Vrouwen in de Bijbel - Martha

"Het gebeurde toen zij onderweg waren, dat Hij in een dorp kwam. En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis." (Lukas 10:38) 

Dat wil je toch allemaal wel, Jezus in je huis ontvangen? Als je bedenkt wat er om Jezus heen allemaal gebeurde aan wonderen en tekenen, aan krachten van het Koninkrijk, dan laat je zeker de kans niet voorbij gaan om Jezus in huis te ontvangen. Als de Koning van het hemelse Koninkrijk langs komt, die laat je toch niet buiten staan? Martha ziet Jezus komen en ontvangt Hem in haar huis.

  

Martha was een dienende vrouw, net als Maria Magdalena. Ze stond klaar om het Jezus zo makkelijk mogelijk te maken. Jezus hoefde echt de tafel niet te dekken, want dat deed Martha wel. Jezus mocht gewoon aanliggen en Martha deed de rest. Tenminste, zo zou het ongeveer gegaan moeten zijn. En in huis was ook haar zus Maria en die zal dan echt wel een handje helpen. Misschien was het een ongeschreven regel dat het zo zou werken. Maar Maria kiest ervoor om aan de voeten van Jezus te gaan zitten en te luisteren naar Zijn boodschap. 

Er is niets mis met een dienende vrouw. Laat het duidelijk zijn dat dienen van fundamenteel belang is in het Koninkrijk van God. Op basis van deze geschiedenis kun je dus niet zeggen dat je niet hoeft te dienen. Dat is ook niet wat er nu gebeurt. Blijkbaar was er iets in het dienen van Martha dat niet goed ging. Was Martha aan het dienen om haar plaats bij Jezus te verdienen? Dat zou kunnen. In ieder geval wordt Martha op een geven moment er niet vrolijk van dat Maria niets doet en als het dan hoog genoeg is opgelopen dan spuugt ze het eruit en zegt ze: "Ziet U dan niet dat Maria niets doet." 

Het is nooit verstandig om je emmer te laten vullen totdat deze overloopt. Dan gaat het een keer mis en zeker in deze situatie. En dan zegt Jezus dat Maria het goede deel uitgekozen heeft en dat Martha zich te veel bezorgd maakt en zich te druk maakt over veel dingen. Het gaat dus niet om het dienen van Martha, maar Martha kan blijkbaar de zorg en de bezorgdheid niet loslaten. Misschien kan ze Jezus niet eens loslaten om Hem te laten gaan naar Golgotha.  

Maria kon haar zorgen loslaten en kon de tijd hebben om met de goede focus op Jezus gericht te zijn. Martha zou zomaar in de 21e eeuw geleefd kunnen hebben.  Druk met van alles, maar zo weinig tijd voor Jezus. Dit moet en dat moet en als Jezus komt, moet alles toch volmaakt in orde zijn. Tot Jezus je ontnuchterd en zegt: "Wat maak jij je druk, zeg. Ga eens gewoon aan Mijn voeten zitten en luister eens naar wat Ik zeg." Dat is confronterend voor ons, multi-taskende mensen. Maar Jezus wil dat je tot rust komt bij Hem. Hij wil je leren om zonder zorg en stress te leven en daarom heeft Maria het goede deel gekozen en moet Martha stoppen met haar bezorgdheid en uitrusten aan Zijn voeten, want dat is de hoogste plaats. 

Gebed: Heer, aan Uw voeten, is de hoogste plaats, daar wil ik meer zijn en minder in de weer met mijn drukte. Ik wil Uw stem horen en die verstaan.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Nieuwe artikelen

28 september 2023
03 februari 2023
27 januari 2023

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Ikea-kast

Ik zal het gelijk maar zeggen: De combinatie van een bepaalde vorm van eigenwijsheid en onhandigheid zorgt wel eens voor wat uitdagingen. Je hebt twee categorieën mensen: De ene categorie leest gebruiksaanwijzingen, montagetekeningen en handleidingen, de andere categorie doet dat niet en begint gewoon. Met als gevolg dat die laatste categorie mensen halverwege toch vaak maar wel even de handleiding erbij pakt, of na lange tijd tot de conclusie komt dat er meer mogelijk is met een apparaat dan hij eigenlijk wist. Het zal je niet verbazen dat ik bij die laatste categorie mensen behoor. Dan schiet je toch gelijk lekker op?

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu