Torenbouw van Babel - Genesis 11

 

God was opnieuw begonnen met de aarde en had alleen Noach, zijn vrouw, zijn zonen en hun vrouwen gespaard. En zij mochten nu weer de aarde wonen. Ze kregen allemaal kinderen en het volk werd steeds groter.

 

Na een aantal jaar werd Nimrod geboren. Nimrod was een sterke man en een goede jager. Iedereen kende Nimrod en hij was eigenlijk de koning. Wat hij zei gebeurde. Alle mensen woonde bij elkaar, alle mensen spraken dezelfde taal en iedereen luisterde naar Nimrod. Nu had Nimrod goed nagedacht en hij wist dat er een stuk naar het oosten een heel mooi stuk land was. En eigenlijk wilde hij daar wonen. Er was een brede rivier, mooi groen gras en je kon er alles verbouwen wat je nodig had. Als ze daar nu eens met z’n alle heen gingen. En aangezien Nimrod koning was, en iedereen luisterde, ging iedereen mee naar dat stuk land.

 

Na een poosje waren ze er. En inderdaad, dat was erg mooi! Waarschijnlijk woonde de mensen eerst in tenten, maar ja, als je toch altijd hier wilt wonen, waarom zou je dan geen huizen bouwen? Dus de mensen gingen huizen bouwen. Ze haalde heel veel klei uit de rivier en maakte daar stenen van voor hun huizen. Dan hadden ze eindelijk een echt stevig huis.

 

Maar weetje wat natuurlijk helemaal mooi is, als we een stad hebben. Met een muur en een duidelijk punt waaraan je kunt zien dat dit onze stad is. Weetje wat, we gaan een toren maken. Een mega hoge toren. Zo hoog als de hemel. En als alles dan af is, dan blijven we altijd hier wonen. En als je dan een keer de weg krijt raakt, dan weet je altijd waar je heen moet want overal kun je die toren zien. En dan zijn wij sterk en machtig! Nu was dat nog niet zo makkelijk en ging dat allemaal niet zo snel, alles met de hand bouwen en ook nog zelf je stenen maken. Maar stukje bij beetje begon het steeds meer een stad te worden en begon de toren steeds hoger te worden.

 

En toen kwam God kijken. Moet je de mensen nou zien. Ze willen een toren maken tot in de hemel, zodat ze altijd bij elkaar blijven. Maar dat wil ik helemaal niet. Ik heb de hele aarde gemaakt, niet alleen dit stukje. Ik wil dat ze over de hele aarde verspreid gaan wonen. Maar als ik dat tegen ze zeg, luisteren ze toch niet. Ze vinden zichzelf zo machtig en zo sterk, dat ze hun eer niet op willen geven. Nee, Ik doe het anders.

 

De volgende morgen gaat iedereen weer verder met zijn werk. Maar, wat praat iedereen toch anders? Ze kunnen elkaar helemaal niet meer verstaan!  En als je aan het bouwen bent, en je wilt zeggen; hee hou dit eens even vast? En de ander zegt, he wat zeg je? En je kunt het niet duidelijk maken.. Dan kun je niet meer samen bouwen. En niet alleen bij de toren gaat het mis. Overal waar mensen tegen elkaar beginnen de praten merken ze dat ze elkaar niet meer verstaan.

 

Wat nu? Denk je machtig te zijn en sterk, kun je je eigen mensen niet eens meer verstaan! En de mensen willen weg. Hier versta je toch niets van, en die toren kunnen we niet afbouwen. En zo vertrekt iedereen. Allemaal een eigen kant op. Die stad wordt Babel genoemd, wat in de Bijbel verwarring betekende. En zo zorgt God dat er overal over de hele wereld mensen komen wonen. En zo zorgt Hij er ook voor dat de mensen niet denken dat ze machtig zijn, maar dat Hij zelf machtig is, en alles kan. Ook nu nog.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom