De reden dat de dood Jezus niet kon vasthouden was omdat Jezus de dood zwaar op zijn maag lag. Of nog anders gezegd: De dood was kotsmisselijk van Jezus en spuugde Hem uit. Het zou zomaar kunnen zijn dat je deze uitspraak voor het eerst hoort. Eerlijk gezegd had ik hem ook nog nooit uitgesproken in een preek. Maar weet je nog hoe we aan deze serie begonnen? We begonnen met de Schriftgeleerden die een teken van Jezus vroegen en het antwoord dat ze kregen was dat ze alleen het teken van Jona kregen.

Jezus vergelijkt dus Zijn opstanding met Jona die na drie dagen door de vis wordt uitgespuugd. Nu heb ik een dochter die al weken riep dat ze op zondag wel mee uit preken zou gaan als ik over Jona zou preken met Pasen. Dat klinkt nogal bizar toch? Maar doordat mijn dochter, ergens met wat humor, dit telkens zei, sprak God wel en maakte in de loop van de lijdenstijd mij heel duidelijk dat Jona en Pasen heel veel met elkaar te maken hebben.

Jona was dwars en eigenwijs en wilde vooral niet naar Ninevé. Het gevolg kennen we, hij moet overboord van zijn vluchtschip en er komt een vis die hem opslokt. En ja, wij weten hoe dat afloopt, dus het is heel makkelijk om te zeggen: Na drie dagen kwam Jona gewoon weer op het strand terecht. Jona wist daar niets van en als je het gebed van Jona in de vis leest, dan is het opmerkelijk hoeveel overeenkomsten dat heeft met het leven van Jezus. Al Gods toorn is over Jona heengegaan, zoals het later ook over Jezus zou heengaan. En met dat Jona niet naar Ninevé was gegaan, zou die stad zomaar weggevaagd kunnen worden door God. En wat doet God dan? Hij spreekt tegen de vis en de vis spuugt Jona uit op het strand. Ineens was de vis kotsmisselijk van Jona en hij lag hem zwaar op zijn maag.

Jezus zegt dat het teken dat Hij nog zal geven het teken van Jona zou zijn. Jezus die aan het kruis Gods toorn droeg en dan na drie dagen in het graf gebeurt hetzelfde als bij Jona. Gods genade voor Ninevé was groter dan Zijn toorn en Hij laat Jona op het strand terecht komen en welke opdracht krijgt Jona daar? Exact dezelfde opdracht als die hij kreeg voor hij wegliep. Nu heeft Jezus nooit een moment gehad dat Hij wegliep voor God. Hij was altijd gehoorzaam. En toch droeg Hij Gods toorn over de zonde van de hele wereld en dan komt Hij in het graf terecht. En hoelang? Net zo lang als Jona: Drie dagen.

Stel je voor dat Jezus niet was opgestaan. Dat God had gezegd: De straf is ten dele blijvend. Wel vergeving door het kruis, maar geen opstanding? Dan hadden we dood gegaan, zonder een eeuwig oordeel, maar was er ook geen eeuwig leven geweest. Dat is ene kant van het verhaal, maar dan zouden wij wel met Christus sterven, maar niet met Hem opstaan. Straks niet, maar ook nu niet. Dan begint het nieuwe leven nooit. Jezus maakt duidelijk met de vergelijking met Jona dat het punt waar het echt om draait, de opstandingsdag is. Het gaat om de derde dag. Het kruis is een wonder en daar ontvangen we vergeving, maar met Pasen ontvangen we het leven.

Er is overwinning over de zonde, maar er volgt ook een overwinning over de dood. En het nieuwe leven van Jezus is jouw nieuwe leven. Niet pas straks een keer, maar het nieuwe leven is al begonnen. En dan spuugt de dood Jezus uit en Hij zal straks naar de hemel teruggaan, maar jij in Hem nog niet. Maar je ligt daar wel uitgespuugd op het strand, zoals Jona. De derde dag maakt duidelijk dat zowel de vis als de dood hun buit niet meer konden verdragen. En welke opdracht kreeg Jona ook alweer? Precies dezelfde als voor zijn vlucht: Verkondig je aartsvijanden dat ze zich moeten bekeren. En nu wij, die in Christus, uitgespuugd zijn door de dood. Welke opdracht zouden wij dan krijgen? Dezelfde als die Jezus had voor Zijn lijden en wij delen in Zijn bediening en nemen die zelfs over: Verkondig alle volken dat de genade van God groter is dan Zijn toorn. Jezus leeft en jij met Hem en de opdracht is dezelfde, alleen mag Jezus al ten hemel in en mag jij verder met Zijn opdracht. Dat is leven uit Pasen en we roepen het uit: Jezus is werkelijk opgestaan!

Gebed: Heer, ik dank U dat U werkelijk bent opgestaan en dat ik nu al deel in Uw nieuwe leven. Halleluja en ik zal dit uitroepen over de wereld. Ik zal U eren om wat U deed en omdat U leeft.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu