Thema: Op weg met Jezus

"En Hij zei tegen hen: Waarom hebt u Mij gezocht? Wist u niet dat Ik moet zijn in de dingen van Mijn Vader?" (Lukas 2:49)

We gaan, aan het begin van dit nieuwe jaar een poosje op weg met Jezus. Natuurlijk, dat doen we als het goed is elke dag en daar moet het altijd om gaan, maar het thema voor de komende periode is niet alleen met Jezus op pad zoals we dat altijd moeten doen, maar we gaan ook door het Evangelie van Lukas heen, mee op pad met Jezus. We zullen proberen te kijken zoals Jezus kijkt en ook gaan we proberen om te kijken wat de discipelen zien, zoals Lukas het ons beschrijft. Meelopen met Jezus zal je altijd weer nieuwe dingen opleveren, die je nog niet eerder had gezien, of het levert je dingen op die je al lang wist, maar die je opnieuw prikkelen. Ga je mee, op weg met Jezus?

Het eerste moment waar we Jezus voor het eerst bewust meemaken is op het moment dat Hij plotseling was verdwenen en Zijn ouders stad en land af zochten waar Jezus toch was gebleven. De verhalen daarvoor zijn eigenlijk de kerstverhalen en dan blijft het twaalf jaar erg stil en horen we niets van Jezus. We weten dus niet hoe Hij is opgegroeid, we weten niet hoe Hij als kind is geweest, blijkbaar heeft God het niet nodig gevonden om ons daar iets over te laten weten. Overigens, ook een Koningskind heeft recht op een normaal leven als kind, zou je zeggen. En dan is Hij twaalf jaar. Het is Zijn laatste jaar als kind, want vanaf volgend jaar zal Jezus Bar Mitswa zijn, Zoon der wet. Vanaf 13 jaar en één dag was een Joodse jongen voor God verantwoordelijk om zelf de wet van God te houden. Het was nu dus de laatste keer dat Jezus met zijn ouders naar Jeruzalem is gegaan als kind. Ze gaan het Pascha vieren in Jeruzalem, zoals elk jaar. Terwijl zijn ouders op weg gaan naar huis, lijkt het wel dat Jezus daar nog niet aan toe was. Het kind Jezus, wil alles weten wat Hij straks moet weten als Hij Bar Mitswa zal zijn.

Jezus neemt Zijn Vader dus uiterst serieus en blijft achter in de tempel. Je kunt je voorstellen dat Zijn ouders ongerust zijn als ze merken dat Hij er niet bij is, op weg naar huis. Op zich was er niets vreemds aan dat Jezus niet gelijk wordt gemist, want ongetwijfeld was het binnen het reisgezelschap, ook voor de kinderen een groot feest om met elkaar op te trekken en dus werd Jezus ook niet gelijk gemist. En Jezus, Die zat op Zijn gemak in de tempel en vroeg de leraren het hemd van hun lijf. En blijkbaar was deze plaats voor Jozef en Maria niet de meest logische plaats om hun Zoon te zoeken. Ze blijken drie dagen op zoek te zijn geweest. Als ze Hem dan vinden dan zegt Jezus: "Wist u niet dat Ik moest zijn in de dingen van Mijn Vader?" Het lijkt wel alsof Jezus zegt: "Jullie weten toch Wie Ik ben en wat Ik kom doen?" Overigens, is het verhaal ergens ook helemaal niet af, want waar is Jezus tijdens die drie dagen dan geweest toen de tempel gesloten was? Heel veel informatie blijft buiten ons gezichtsveld, maar Hij moest zijn in de dingen van Zijn Vader.

Zo begint het leven van Jezus als Bar Mitswa. Dit moet je niet zomaar als een verhaal lezen, maar in je meelopen met Jezus moet je dit gewoon heel serieus nemen. Jezus, als 12-jarig kind, zit uiterst serieus bij de grootste leraren van die tijd omdat Hij alles wil weten om zo in alles Gods wil te doen. Nu zijn we geneigd om te zeggen dat Jezus, als God Zelf, toch alles weet, maar kennelijk heeft Hij als mens ook dingen niet geweten. Dat valt later ook op als je ziet hoe vaak Hij Zijn Vader om raad vraagt. Als je in het spoor van Jezus wil gaan, is dit wat Jezus hier doet, misschien ook wel wat irritant en niet populair. Jezus is hier dus gewoon bezig om kennis tot Zich te nemen. Niets van: "Ik bedenk Zelf wel hoe Ik er over denk", maar Hij is bezig om Gods mening te leren kennen over alles. Zo op weg met Jezus, zet het ons wel even op scherp. Door de jaren heen heb ik gemerkt, dat zodra je echt op Bijbelkennis gaat insteken, er heel veel afhaken, terwijl Jezus dus kennelijk wel uitgaat van Bijbelleraren die Gods Woord nauwgezet onderwijzen. Niet alleen een paar fijne themapreken, maar dus ook gewoon Bijbelonderwijs. Zou jij zo dit nieuwe jaar willen gebruiken om ook kennis te verzamelen om zo te kunnen meelopen met Jezus omdat je juist dan weet wat klopt en niet klopt in alles wat op je af komt?

Gebed: Heer, als zelfs U het nodig had om onderwezen te worden, hoeveel meer ik. Ik wil mij focussen, ook als het om onderwijs over U gaat dat inzet van mij vraagt. 

 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu