Jakobus - kiezen naar Gods wil

 

"In plaats daarvan zou u moeten zeggen: Als de Heere wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen." (Jakobus 4:15)

 

Er zijn van die teksten in de Bijbel die voelen al helemaal uitgekauwd. OF misschien nog erger: Het zijn uitdrukkingen geworden zonder dat we nog beseffen waar het over gaat. Ooit sprak ik eens iemand die het helemaal niet goed vond dat we achter elke datum in de kerkbode niet de uitspraak van Jakobus schreven: "Zo de Heere wil en wij leven." In de kerkbode staat wel altijd dat dit voor alle data geldt, maar het zou eigenlijk achter elke datum moeten staan. Voor mij is het veel meer de vraag of we wel echt beseffen hoe we leven.

 

 

Leven wij werkelijk met de gedachte dat we de wil van de Heere doen? Dat is mij meer waard dan deze uitdrukking standaard maar achter elke datum plakken. Jakobus merkte blijkbaar bij zijn lezers dat er echt waren die gewoon in het wilde weg plannen maakten, zonder te bedenken dat niet zij, maar God behoort te bepalen welke weg wij gaan.

 

We moeten wel uitkijken bij deze tekst dat we er niet een soort dreigtekst van maken. Iets van: "Je kunt doen en denken wat je wil, maar als God je een voet dwars wil zetten, dan maakt het allemaal niet meer uit, want Gods plan gaat toch door." Dat is niet direct de bedoeling van Jakobus. Jakobus wil ons veel meer leren om te zoeken naar Gods plan en God weg voor morgen. Het is misschien wel zo dat wij plannen maken en vervolgens vragen we dan God om die maar even te zegenen. Dat zit eigenlijk in dezelfde lijn als dat Jakobus hier schrijft. Uiteindelijk zijn het onze plannen en wat wij willen, dat moet gebeuren.

 

Het is de bedoeling dat we daarin juist andersom leren denken. We gaat op zoek naar Gods bedoeling voor morgen of voor de rest van ons leven en op basis van Gods bedoeling maken wij de volgende keus. Zo de Heere wil en wij leven, dat hoort gewoon voorop te staan. Niet als een dreiging, maar veel meer als een uitdaging om te wandelen in de bestemming die God voor je heeft. Gods wil staat vast, vooral Gods wil voor ons leven. Het blijkt ook in het leven dat niet alles door God bepaald kan zijn. Dan zou een moord door God gepland zijn, maar toch zit er ook Gods raadplan bij, waar wij niet veel van kunnen begrijpen. Maar Gods wil voor ons leven, die kunnen we wel zoeken. Ga je daar eens op richten, zodat je in Gods bestemming werkelijk kunt gaan wandelen.

 

Dan vallen we nooit in de valkuil die Jakobus noemt: Nu al bedenken wat je morgen zeker zult gaan doen, zonder Gods wil daarbij gezocht te hebben. En dit klinkt misschien heel extreem en toch is dit wel de uitdaging van een leven naar Gods wil. En dan ben je verzekerd van zegen op je weg, want dan wandel je op Gods weg. Dat zou wel eens een bijzondere verrassing kunnen zijn. Want Gods plan voor je leven is een plan vol hoop en toekomst.

 

Gebed: Vader, ergens is het wel echt lastig om in alles Uw weg te zoeken en Uw wil te doen. Soms voelt dat zo ongrijpbaar en zoeken naar Uw plan is soms zo lastig. Toch wil ik Uw weg gaan, Uw wil doen en in mijn bestemming wandelen.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom