Het Evangelie is niet te verstoppen

Thema: Op weg met Jezus

"Want er is niets verborgen wat niet openbaar zal worden; en er is niets geheim wat niet bekend zal worden en in de openbaarheid komen." (Lukas 8:17)

Heb jij dat ook weleens, dat je de Bijbel leest en denkt: Ja, bekend verhaal en ja, logisch wat Jezus hier zegt, maar dan lees je het volgende vers en dan denk je: Nou ja, dat is vreemd. Dat gevoel krijg je zomaar als je het verhaal hebt gehad van de zaaier, waar Jezus afsluit met het doel van de zaad: Houdt Gods woord vast in een oprecht en goed hart, en draag vrucht. Dat was het doel van die gelijkenis en dan komt er een heel logisch beeld over een kandelaar die je niet onder het bed moet zetten. Ja, logisch, je moet natuurlijk licht verspreiden. Zeker dat bedoelt Jezus ook, maar dan de zinnen daarna…

Ik vind het in ieder geval altijd maar een vreemd vergelijk over die kandelaar. Je moet bedenken dat ze in die tijd geen elektrisch licht hadden. Elke lamp was vuur. Ik begrijp het beeld dan niet goed over die kandelaar onder het bed. Dat die dan geen licht geeft en dat dit niet de bedoeling is, begrijp ik wel, maar weet je wat er gebeurt met een brandende kaars of een olielamp onder je bed? Dan krijg je brand!

Weet je, het Evangelie mag maar op ene plaats staan: Op een kandelaar, om even in het beeld van het licht te blijven. Het Evangelie van het Koninkrijk van Jezus moet zo duidelijk, zo onmogelijk voorbij te lopen en zo kraakhelder zijn dat niets het mag verhinderen. Het kan toch onmogelijk zo zijn dat je geen licht van Jezus verspreidt, terwijl je wel door Zijn licht bent aangestoken? Natuurlijk zet je een lamp niet onder je bed of onder een vat.

En dan zegt Jezus: “Want er is niets verborgen dat niet openbaar zal worden en niet geheim wat niet bekend zal worden”. Je kunt het losmaken van die kandelaar. Dan kun je zeggen dat Jezus twee dingen zegt. Hij zegt in de eerste plaats dat je het licht van Zijn Koninkrijk moet laten schijnen en Hij zegt dat als je zonden doet in het geheim dat dit openbaar zullen komen. Alleen ontgaat het mij dan wel waar het verband is tussen deze twee dingen. Zeker ook omdat het eerst over vruchtdragen gaat, vervolgens over lichtgeven en dan nu ineens zou Jezus een ander thema aansnijden. Dat is niet heel logisch.

Even terug naar die kandelaar met het licht. Dat licht is het Evangelie. Wat gebeurt er als je een kandelaar onder het bed zet? Dan geeft hij geen licht en iemand komt dan in een donkere kamer. Het gaat niet over licht, maar dat licht is alleen een hulpmiddel waarmee Jezus Zijn punt wil maken. Het gaat om het Evangelie. Wat gebeurt er als je het Evangelie wegstopt? Of als je er alles aan doet om de boodschap van Jezus niet te vertellen? Dat komt ooit openbaar en dat heeft gevolgen, want als je denkt te hebben, dan wordt het je afgenomen. Dat klopt op zich wel, maar denk jij dat het Evangelie verborgen kan blijven?

Zou Jezus het hier ook kunnen hebben over het Evangelie dat niet tegen te houden is. Je kunt het verbergen, maar het zal toch wel openbaar komen. Ja, als je het verstopt en verzwijgt, dan volgt die waarschuwing over dat denken te hebben, maar over dat verborgen zijn dat toch openbaar komt heeft waarschijnlijk met het Evangelie te maken. Dat kun je helemaal niet wegstoppen. Wat gebeurt er met een kaars die je onder je bed zet? Dan blijft het niet donker, dan krijg je brand. Natuurlijk een lamp onder het bed of in een emmer geeft geen licht, maar vuur onder je bed zorgt even voor duisternis, maar daarna krijg je licht genoeg. Het zal uitbreken met vuur. Het Evangelie kun je willen verstoppen (dat wil je natuurlijk helemaal niet als je ‘Tijd met God’ leest) maar het is niet te verstoppen. God zal er Zelf voor zorgen dat het openbaar komt. Je kunt van het Evangelie geen geheim maken, dat brengt God echt Zelf wel openbaar. En als je dat wel doet, dat zijn degenen die denken te hebben en ze hebben niets.

Het is dus onmogelijk om als gelovige het Evangelie weg te stoppen. Een gelovige doet dat ook gewoon niet. Zo simpel is het ook weer. En natuurlijk niet iedere gelovige is een evangelist, er zijn er ook die gewoon door goed te doen vruchten dragen zo het licht verspreiden. Als je dat licht maar verspreidt.

Gebed: Heer, Uw Evangelie verdient het om openbaar te zijn en ik wil het uitdragen, overal en altijd.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu