Een aantal gebedsaanwijzingen van Jakobus

Thema: Kracht van gebed

“U bidt wel, maar u ontvangt niet, omdat u verkeerd bidt, met het doel het in uw hartstochten door te brengen.” (Jakobus 4:3)

"Belijd elkaar de overtredingen en bid voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand." (Jakobus 5:16)

Verlang je naar meer kracht in je gebed, zodat er meer gebeurt op het moment dat jij gaat bidden? Ik merk dat ik hoe langer hoe meer ben gaan verlangen naar doorbraken door gebed. Dat is ergens misschien ook wel iets dat gevaarlijk kan zijn. Ik hoorde vroeger altijd dat een christen het lampje op zijn rug draagt. Alsof jij als gelovige het licht dat je verspreid niet zou mogen zien. Daar zat natuurlijk de waarschuwing in dat een gelovige niet hoogmoedig moest worden als hij zou zien wat God door hem heen doet. Ik kan je op dit gebied nog wel een paar uitspraken noemen, maar ik denk ook dat daardoor velen de kracht van het gebed zijn gaan missen, want stel je voor dat jij er iets mee zou worden. Uitspraken die veel kapot hebben gemaakt. Maar ook Jakobus heeft iets over gebed te zeggen en noemt toch ook een paar serieuze gevaren wat gebed kan verhinderen.

Er waren er kennelijk in de tijd van Jakobus mensen die verwachting hadden van het gebed, maar toch gebeurde er niets. Jakobus heeft daar zonder omwegen een antwoord op. Hij zegt, zonder omhalen: “Jullie ontvangen niet omdat je verkeerd bidt”. Zo, dat zal je maar even gezegd worden. En ook de aanvulling daarop liegt er niet bepaald om. Ze bidden verkeerd omdat waar ze om bidden, ze dat in hun hartstochten willen doorbrengen. Nu is het niet helemaal duidelijk wat Jakobus precies bedoelt, maar wat duidelijk is, is dat ze ergens om bidden, maar dat uiteindelijk voor zichzelf willen. Natuurlijk mag je om iets bidden waar je naar verlangt, maar in de situatie van Jakobus gaat het om een verkeerde manier van iets te willen ontvangen.

Als je bidt om een wonder om weer te pronken met een wonder, dan kun je erop rekenen dat je het niet ontvangt. Als God niet groter wordt gemaakt door een wonder dat Hij doet, dan gaat het mis. Jakobus is daarom ook heel duidelijk dat dit een blokkade kan zijn als er geen antwoord van God op het gebed lijkt te komen. Ook hier geldt weer dat het andersom niet klopt. Je kunt niet zeggen dat iedereen die geen verhoring ontvangt op deze verkeerde manier bidt, maar bidden met verkeerde intenties, daar laat God Zich echt niet voor gebruiken.

Daarnaast zegt Jakobus ook nog iets over het bidden met zieken en ook daar zie je het principe weer terugkomen over het opruimen van je leven. Als het gaat om bidden voor zieken in de brief van Jakobus, dan gaat het daar over het gebed in de gemeente. Jakobus geeft duidelijk aan dat je mag verwachten dat er door het gelovig gebed iets gebeurt met een zieke, alleen zet hij er nog wel even iets voor. Hij zegt namelijk dat we eerst elkaar de zonden moeten belijden. Dat betekent niet dat je met iedereen al je zonden moet delen, maar wel als er onderlinge zaken zijn, die niet uitgesproken en opgeruimd zijn, daar moet je iets mee als je bidt met zieken in de gemeente. Doe je dit niet, dan werp je een blokkade op.

Als we nu echt verlangen naar doorbraken, laten dat voorbeelden van de afgelopen tijd zien dat opruiming in je leven serieus van belang is. En als je daartoe bereid bent, dan kun je ook echt verwachten dat er kracht van je gebed zal uitgaan. De komende tijd zullen we naar allerlei soorten gebed kijken en ik hoop dat je deze tijd ook gebruikt om serieus tijd te nemen voor gebed en ga dan gewoon eens bijhouden wat er gebeurt als jij voor iets gaat bidden.

En kijk ook eens goed terug in je leven, hoeveel gebeden zijn er verhoord? Juist ook die minder opvallende dingen die God in je leven gedaan heeft waaruit blijkt dat je gebed echt wel kracht heeft. En durf vanuit die conclusies en de oproep om echt je leven op te ruimen, groter te denken van gebed. Als Jezus zegt dat we zelfs bergen kunnen verzetten, wie zijn wij dan dat wij met minder genoegen zouden nemen?

Gebed: Heer, ik dank U dat U mij een aantal principes laat zien voor gebed en ik verlang naar meer doorbraken op het gebed, niet voor mijzelf, maar zodat U de eer krijgt die U waard bent.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu