Vrouwen in de Bijbel - Sara

"De HEERE nu zag om naar Sara zoals Hij gezegd had; de HEERE deed bij Sara zoals Hij gesproken had." (Genesis 21:1) 

De tweede vrouw die we in de Bijbel tegenkomen is een bijzondere vrouw. Als je gewoon even de hoofdstukken in Genesis doorbladerd over Sara dan kom je er eigenlijk achter dat je over Sara niet eens zo heel veel kan zeggen. Je kunt zeggen dat we een leven heeft gehad dat soms echt niet makkelijk was. Het eerste moment dat we haar tegenkomen wordt Sara losgemaakt van haar hele omgeving en moet ze met Abram naar een onbekend land. Daar begint eigenlijk het onmogelijke leven van Sara.

 

Sara was een vrouw die maar mee moest gaan in alles wat haar man deed. Het was soms totaal onmogelijk wat er gebeurde. En als je leest kom je maar weinig momenten tegen dat je bij Sara zegt: Wat een bijzondere vrouw! Eigenlijk veel meer het tegenovergestelde. Misschien zou je zelfs wel kunnen zeggen dat ze een beroerd leven had, wat uiteindelijk uitliep in een paar keuzes die niet handig waren. Maar als je bedenkt wat de voorgeschiedenis was in haar leven, dan kom je soms tot keuzes waarvan je achteraf zegt dat het fout was. 

Sara wordt steeds ouder en nog steeds had ze geen kind en het hele reddingsplan van God lijkt in te storten. En dan zegt ze tegen Abraham: "Neem mijn slavin maar mee, en ga met haar naar bed, misschien dat je via haar een zoon kan krijgen." Daar moet je eens over nadenken, dit wil je toch niet als vrouw? Mijn vrouw zou dit tegen mij in ieder geval zeker niet zeggen en gelukkig maar. 

Maar bedenk eens welke zelfwaarde Sara nog had. Abraham had haar gewoon als zus laten opdraven bij twee koningen. Hij was bang dat ze hem wat zouden aandoen om Sara te kunnen roven, dus had hij maar gezegd: "Ze is mijn zus." Mooie boel is dat, ben je getrouwd en zegt je man dat je zijn zus bent en hij huwelijkt je zo ongeveer ook nog eens uit om je eigen hachje te redden. Abraham was daar zeker niet de man die hij moest zijn voor zijn vrouw en wat doet dat met de zelfwaarde van een vrouw? 

En dan uiteindelijk komt God nog een keer op bezoek van Abraham en Hij vertelt dat een jaar later er een zoon geboren zal zijn. Abraham is dan al 99 jaar oud. En Sara niet veel jonger. En na alles wat Sara heeft meegemaakt lacht ze dan God eigenlijk uit en zegt: Dit kan echt niet. En als God dan vraagt waarom ze heeft gelachen, liegt ze er ook nog om. 

Wat zou God met zo'n vrouw, die ook echt beschadigd was door het leven, doen? Na die lachbui zou je zeggen dat God er echt klaar mee is. Maar dan lees je: "En de HEERE zag om naar Sara zoals Hij beloofd had." Dit is de genade van God voor een vrouw die misschien nog maar heel weinig eigenwaarde over had en die soms hele verkeerde keuzes maakte. God blijft wel trouw. Dit is hoop voor vrouwen in onze tijd, die geen hoop meer hebben omdat er zoveel mis is gegaan. Hoop omdat God niet zal loslaten. 

Gebed: Heer, wat bent U vol van genade, en vol van liefde. Dank U dat ik het verhaal van Sara mag zien en ondanks Sara dat U zo trouw blijft.

 

 

 

 

Mailabonnement

Meld je aan voor het gratis mailabonnament 'Tijd met God', zodat je elke nieuwe overdenking, aangevuld met andere bezinnende onderwerpen direct in je mailbox krijgt.

Klik hier om je aan te melden

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Geloofsopbouw

Bij geloofsopbouw gaat het erom dat je groeit in discipelschap. We geven je handvaten om je geloof echt te leven en we proberen je op allerlei manieren te prikkelen om na te denken over allerlei zaken.

Trainingen

Naast onderwijs via internet geven we ook trainingen op locatie om je als discipel van Jezus toe te rusten. Dit kunnen (s)preekbeurten, korte trainingen of langere trainingen zijn voor verschillende doelgroepen.

Activiteiten

02 dec 2018
08:00AM - 05:00PM
Adventsserie 'Tijd met God'
02 dec 2018
05:00PM - 06:30PM
Theo de Koning spreekt in Echo, Rotterdam
13 jan 2019
05:00PM - 06:30PM
Theo de Koning spreekt in Echo, Rotterdam
17 feb 2019
05:00PM - 06:30PM
Theo de Koning spreekt in Echo, Rotterdam
24 feb 2019
10:00AM - 11:30AM
Theo de Koning spreekt in Hoek (Zeeland)

Podcast kanaal Eindeloos gelukkig

Recentste 'Tijd met God'

Kerk van Jezus - Discipelschap door te kijken

"En Hij zei tegen hen: Kom achter Mij, en Ik zal u vissers van mensen maken." (Mattheüs 4:19)

De kerk van Jezus is ook de kerk van discipelen. We hadden al eerder de definitie van de kerk: De verzameling van gelovigen die leven zoals Jezus leefde en willen zijn zoals Hij was om de hele wereld te winnen voor Jezus. Als je het dan over discipelschap hebt, dan gaat het even niet in de eerste plaats om die verzameling van gelovigen, maar het gaat in de eerste plaats over jou als gelovige. Niet de gelovige die vooral met zijn eigen geloof en geloofservaring bezig is, maar de gelovige die groeit in discipelschap. Het gaat dan dus over jou persoonlijk, die steeds meer gaat zijn zoals Jezus was en gaat doen wat Jezus deed. Je gaat dus als discipel steeds meer op Hem lijken en steeds meer hetzelfde doen. Op Hem lijken heeft dan te maken met hoe Hij leefde en hetzelfde doen gaat over het laten zien van het Koninkrijk.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2018 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu