Een discipel is iemand die in zijn manier van leven en doen op Zijn Meester lijkt. Dat betekent dus dat je wel aan de voeten van Jezus mag zitten om te luisteren en te leren. Het is alleen de vraag waarom je daar zou willen zitten. Het is heel opmerkelijk dat er maar heel erg weinig momenten zijn dat Jezus tegen Zijn discipelen zegt: Ga er nu maar eens een poosje rustig bij zitten. Misschien heb ik een aantal teksten gemist, maar Jezus zegt dat een keer op het moment dat Zijn discipelen hard aan het werk waren geweest voor het Koninkrijk. Op het moment dat ze terugkwamen zei Jezus toen: "Rust een weinig". Na gedane arbeid mag er dus ook wel rust zijn.

Jezus zelf heeft ook maar weinig momenten van rust gehad. De momenten dat Hij met Zijn Vader in gesprek was, maar verder lezen we maar weinig van rustmomenten van Jezus. Misschien die ene keer dat Hij lag te slapen in de boot. De vraag is waarvoor je op zondag in de kerk zit. Is de manier en het waarom van op zondag in de kerk zitten iets dat discipel waardig is. Ja, je mag bemoedigd worden en je moet regelmatig horen waar je vandaan komt. Maar als jij in de kerk zit om daar vooral zelf een goed gevoel te krijgen en vooral voor jezelf daar te zijn, dan gaat er iets mis. En ik geloof steeds meer dat de kerk ook daar een groot stuk van haar kracht is verloren. Teveel staat de mens in het middelpunt. En of dat de zondige mens is of de mens die vooral te horen krijgt dat God zo blij met hem is, maakt uiteindelijk niet veel uit. Er zijn eigenlijk maar twee hoofdthema's waar het in de kerk over zou moeten gaan. Het moet de plaats zijn waar God de eer en glorie krijgt en het moet de plaats zijn waar we opgebouwd worden. Niet om je daar fijn bij te voelen, maar opgebouwd worden om, zodra je de kerk weer verlaat, je taak als discipel op te nemen.

En wat doet een discipel? Die laat in alles zien en merken wie Jezus is en draagt Zijn Koninkrijk uit in woorden, maar ook in daden. De gaven van de Geest functioneren op elk moment dat dit nodig is in het werkveld van een discipel. En dat werkveld is de hele wereld die nog gewonnen moet worden voor Jezus. Maar zolang wij alleen voor onszelf in de kerk willen zitten, voor een fijn gevoel en het gevoel dat je niet al te veel moet, dan zijn we niet op het juiste spoor. De discipelen van Jezus werden geconfronteerd met hun ongeloof en angst, ze werden aan het werk gezet om het Koninkrijk zichtbaar te maken en ze mochten leren om dat ook weer door te geven. Het kan niet zo zijn dat je een gelovige bent voor jezelf. Een discipel heeft geleerd om de daden en het gedrag van zijn Meester te kopiëren. Als we dat leren en begrijpen, gaat er kracht van de kerk uit, omdat je in elke situatie je gaat afvragen wat jouw taak is in die situatie en je gaat afvragen wat Jezus je daarover heeft geleerd. 

Gebed: Heer, hier ben ik, niet voor mijzelf, maar om U en mijn naaste te dienen. Zegen mij, zodat ik een zegen kan zijn!

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu