze psalm, dit is wel waar het een pelgrim om moet gaan: We moeten zien dat uiteindelijk de HEER, Die rechtvaardig is, heeft de touwen van de goddelozen afgehakt.

Ten diepste geldt voor ons allemaal dat goddelozen ons hebben gebonden. Satan is er op uit om ons te binden. Of dat nu door geweld gebeurd, door manipulatie of op andere manieren, zodra wij geremd worden in ons leven als christen, dan speelt dit een rol. Maar de HEER hakt de banden door en er blijft geen touw meer heel als God, Die rechtvaardig oordeelt, Zijn Sionskinderen vrij gaat zetten. Dat betekent niet dat de barre woorden uit psalm 129 nooit geen werkelijkheid meer zouden kunnen zijn. Laat duidelijk zijn dat er altijd vijanden zullen zijn, soms letterlijk, soms geestelijk. 

Maar één gebed: Laat ze beschaamd worden HEER! Laat ze schrikken van zichzelf en wat ze ten diepste tegen U doen. En misschien word jij op een religieuze manier vastgehouden en onder druk gezet. Laat ze beschaamd worden, hen die het lef hebben om aan Gods kinderen te zitten. En jij die verlangt om als pelgrim te leven op aarde, de zegen van de HEER zij met jou! Die zegen zullen je vijanden je niet meegeven, maar vandaag wil ik je zeggen: De zegen van de HEER zal met jou zijn en ik zegen jou in Jezus' Naam.

Gebed: HEER, wij hebben nog niet zoveel te zeggen, maar onze verdrukte broers en zussen, daar zijn deze woorden werkelijkheid voor. Ik bid U of U hen vrijmaakt van vervolging en laat hen die hen verdrukken zich schamen, laat ze verdorren als ze volharden in deze verdrukking van Uw kinderen!

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu