Jozua - Gods stem van groot belang

"Daarna zei de HEERE tegen Jozua: ... Leg voor uzelf een hinderlaag tegen de stad, aan de achterzijde ervan." (Jozua 8:1a en 2b)

Je zou aan het begin van Jozua 8 eigenlijk niets bijzonder lezen als je er snel overheen leest. Toch zitten in dit soort opmerkingen vaak wel de details die er wel degelijk toe doen. "Daarna zei de HEERE tegen Jozua",  is dat zoiets bijzonders? Want dit lezen we door de geschiedenis met Israël heen telkens opnieuw. God wijst de weg voor Israël en dat is keer op keer zo. Dus dat de HEERE nu de weg wijst, is bijna iets dat niet opvalt.

Maar het is goed om even terug te kijken naar het moment dat Jozua voor de eerste keer Ai probeerde in te nemen. Bij de vorige keer heeft God namelijk helemaal niets gezegd. God ontbreekt in de geschiedenis op het moment dat er een ban in het leger is en God wijst op dat moment niet de weg. Er zijn geen voorschriften hoe ze Ai moeten innemen. En dit blijkt cruciaal te zijn voor het vervolg. En wat gaat er dan mis? Het is niet alleen Achan die een ban in het leger had gebracht, maar het is ook, en misschien wel vooral, Jozua die geen raad van God vraagt. Jozua richt zich niet tot God en al zou het al zo zijn dat God op andere momenten Zelf begint te spreken, Jozua is nu zonder dat God sprak gegaan.

Wat zou er gebeurd zijn als Jozua Gods stem had gemist? Of wat als Jozua God om raad had gevraagd? Dan had God ongetwijfeld geen advies gegeven om de strijd aan te gaan. Dan had God laten zien wat er aan de hand was en waardoor het volk in gevaar was. Zonder Gods goedkeuring en onderscheidingsvermogen wordt de strijd een uiterst gevaarlijke aangelegenheid. En nu staat er in dit hoofdstuk dat de HEERE spreekt en vertelt wat er moet gebeuren. Er is niets meer tussen het volk en de HEERE. Bij Hem is opgelost ook echt opgelost.

En dan blijkt ook dat Jozua geen slechte legeraanvoerder was. De tactiek van de vorige keer, stelt God nu Zelf ook voor. Alleen nu is de strijd al gewonnen omdat de vijand geen geestelijke ruimte onder het volk krijgt. Ik weet niet hoe jij met Gods stem omgaat, maar ook in de geestelijke strijd tegen de macht van satan is op eigen initiatief gaan uiterst gevaarlijk. Misschien moet God eerst nog laten zien wat er in je leven opgeruimd moet worden.

Maar de vraag is of de momenten dat God niet spreekt, wij dat opmerken. Of is het eigenlijk voor ons heel gewoon dat God geen advies geeft, zodat we het niet eens missen. En nee, in de geestelijke strijd zijn heel veel dingen op het oog geen grote levenskeuzes, maar de werkelijkheid waarin de gelovige leeft en strijd stijgt wel uit boven het aardse en is gericht op de doorbraak van Gods Koninkrijk. Zonder de stem van God, is het nodig dat we eerst bij God aankloppen. Hij is de Bevelvoerder en wij staan daar altijd ons. En in die weg is de strijd een gewonnen strijd.

Gebed: HERE God, soms vind ik het niet eens opmerkelijk als Uw stem ontbreekt en ga ik zo makkelijk op eigen initiatief verder. Ongeacht of ik dan dingen over het hoofd zie. Ik wil zonder Uw stem nooit verder gaan en strijden alleen met U erbij.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu