Hemelburgers (1)

"Ons burgerschap is echter in de hemelen, waaruit wij ook de Zaligmaker verwachten, namelijk de Heere Jezus Christus." (Filippenzen 3:20)

Voordat je verder leest is het goed als je eens even je ID-kaart erbij pakt. Ik ben er namelijk achter gekomen dat mijn ID-kaart niet klopt en wellicht die van jouw ook niet. Kijk maar eens goed wat er op je ID-kaart staat. Daar staat namelijk dat je nationaliteit de Nederlandse is. Of als je in een ander land bent geboren staat er de nationaliteit van dat land. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Ik weet niet hoe het met jou is, maar als je in Jezus gelooft, dan klopt er op je ID-kaart toch iets niet. Jezus zegt namelijk dat als je in Hem gelooft, dat je opnieuw geboren wordt. Natuurlijk ben je lichamelijk mens geboren in het land dat op je ID-kaart staat, maar als het goed is, is het daar niet bij gebleven. Je bent door het geloof in Jezus opnieuw geboren. Geestelijk ben je dus geboren in het Koninkrijk van de hemelen en dus klopt je ID-kaart niet meer. De kans is klein dat als je hiermee naar het gemeentehuis of het stadhuis gaat, dat ze dit begrijpen en dat ze er iets aan zullen veranderen. maar begin eens om dit te beseffen. Want dit is wel waar Paulus het over heeft in de brief aan de Filippenzen. 

Als je gelooft ben je gered, dat hoor je hopelijk vaak genoeg, maar is dat alles? Is dat de boodschap van Jezus? Zorg dat je weet dat je gered bent? Nee, natuurlijk niet, de boodschap is een boodschap vol beweging en activiteit. Als je gelooft ben je gered om vervolgens de hemel op aarde te zichtbaar te maken. Dan leef je, als het goed is, als een burger van de hemel op aarde. En hemelburgers leven op een andere manier van burgers van deze aarde. En weet je, ik geloof al lang niet meer in kerken waar alleen mensen gered worden en ik geloof ook al lang niet meer in domineeskerken waar de dominee alles in de gemeente doet. Dat is geen Bijbelse visie op de kerk. Je bent bedoeld om als hemelburger, het Koninkrijk van God zichtbaar te maken. Je leeft anders. Lees maar even mee met wat Paulus daarover zegt.

Paulus begint met te vertellen wat degenen doen die niet geloven. En lees daar even niet te snel aan voorbij, want misschien word je er toch nog wat ongemakkelijker van dan dat je denkt. Hij noemt vier dingen waaraan je hen kunt geloven die leven als vijanden van het kruis van Christus. In de eerste plaats is hun einde het verderf. Dat is duidelijke taal, waarvan aan de rechtzinnige en een deel aan de evangelische kant wordt gezegd dat je dit wel duidelijk moet zeggen, en waarvan een ander deel zegt dat je het hier maar niet over moet hebben, want God is liefde. Ja, zeker, maar het einde van iedereen die niet opnieuw is geboren, is het verderf. 

Het tweede dat Paulus noemt is dit: Ze maken van hun buik hun god. Dat zouden Joden kunnen zijn die daar leefden en zich strikt aan de spijswetten hielden en daar hun god van maakten, of hij heeft het tegen Grieken met hun lichamelijke schoonheid. Vervolgens zegt hij dat hun eer hun schaamte is. Gaat het over Joden die van hun besnijdenis hun eer maken, alsof dat hen redt? Of gaat het over Grieken die extreem zijn in hun vleselijke levenswijze? Het kan telkens allebei en misschien staat dit iets verder van ons af. Maar de vierde wordt dan toch lastiger: Ze bedenken de dingen die op de aarde zijn. Ja, Joden die strikt de wetten onderhouden op aarde of Grieken die gnostische kennis verheffen boven alles. Of ook gewoon wijzelf, die gericht zijn op het aardse. Ik leg de vraag maar even neer hoe het bij jou zit. Leef je echt als hemelburger? Laat het even landen, dan gaan we de volgende keer verder.

Gebed: Heer, hemelburger, dat wil ik wel zijn, maar... misschien moet ik ook eerlijk zeggen dat ik aardser ben dan ik zou willen.

(Deze serie over hemelburgers is de uitwerking van een preek van Theo, die ook onder Audiopreken op de site staat)

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu