Het is in ieder geval niet het meest interessante gedeelte van de brief, zou je kunnen zeggen. Toch denk ik, dat dit iets te snel is gedacht. Het is in de eerste plaats even goed om te kijken hoe het nu eigenlijk zit met dat geld dat Paulus heeft gekregen. Het is namelijk in de eerste plaats al de vraag of het om alleen geld is gegaan. Er was kennelijk eerst een periode geweest waarbij de gemeente in Filippi niet kon of niet heeft willen bijdragen. Ik denk dat je uit moet gaan van het eerste, het kon niet. In ieder geval vervolgt Paulus dan dat hij heeft geleerd om tevreden te zijn met weinig en dat is voor hem mogelijk door Christus Die hem kracht geeft.

In alles merk je dat het om niet zomaar een gift gaat. Ze zijn deelgenoot geworden in zijn verdrukking. Dat woordje deelgenoot is een belangrijk woord. In dat woord zit het Griekse woord ‘koinonia’. Dat woord betekent ‘gemeenschap’ of ‘verbondenheid’. Petrus gebruikt het woord in zijn brief ook in het gemeenschap hebben aan het lijden van Christus. Hier bij Paulus heeft dit woord dus alles te maken met daar waarin de gemeente wil delen van wat Paulus meemaakt. Ze hebben gemeenschap met zijn gevangenschap. Op deze manier ontdek je langzaamaan steeds meer waar het nu echt om gaat.

De gevangenis van toen was totaal anders dan nu. Iemand die nu in de gevangenis zit krijgt elke dag gewoon te eten. In die tijd was een gevangene afhankelijk van zijn familie of zijn directe omgeving. Zij moesten zorgen dat hij te eten zou krijgen. Daarom zou het kunnen zijn dat het hier ook nog om letterlijk eten gaat. Het gaat er hier dan om dat Paulus, die ondersteund werd in zijn bediening door vele gelovigen, ook nu, terwijl zijn bediening amper nog een bediening is te noemen, toch ook dan wordt ondersteund. Ze hebben hem juist ook nu terwijl hij niet als apostel de wereld overtrok dat gestuurd wat hij nodig had. Hij heeft nu zelfs overvloed.

Je merkt wel dat dit verder gaat dan alleen even je gift overmaken omdat het zo hoort. En juist door op deze manier te zorgen voor iemand die in de marge terecht is gekomen, is dit als een aangename geur voor God. Het is eigenlijk voor God als een reukoffer en daarmee zet Paulus het op ene lijn met de gebeden van de heiligen die ook op deze manier worden aangeduid. Het is iets dat er toe doet in de geestelijke gewesten en het komt als een geurig offer voor Gods troon. Juist omdat het om Paulus gaat die een dienstknecht van God is. En God reageert altijd op geurige offers. Net zo min als dat Hij de gebeden van de heiligen niet zinloos laat zijn, zo geldt dat ook hiervoor. Het raakt Gods hart op het moment dat we voor Zijn geliefden zorgen. Het raakt Hem zo dat Hij zelfs vanuit Zijn rijkdom ook weer zal uitdelen aan degenen die uitdelen vanuit hun overvloed.

Het gaat hier dus echt wel ergens over. Geven voor het Koninkrijk stopt niet bij een bediening, maar dat gaat verder. Dat zit ook in letterlijke ondersteuning waar dat nodig is. Dit zou je diaconaal kunnen noemen, maar ik denk dat deze situatie verder gaat dan dat. Deze situatie laat zien wat Filippi echt overheeft voor Paulus en wat hij voor hen heeft gedaan en dat komt als een geurig offer voor Gods troon.

Gebed: Heer, geven is dus ook geven aan de heiligen in moeilijke omstandigheden en deze manier van geven komt voor U als een geurig offer. Geef mij oog, ook voor deze manier van ondersteunen, zelfs als bedieningen op het eind lopen.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu