Advent - Hulp bij het zoeken

"Waarheen is uw Liefste gegaan, o , allermooiste onder de vrouwen? Waarheen heeft uw Liefste Zich gewend, opdat wij Hem met u zoeken?" (Hooglied 6:1-3)

Hoe de dochters van Jeruzalem ook hebben gereageerd, het is in ieder geval duidelijk dat de woorden van de bruid over haar Liefste wel heel erg duidelijk zijn geweest. Ontwijfelbaar is de liefde voor haar Liefste en zonder nadenken kon ze vertellen hoe ongelofelijk belangrijk Hij voor haar was en dat er niemand is die het bij Hem kan halen. Dat is onmogelijk.

En hoe moeilijk het ook is om deze meisjes van Jeruzalem te plaatsen, de manier hoe ze reageren om de bruid te helpen zoeken, maakt wel duidelijk dat ze haar het geluk wel echt gunnen. Ze zijn gedienstig aan de bruid. En al eerder trokken we een lijn naar de rol van de engelen in de hemel. Als we de vraagstelling toetsend bekijken, dan is deze manier van reageren toch ook in die lijn. Want wat een troost dat degenen die van Christus zijn en Hem kwijt zijn, door God niet aan hun lot worden overgelaten.

Er was al eerder vreugde bij de dochters van Jeruzalem, maar nu is er ook bezorgdheid. En in de vraagstelling uit hoofdstuk 5 wilden ze ook wel heel graag duidelijk hebben hoe de bruid naar de Bruidegom keek. De bezorgdheid en de dienstvaardigheid is opmerkelijk groot. De belijdenis van de bruid is ook opmerkelijk. Ze is er, ondanks dat ze op bed bleef liggen, wel van overtuigd dat zij van haar Liefste is en haar Liefste van haar is. Opmerkelijk dat ze deze uitspraak al eerder deed, in positievere omstandigheden, maar hem toen omdraaide. 

Waar moeten ze zoeken? Ja, ze moeten zoeken in zijn tuin. Ook zijn eigen tuin is van Hemzelf, net als de tuin van de bruid. De eenheid van deze twee wordt wel duidelijk. Hij is te vinden waar Hij is, en Hij is de vinden waar zij is. En ook in Zijn eigen tuin is Hij met de vruchten en de specerijen bezig. Het blijkt het enige werk te zijn dat Hij doet. Hij is altijd druk met de vruchten uit zijn tuin. De vruchten ook van Zijn eigen bediening, van Zijn eigen leven. Het lijken wel dezelfde vruchten te zijn, die in Zijn tuin en die in haar tuin.

Als gelovige worden we niet door God aan ons lot overgelaten als wij onze Liefste laten staan aan de deur. De engelen ondersteunen de gelovige omdat God Zelf Zijn kinderen vast zal houden. En op het bevel van God zullen de engelen de gelovigen ondersteunen zoals de dochters van Jeruzalem alles doen voor de Bruidegom en daarom de bruid ondersteunen. De bruid die weet van Wie zij het eigendom is. En ze weet ook waar ze moet zoeken. De paniek lijkt weggevloeid te zijn en ze weet dat ze moet zoeken op de plaats waar de vruchten zijn. Daar waar de Geest van God werkt, daar vinden we ook onze Liefste terug. En wat een geleide krijgt ze mee, wat een geleide krijgen wij om onze Geliefde terug te vinden. 

Gebed: Mijn Liefste, ik belijd mijn dommigheid en luiheid, ik belijd mijn zonden waardoor ik U kwijtraakte en ik dank U dat U mij niet aan mijn lot overlaat. Ik zal U weer zoeken waar Uw Geest de vruchten voedt.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu