Genesis - Levensgrote spiegel van Babel

"En de HEERE zei: Zie, zij vormen één volk en hebben allen één taal. Dit is het begin van wat zij gaan doen, en nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn." (Genesis 10:6)

Je zou bijna zeggen: "poging nummer drie om als God te willen zijn." Het begon in het paradijs, toen volgde de tijd van Noach en nu dit. De mensen op de aarde hebben elkaar aangekeken en ze zeiden tegen elkaar: "Laten we met elkaar een grote stad bouwen met een grote toren, zodat we niet over de aarde verspreid kunnen worden." Een vreemd voorstel misschien, want is dit dan gelijk aan het aan God gelijk willen zijn? Eigenlijk lijkt dit toch op een soort onmogelijk idee? Het wordt in ieder geval duidelijk dat God er zo niet over denkt.

De torenbouw van Babel is een van de favoriete zondagsschoolverhalen met steevast dezelfde vraag: "Als iedereen een andere taal kreeg, konden dan ouders en kinderen elkaar ook niet meer verstaan?" Een vraag waar de Bijbel in ieder geval geen antwoord op geeft, waarschijnlijk omdat het daar niet om gaat. Het gaat in deze geschiedenis over iets anders, waarvan als je er over nadenkt, de schrik je om het hart slaat.

De mensen willen elkaar niet kwijt en op zichzelf is daar niets mis mee. De mensen willen betrokken zijn op elkaar en dat is herkenbaar. Iedereen heeft mensen om zich heen nodig op wie hij kan vertrouwen. Maar dat we niet het doel van de stad met de toren die ze wilden gaan bouwen. Ze beseften dat als ze altijd bij elkaar zouden blijven, als ze altijd gebruik konden maken van elkaars kennis, dat alles wat ze wilden bereiken mogelijk zou zijn. Dat is ook wat God ziet in deze actie. God zegt het zelfs: "Eén volk, één taal, dit is het begin van wat zij gaan doen en niets wat ze zich voornemen zal onmogelijk zijn." En als dit nou tot eer van God zou zijn, was er niets aan de hand, maar ze willen juist hiermee hun eigen wereld bouwen. 

Het gaat er hier om dat de mensen die op dat moment op de aarde woonden als God wilden zijn. En God stelt vast dat als ze zo dichtbij elkaar blijven dat dit ook gaat lukken. En wat doet God? Hij gooit de taal helemaal door elkaar. Niemand verstaat zijn buurman meer en iedereen gaat op dat moment een andere plaats zoeken om te wonen, want ze begrijpen elkaar toch niet meer. Het poging om als God te willen zijn is mislukt.

Maar wat nu als wij bedenken dat dit voor God zo'n gruwel was dat Hij hen helemaal verstrooide en wij naar onze manier van wereldvisie kijken? Een wereld waarin iedereen elkaar moet verstaan, qua taal, maar ook in de plannen die met elkaar gemaakt worden. Wij leven in een tijd waarin het 'als-God-willen-zijn' meer aanwezig is dan ooit. Hoe lang laat God dit dan nog toe? We zeggen wel eens dat de wereld een dorp is geworden. De wereld is één groot Babel geworden en alles lijkt mogelijk te zijn geworden. Als dat toen al zo was, is dat nu nog veel erger. Totdat God ingrijpt...

Gebed: HEER, wij leven een tijd die Babel in het veelvuldige kwadraat is. Een tijd waarin de mens als U wil zijn, een tijd waarin we zelfs het leven lijken te kunnen maken. Als U in Babel al ingreep, op welk levensgevaarlijk terrein begeven wij ons nu dan? Laat er eenheid komen om Uw Koninkrijk zichtbaar te maken.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu