Je zou er toch ook wanhopig van worden? En Mozes is zijn zelfbeheersing compleet kwijt en luisteren naar God blijkt ook moeilijk te zijn op die momenten. Want geen water in de woestijn kan voor ons misschien heel bedreigend zijn, maar het volk en zeker ook Mozes hebben ondertussen gezien dat dit voor God geen probleem is. En voor de zoveelste keer in korte tijd staat er dat Mozes en Aäron zich met hun gezicht ter aarde werpen voor God. En dan is de opdracht duidelijk: Mozes, pak je staf, ga naar de rots en spreek er tegen.

En het lijkt wel op het moment dat Mozes het volk ziet dat het hem echt teveel wordt. En daarbij lijkt Mozes dit ook nog onzin te vinden. Spreken tegen een rots? En in woede slaat Mozes op de rots. Twee keer zelfs. "Zullen wij water uit deze rots laten komen?", roept hij nog uit. En ja, er komt wel water uit. God geeft het volk water, ondanks dat Mozes zo kwaad reageerde.

Maar God zegt: "Mozes, dit was niet de afspraak en ook jij zal het land straks niet ingaan." We zien Mozes niet protesteren, misschien was hij er nog wel blij mee ook. Want hoe moedeloos word je van zo'n volk. Maar tegelijk heeft het ons wel iets te zeggen. Want boosheid en wanhoop drijven ons soms tot daden die God niet wil. Soms moet je ondanks alles, blijven luisteren en slechts spreken tegen datgene wat onmogelijk is.

En ook Mozes komt er niet. Ook dit ongeloof, want zo noemt God het, blijft in de woestijn achter. En alles wat achterblijft in de woestijn, al het volk en zelfs Mozes blijven daar door ongeloof. Zonder geloof kun je het Beloofde Land niet in. En het ongeloof dat met geloof is gemengd, blijft ook achter in de woestijn, zodat alleen geloof het Beloofde Land in zal gaan. Dat is de troost, God laat niet alles achter in de woestijn, maar ongeloof blijft daar wel. Mozes ook, omdat hij niet kon geloven dat spreken genoeg was en hij uit emotie reageerde.

Gebed: HEER, in Uw Beloofde Land kunt U geen ongeloof verdragen. Reinig mij in de woestijn van mijn ongeloof en laat slechts geloof overblijven. Blindelings vertrouwen op Uw liefde en genade, op Uw vriendschap en nabijheid.

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu