"Maar Hij zei: Ga naar buiten en ga op de berg staan, voor het aangezicht van de HEERE. En zie, de HEERE ging voorbij." (1 Koningen 19:11a) 

Zo, dat heeft Elia toch even duidelijk gezegd. Waarom hij daar zit? Omdat hij keihard heeft gewerkt, alleen is overgebleven en dat ze het nu op zijn leven hebben gemunt. En eigenlijk is het er helemaal klaar mee, van hem hoeft het niet meer. Maar dan gaat God hem iets laten zien. En ik vraag mij af wat Elia hiervan heeft begrepen. Want straks zegt hij nog een keer precies hetzelfde. Dan spreekt hij, na de openbaring van God, nog een keer precies dezelfde woorden uit.

 

Elia moet van God op de berg gaan staan, voor het aangezicht van de HEER. Nu zal het gebeuren, nu zal God laten zien Wie Hij is. We lezen niet dat Elia er bang voor was. Misschien heeft God ook geen moment verwijtend geklonken. Maar met dat Elia daar staat gaat er wel heel veel gebeuren. Hij moet daar gaan staan voor het aangezicht van God. Dat aangezicht is er op dat moment nog niet. Dat zal gaan komen. En hoe komt het? Er komt een storm voorbij die de bergen splijt. Dat is heerlijk, nee, niet die storm, maar als dit God is, dan heeft Izebel niets meer te zeggen. Dat is krachtig, dat laat niets over van alle tegenstand. 

Maar... God is niet in die storm. Daarna nog een aardbeving en een vuur, maar God is er niet in. Het is lastig om precies te bedenken wat er bedoelt wordt. Maar toch krijg ik heel sterk het idee dat al die krachtige dingen die gebeuren, heel handig zouden zijn als dat God was in de situatie voor Elia. Wat zou dat makkelijk zijn geweest als God Zich op die manier manifesteert. Dan zou er geen vijand overeind blijven. En diep van binnen, als er allemaal tegenstand is, wat zou het heerlijk zijn als God Zich openbaart met macht en kracht zoals hier bij Elia. 

Maar niet is minder waar. Hoe zeer Elia ook koppig is en alleen met zichzelf bezig is, terwijl hij zo hard heeft gewerkt, maar dat het nu zelfs op zijn leven is gemunt, als harde werker voor God, God komt niet in kracht en majesteit. God gaat niet vernietigend met Elia mee terug te bewoonde wereld in. God wil helemaal niet op die manier Elia gaan helpen. 

En dan wordt het stil, het suist van stilte. En dan weet Elia: Dit is God! In de diepte, intense stilte, daar is God in! Overweldigend sterk, maar tegelijk, wat heeft Elia hier aan als ze het op zijn leven hebben gemunt. En toch is dit God, in stilte die machtig en krachtig is. In stilte die vol Goddelijke majesteit is. Blijkbaar voor Elia niet machtig genoeg, maar wel de manier hoe God ons wil helpen. Want in die stilte komt het tot de ontmoeting waarin God wil zijn en heel nabij wil komen. Stilte om te buigen in overgave aan God. Wat er ook gebeurd, in deze stilte, wordt Gods nabijheid ervaren. Hier is God, heilige grond, stille verwondering. En vanuit deze stilte mag je terug. 

Gebed: HEER, U bent in de stilte en niet in het vernietigend vertoon van natuurkrachten die onze vijanden te lijf moet gaan. Leer mij in de stilte te genieten, leer mij om in die aanwezigheid van U te zijn.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu