"En Mozes zei: Hebt u alle vrouwen laten leven?" (Numeri 31:15)

Eigenlijk is dit wel een hele vreemde tekst. En als je de geschiedenis in dit hoofdstuk leest, lijkt het allemaal helemaal niet zo erg. Israël moet van God wraak nemen op de Midianieten. Het heeft alles te maken met datgene wat er fout ging met die vrouwen van de Midianieten en waardoor dit volk het voor elkaar had gekregen dat Israël op die manier de afgoden was gaan dienen. Maar het blijkt nu dat er nog een addertje onder het gras zat. Eigenlijk dachten we dat we al van Bileam af waren. Want hij had het volk toch gezegend in plaats van vervloekt en hij was daarna weggegaan. Nou ja, dat leek allemaal wel zo. Maar nu komt de echte aap uit de mouw. Want blijkbaar was er nog meer gebeurd in dat contact tussen Balak en Bileam.

De hele geschiedenis met die vrouwen, zoals we gisteren hebben overdacht bleek een oorzaak te hebben. Blijkbaar heeft Bileam aan Balak nog een advies gegeven. Toen het vervloeken van Israël was mislukt heeft Bileam blijkbaar tegen Balak gezegd dat hij het op een andere manier moest oplossen. Het advies dat hij had gegeven was heel eenvoudig: koppel jullie vrouwen aan die van Israël en dan komen de afgoden vanzelf daarbij mee. Die vrouwen zullen ze echt niets mee doen. En als Israël afgoden gaat dienen, zal het misgaan.

We lezen in Openbaring 2:14 dat God tegen de gemeente van Smyrna dit heeft, dat ze de leer van Bileam volgen, die Balak leerde dat hij voor Israël een struikelblok moest neerleggen zodat ze de afgoden zouden gaan dienen. En in dit gedeelte wat we vandaag lezen blijkt dit ook echt te zijn gebeurt. Maar de wraak die God het volk liet nemen op de Midianieten werd niet uitgevoerd zoals God het wilde. Het volk liet de vrouwen en de kinderen leven. Wat opvalt is dat Bileam in deze strijd ook gedood wordt. Maar dat is niet genoeg. Uiteindelijk mogen alleen de meisjes blijven leven en de vrouwen die geen man hebben gehad. En toch... de Midianieten blijven hierbij dus gewoon in leven en de hele geschiedenis door zijn ze een plaag voor Israël.

Dit krijg je ervan als je de zonde niet met wortel en tak uitroeit in je leven, dan blijft het kwaad gewoon zitten. Altijd zal satan er voor zorgen dat afgoderij ergens binnen kan komen via een andere zonde. En het blijkt dat de vrouwen van Midian een levensgrote bedreiging waren. En hoe vaak heeft satan ook jou al niet laten geloven dat sommige zonden maar voor de helft opgeruimd hoeven te worden? Misschien gaat het gewoon over een verslaving, maar die je met een beetje goedpraten best nog kan verdedigen ook. Jij kunt er toch niets aan doen? Er waren omstandigheden...

Ook als gelovigen blijven we uiterst vatbaar voor de listen van satan. Elke keer weer zal hij proberen zonden binnen te praten waardoor je relatie met God er onder leidt. God zal je altijd dingen geven die je juist helpen in de relatie met hem, maar satan bereikt altijd het tegenovergestelde.

Gebed: HEER, U bent te heilig om zonden in mijn leven goed te praten en het heeft altijd een verstoorde relatie met U tot gevolg. Laat mijn vertrouwen op U alleen zijn! U bent al mijn vertrouwen waard en laten wij als gelovigen onder elkaar de gelederen gesloten houden om satan geen kans te geven.

 

 

 

 

 

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Geloofsopbouw

Bij geloofsopbouw gaat het erom dat je groeit in discipelschap. We geven je handvaten om je geloof echt te leven en we proberen je op allerlei manieren te prikkelen om na te denken over allerlei zaken.

Trainingen

Naast onderwijs via internet geven we ook trainingen op locatie om je als discipel van Jezus toe te rusten. Dit kunnen (s)preekbeurten, korte trainingen of langere trainingen zijn voor verschillende doelgroepen.

Recentste 'Tijd met God'

Jezus leeft en jij zult leven!

Thema: Pasen

"Jezus zei tegen haar: Vrouw, waarom huilt u? Wie zoekt u? Zij dacht dat het de tuinman was, en zei tegen Hem: Mijnheer, als u Hem weggedragen hebt, zeg mij dan waar u Hem neergelegd hebt en ik zal Hem weghalen." (Johannes 20:15)

Wat gebeurt er als je bij een graf komt en er ligt niemand meer in? Voor ons is dat misschien helemaal iets dat ondenkbaar is, omdat onze doden onder de grond begraven worden en na een begrafenis gaat er grond over de kist en zie je er niets meer van. In de tijd van het Nieuwe Testament was dat lang niet altijd zo. Als een dode in een graf werd begraven gebeurde dat in de eerste plaats al niet in een kist en vaak werd iemand ook nog eens in een grot begraven. Zo was het ook bij Jezus gebeurd. En stel dan dat je de andere dag naar het graf toe gaat en je hebt het plan om de begrafenis af te maken. Het moment van begraven was immers maar een paar uur na Zijn overlijden gebeurd. De rouwtijd was in ieder geval nog lang niet voorbij, zelfs niet als het bij ons zou gebeuren. En dan kom je bij het graf en dan is degene die daar begraven ligt er niet meer. Wat zou jij er van denken?

Lees meer...

Nieuwe artikelen

Aanbevelingen

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2019 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu