Thema: Pasen

"En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen." (Mattheüs 28:20)

Jezus is opgestaan en toch blijf je soms het gevoel hebben dat er niets is veranderd. Heb je dat gevoel ook wel eens? Misschien heb je dit jaar een heel vreemd Paasgevoel gehad, of misschien zelfs helemaal geen Paasgevoel. De omstandigheden om ons heen hebben ook heel veel aandacht op andere dingen laten uitkomen. En als je dan nu terugkijkt heb je dan het gevoel dat na Pasen alles anders is geworden?

Je zou die vraag natuurlijk al veel verder terug kunnen stellen. Jezus heeft de dood overwonnen, maar is dat nu zo zichtbaar geworden dan? Hoe is dat dan zichtbaar? Nog steeds sterven er mensen en nog steeds zijn er ziekten en nog steeds gaan oorlogen door. Is het dan echt Pasen? Het is lastig om te bedenken op welke manier het voor de discipelen en de vrouwen is geweest toen ze de opdracht kregen om naar Galilea te gaan. De vrouwen waren bang en blij. Logisch, want alles zou gewoon doorgaan als Jezus er ineens weer was. De wereld was niet veranderd in drie dagen.

En even eerlijk, de wereld is ook nog steeds niet veranderd in meer dan 2000 en misschien is de wereld eerder slechter geworden dan beter. Wat is het effect van Pasen? Herken je deze worstelingen? De gebrokenheid, ziekte en ellende en dan kom je mensen tegen die tegen je zeggen: “Maar het is Pasen hoor”. En ondertussen lijden wij onze verliezen nog steeds.

Jezus had Zijn discipelen de opdracht gegeven om naar een berg te gaan en daar zou Hij hen dan ontmoeten. De berg waar Hij hen ontboden had, of beter vertaald: De berg waar Hij onderricht had gegeven. Hij roept hen naar de berg waar Hij waarschijnlijk de zaligsprekingen had uitgesproken. De bergrede over de grondwet van het nieuwe Koninkrijk had geklonken. De grondwet van een volmaakte wereld, waar degenen die de minsten zijn de grootste zullen zijn. Kun je daarin geloven in deze wereld?

Ja, daar kun je in geloven, maar niet als je kijkt naar de omstandigheden van deze wereld. Als je naar die omstandigheden kijkt is er niets van Pasen te zien. Pasen ligt hierin dat Jezus zegt dat Hij alle macht heeft in hemel en op aarde. Betekent dat dan dat er niets meer te lijden is en geen verliezen maar zijn? Dat zegt Jezus niet, net zo min als dat Hij zegt: “Ga de wereld in, maak alle volken tot Mijn discipelen en er zal je niets overkomen”.  Dat laatste zegt Hij niet, Hij zegt op andere plaatsen dat ons hetzelfde lijden te wachten kan staan zoals Hij. Hij zegt wel dat Hij alle macht heeft.

Niet artsen hebben de macht over Corona, niet alle maatregelen overwinnen de problemen, hoe nodig de maatregelen ook zijn. Jezus heeft alle macht, maar Hij belooft niet dat we niet zullen lijden. Jezus heeft de macht, ook op sterfbedden en ook in kampen waar Zijn volgelingen gemarteld worden. Lost dat wat op? Lang niet altijd en ik begrijp er soms echt niets van en soms roep ik het uit: “Heer, kom dan met U macht en grijp in”, en toch doet Hij het niet. En door alles heen leert Hij mij geloven zonder dat ik het zie, voel of ervaar, maar het wel geloof: “Jezus, U hebt alle macht en er komt een moment dat U het mij laat zien”.

Ik kijk je vandaag aan en ik zeg tegen je: Het leven is soms zwaar, moeilijk en onmogelijk en Jezus raakt er met innerlijke ontferming over bewogen, maar ik zeg je ook: Jezus is overwinnaar en heeft de macht in hemel en op aarde. Hij zal er altijd bij zijn tot Hij je bevordert tot heerlijkheid en Hij je met al Zijn macht uit al deze aardse ellende optilt tot in de hemelse gewesten, de strijd te boven omdat we blijven geloven dat uiteindelijk Jezus de macht heeft.

Gebed: Heer, ik dank U dat U alle macht heeft, al zie ik dat niet, ik geloof het wel.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu