"Wees ons genadig, HEERE, wees ons genadig, want wij zijn meer dan verzadigd met verachting." (Psalm 123:3) 

Het leven van een pegrim is niet het leven dat altijd eenvoudig is. En laten we daar ook maar eerlijk over zijn. Er zijn momenten dat we zo intens vreemdeling zijn dat de wereld die zich op aarde niet als vreemdeling herkent, er ook alles aan zullen doen om Gods pelgrims belachelijk te maken. Daarvoor hoef je echt niet alleen in de politiek voor christelijke normen te kiezen, dat gebeurt ook gewoon in de normale wereld om ons heen. Bespotting is niet alleen weggelegd voor de kerk die vervolgt wordt, maar ook voor de pelgrim die alleen op Jezus gericht wil zijn.

 

Hoe precies de context was van de pelgrim die in deze psalm aan het woord is weten we niet. Gaat het hier over pelgrims op weg naar Jeruzalem, te midden van een volk dat hier totaal mij is afgehaakt? Klopt ons beeld dat heel Israël opging naar Jeruzalem minder goed dan dat wij zouden denken? In ieder geval is er hier een pelgrim aan het woord die er moe van is geworden. Een pelgrim die eigenlijk niet langer op kan tegen de bespotting en de verachting. En hij vergelijkt zich met een slaaf die gericht kijkt naar de hand van zijn heer. Een slaaf die bespot wordt en die hoopt op het ingrijpen van zijn heer. Op die manier kijkt deze pelgrim naar God. Niet als iemand die zijn recht opeist, maar iemand die beseft dat hij slechts het niveau heeft van een dienstknecht, maar tegelijk ook gelooft dat zijn heer voor hem zal reageren. 

Wat doe jij als je bespot wordt in deze wereld omdat jij je richt op Jezus? Ik denk dat we eerlijk moeten zeggen dat wij soms gewoon op dezelfde manier in de aanval gaan zoals vaak in de wereld om ons heen dit ook gebeurt. We eisen dan onze gerechtigheid op. Maar dit is niet de manier zoals God het ons wil leren. De psalmdichter vraagt om Gods genade. Niet om vergeving, maar genade als Gods ingrijpen in de situatie van de bespotting. Dat is de manier hoe God het ons wil leren. Natuurlijk zal er bespotting zijn en natuurlijk doet dit pijn. Maar God vraagt om het los te laten en om God hierin iets te laten doen. Niet wij moeten ingrijpen, maar we moeten het ingrijpen aan God overlaten.  

Waarschijnlijk heeft dit ook nog wel een relatie met je vijanden vergeven, zelfs als deze niet met berouw komt. Wij richten onze ogen op de HEER, totdat Hij ons genadig is. Wij wachten op de HEER, net zolang tot Hij ingrijpt en wij blijven zelf weg uit het oordeel omdat het oordeel ons niet toekomt. En daarbij, is het eigenlijk wel mogelijk om midden tussen alle tegenstand deze te overwinnen? Een pelgrim, die vol is van vrede zal slechts zijn hoop gaan stellen op de God van de vrede. Wij zijn moe van alle bespotting, maar wij strekken ons uit naar de HEER, Die ons nooit alleen zal laten. Hij is onze HEER en wij zullen onder Zijn bescherming ervaren dat Hij ons helpt in alle bespotting. 

Gebed: HEER, U heb ik nodig, midden tussen alle bespotting, maar ook midden tussen alle aanklachten. Ik zie op naar U, ik wil leven in Uw afhankelijkheid. Wees mij genadig.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu