In verwachting naar Kerst

Thema: In verwachting

“En de engel zei tegen haar: Wees niet bevreesd, Maria, want u hebt genade gevonden bij God.”

Misschien had je deze titel niet van mij verwacht omdat we richting Kerst niet veel meer te verwachten hebben, maar alleen iets te herdenken hebben. Jezus wordt immers niet nog een keer op Kerst geboren. Toch denk ik, gezien de tijd waarin we leven, ik je mag bemoedigen ondanks dat we een Kerst tegemoet gaan die grenst aan het absurde. Kerst waarbij het helemaal stil is, geen normale kerstvieringen, geen grootste aanbidding. Met welke verwachting gaan we dan naar Kerst. Heb jij er nog zin in?

De manier hoe Maria in verachting was van de geboorte van Jezus, was ook iets dat voor haar heel veel verwarring meegebracht moet hebben. Zwanger zijn terwijl dat helemaal niet kan, al die blikken van de mensen, nog niet weten hoe Jozef zou gaan reageren. Genoeg om vooral met zorg naar te kijken. Toch denk ik dat je ene zin de komende tijd moet meenemen, zelfs als Kerst totaal niet op Kerst lijkt.

Op het moment dat Maria te horen krijgen van een engel dat ze zwanger zal worden zonder tussenkomst van een man, begint die boodschapper uit de hemel met iets anders. De engel komt binnen en begroet Maria. Nu is dat al genoeg om flink van te schrikken. Je zou ineens oog in oog staan met een engel. Zeker als heel jong meisje. Ze raakt in verwarring. Dat ziet die engel ook wel en dan zijn de volgende woorden, na de groet, die hij zegt: “Wees niet bang, Maria, want je hebt genade gevonden bij God”.

Nu is die uitspraak misschien ogenschijnlijk erg geestelijk. Genade gevonden bij God, klinkt als iets als ‘vergeving’, maar wat de engel eigenlijk gewoon zegt: “Maria, God heeft jouw uitgekozen om Zijn Zoon ter wereld te brengen”.  Dat is de genade waar hij het over heeft. Dat wat Maria mee zal dragen is uit God. God heeft in Zijn goedheid Maria daarvoor uitgekozen en daarom hoeft ze niet bang te zijn.

Wat betekent deze groet dan voor ons? Je zou kunnen zeggen: “Niet zoveel, want wij dragen Jezus niet bij ons”. Dan zou ik je de vraag willen stellen: “Dat God jou in Zijn genade heeft uitgekozen om de Naam van Zijn Zoon te dragen, is dat minder genade dan”? Dat jij een boodschapper bent van Zijn goede nieuws en dat jij door Jezus kind van de Allerhoogste mag zijn, hoeveel genade is dat dan? Natuurlijk is het logisch dat Maria heel veel extra zorg van God kreeg, wat ze droeg Zijn Kind. En de Vader in de hemel zal er alles aan doen om dat goed te laten verlopen. Is het niet net zo logisch dat als God Zijn Zoon aan jou verbindt, dat Hij dan ook net zo goed voor jou zal zorgen?

De woorden ‘wees niet bang’, gelden dan net zo goed voor jou als voor Maria. Is het Maria allemaal komen aanwaaien? Zeker niet, ze heeft het genoeg voor haar kiezen gehad, maar ze hoefde niet bang te zijn omdat zij genade had gevonden bij God. Ik zeg vandaag niet dat alles vanzelf gaat en ook niet dat deze Kerst niet moeilijk zou zijn, maar ik zeg wel: “Je hoeft niet bang te zijn”!

Je hebt genade gevonden bij God en daarom zal Hij je nooit alleen laten tobben en met deze wetenschap leven naar de komende Kerst. We gaan de geboortedag van Jezus opnieuw gedenken, misschien eenzaam, misschien zonder heel veel sfeer, maar wel met dezelfde God Die het zegt: “Wees niet bang, Ik ben met je”.

Gebed: Heer, dank U wel dat U er altijd bij bent en dat ik niet bang hoef te zijn.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Podcast kanaal Eindeloos gelukkig

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Nieuwe artikelen

28 september 2023
03 februari 2023
27 januari 2023

Spreekbeurten Theo de Koning

17 dec 2023
10:00 - 11:30
Montfoort, Protestantse gemeente
24 dec 2023
10:00 - 11:30
's Gravendeel, Hervormde gemeente
31 dec 2023
09:30 - 11:00
Piershil, Hervormde gemeente
31 dec 2023
17:00 - 18:30
H.I. Ambacht, Hervormde gemeente

Preekrooster 2023-2025

Voor preekregelaars is het preekrooster 2023-2025 van Theo de Koning ter inzage beschikbaar via deze link.

Theo denkt

Ikea-kast

Ik zal het gelijk maar zeggen: De combinatie van een bepaalde vorm van eigenwijsheid en onhandigheid zorgt wel eens voor wat uitdagingen. Je hebt twee categorieën mensen: De ene categorie leest gebruiksaanwijzingen, montagetekeningen en handleidingen, de andere categorie doet dat niet en begint gewoon. Met als gevolg dat die laatste categorie mensen halverwege toch vaak maar wel even de handleiding erbij pakt, of na lange tijd tot de conclusie komt dat er meer mogelijk is met een apparaat dan hij eigenlijk wist. Het zal je niet verbazen dat ik bij die laatste categorie mensen behoor. Dan schiet je toch gelijk lekker op?

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2023 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu