Jozua - Als er geen manna meer is

"Het manna hield de volgende dag op, nadat zij van de opbrengst van het land gegeten hadden. En de Israëlieten hadden geen manna meer, maar zij aten in dat jaar van de opbrengst van het land Kanaän." (Jozua 5:12)

Je zou bijna aan zo'n tekst voorbij lezen. Het is bijna een droge constatering: het manna hield op. In de woestijn was het manna er elke ochtend geweest. God had geen dag overgeslagen om Zijn volk te eten te geven. Elke dag was er precies genoeg. En nu zijn de door de Jordaan heen gegaan, ze zijn in het beloofde land en ook dan blijkt het manna nog even door te gaan. Totdat ze de woestijn echt achter zich hadden gelaten. En het is opmerkelijk dat dit pas zover is als elke Joodse man besneden is en ze het Pascha gegeten hadden. Pas daarna hield het op. Juist op dat moment dat ze aten van de opbrengst van het land dat zij niet hadden geplant.

Het was eigenlijk het moment dat God zei: het feit dat jullie een niet besneden volk zijn heeft te maken met de woestijnreis, maar nu ben je in het beloofde land en nu moet je eerst het teken ontvangen dat je Mijn volk bent. En het tweede dat ze in het beloofde land doen is bedenken waar ze uit gered zijn. En op dat moment stopt God met zorgen voor dagelijks voedsel. Want op dat moment kan het volk eten zoveel als ze willen.

Zolang wij in de woestijn zijn, zal God dagelijks te eten geven. Telkens weer zullen Zijn woorden tot ons komen. Woorden die we in geloof mogen aanvaarden. Woorden die we door het geloof aanpakken, woorden van verzoening, vergeving en genade. Maar dat blijft niet eindeloos zo doorgaan. God zal daar straks ook bij ons mee stoppen. Het leven blijft voor Zijn kinderen niet altijd een woestijnleven. Straks steken wij de laatste rivier over en gaan we door de dood heen, het leven in. Het leven waarvan Openbaring zegt dat we een nieuwe naam krijgen. Niet langer onze woestijnnaam, maar onze hemelse naam. En bedenkend waar God ons uit heeft gehaald, zullen Zijn Woorden van genade stoppen en hoeven we niets meer door geloof aan te nemen. Dan zullen we altijd verzadigd zijn met Gods beeld!

En deze tekst van vandaag, daar zou je zo aan voorbij lezen, maar het is al iets van de afspiegeling van het hemelse leven. Er zal altijd overvloed zijn en we eten daar letterlijk en figuurlijk van dat wat we zelf niet geplant hebben. Het zullen daar in het hemelse Beloofde Land dingen zijn waar God Zelf voor heeft gezorgd. Al van voor de eeuwigheid. En het manna hield de dag, nadat ze gegeten hadden van de vruchten van het land, op.

Israël komt niet met honger in het beloofde land. Verzadigd met die beetjes voedsel van onderweg komen ze binnen. En in geloof krijgen wij nu nog onze beetjes, totdat we straks eeuwige overvloed zullen hebben. We komen verzadigd binnen, om nooit meer van beetjes te leven, maar altijd van de overvloed.

Gebed: God, U geeft nu al wel genoeg om te leven, maar straks zullen we overvloed hebben en zullen we helemaal verzadigd worden met Uw beeld! Nu al gedeeltelijk en straks volkomen. 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu