Genesis - Maak een boot

"Maak voor uzelf een ark..." (Genesis 6:14)

Wat een opdracht krijgt Noach. Hoe hij het heeft ervaren dat hij als enige met zijn gezin gered zal gaan worden lezen we nergens. God vertelt hem dat Hij de aarde zal gaan verwoesten en onder water zal gaan zetten. Alles zal verdwijnen want alles op aarde is verdorven. Alleen Noach en zijn gezin zal het overleven. Tenminste, alleen als hij doet wat God van hem vraagt. Hij moet een boot gaan bouwen en niet zomaar een boot!

En wie is er nu zo dwaas om midden op het land een boot te gaan bouwen? Dat doe je toch niet. Al heeft God dat gezegd tegen hem, maar ieder normaal denkend mens begrijpt toch wel dat een boot, midden op het land onzin is. En regen, zoveel dat de hele aarde onder water komt te staan, is dat ook niet wat overdreven? Klopt het eigenlijk wel wat God zegt? En wat zullen al die mensen zeggen? En dan niet even snel een boot bouwen, maar 120 jaar lang.

Redding, verandering in situaties, heeft bij God altijd te maken met gehoorzaamheid. Zonder gehoorzaamheid aan wat God zegt is er niets mogelijk, maar door gehoorzaamheid en gewoon doen wat God zegt is Zijn zegen het gevolg. En Noach gaat bouwen. Tegen elk normaal denken in, tegen elk gevoel in, maar Noach gaat bouwen, volgens het plan van God.

De ark die hij gaat bouwen, de ark waar hij op vertrouwt dat God deze ark tot redding zal maken is zijn behoud. Hoe dwaas het idee ook klinkt. Maar alleen in die ark is redding, dan kom je door het oordeel heen. En dat geloofde Noach. Er is maar ene manier om door het oordeel heen te komen en dat is door in de Ark te gaan. En laten we nu eens eerlijk zijn: het is toch een dwaas verhaal dat Eén mens, Die Gods Zoon genoemd wordt, de redding kan zijn voor ieder mens? Wees eerlijk, als ik iets fout doe, dan moet ik er toch voor boeten? Nee, zegt God, Mijn Zoon zal dat in jouw plaats en in plaats van velen doen. Dat is toch niet logisch en ook niet dat Eén Man dat voor zovelen kan doen?

Er zijn toch veel logischere ontsnapmogelijkheden aan Gods boosheid. Moslims die hun best doen, of humanisten die goed voor iedereen zijn is toch logische? Wees eerlijk... Vertrouwen dat alleen Jezus je kan redden is toch net zo dwaaas als dat Noach op het land een megaboot gaat bouwen? Zinloos toch en dit bedenk je toch niet.

Ja, zo redeneren wij mensen. Wij mensen denken te weten wat de werkelijkheid is, wij kunnen alles bewijzen en bedenken. Maar God zegt gewoon: "Jullie denken klopt niet, Jezus is het antwoord voor jouw redding. Hoe onlogisch het ook voor jou is, Ik zeg het toch. Jezus is jouw Ark, ook al kun je dit niet bedenken."

Weet je, Gods plan klopt wel. Toen bij Noach en nu bij ons. Gered wordt je alleen door in Gods plan je te bewegen. Zelfs als je in opdracht van God, 120 jaar spijkers moet slaan in een boot. Dwaas? Gods gedachten zijn wijsheid en de onze dwaasheid. Geloof en gehoorzaam.

Gebed: HEER, Uw plan overstijgt mijn denken. Jezus offer is helemaal niet logisch, maar het is ook Uw logica en U vraagt alleen om te gehoorzamen en te geloven.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu