Jakobus - onze tong bepaald onze toekomst

 

"Ook de tong is een vuur, een wereld van ongerechtigheid. Zo staat het met de tong onder onze lichaamsdelen. Ze bevlekt het hele lichaam, en zet onze levensloop vanaf het begin in vlam, en ze wordt zelf door de hel in vlam gezet." (Jakobus 3:6)

 

Het beeld dat Jakobus gebruikt over de tong, is een behoorlijk negatief beeld, maar in elk negatief beeld zit ook een positief beeld als tegenover. Jakobus heeft net uitgelegd wat de tong doet. En als we bedenken dat woorden kracht hebben, dan beseffen we dat negatieve woorden leven de verkeerde kant op kunnen sturen. Eigenlijk is het toch bizar dat één van onze kleinste lichaamsdelen, zo'n kracht heeft. Het is als het roer van een schip. Zo'n roer stelt eigenlijk niet zo heel veel voor, maar het stuurt een machtig groot schip waarheen het wil. 

 

 

Onze tong bepaald dus onze richting. De woorden die jij uitspreekt, bepalen de richting van je leven. Als jij zegt dat je iets nooit gaat kunnen, dan zul je er ook niet komen. Als jouw bestemming duidelijk is, maar jij blijft zeggen dat het echt niet kan, dan zul je ook nooit in je bestemming gaan wandelen. Het is goed om te beseffen dat je tong, heel je lichaam de verkeerde kant op kan sturen. Het is een wereld van ongerechtigheid, zegt Jakobus. Hij begon wel met de woorden die over onze lippen komen, waardoor we struikelen. Het kan dan nog gaan over woorden over anderen. Daar komt hij straks nog wel op terug, maar het gaat nu over je tong, in verhouding tot je hele lichaam. Je tong kan zelfs je hele lichaam bevlekken. Dan moet hij echt bedoelen dat het over woorden gaat die je over je eigen lichaam uitspreekt.

 

De woorden die je vandaag spreekt, bepalen de toekomst van je leven. En onze tong is zo hardnekkig in het verkeerde, daarom is het belangrijk om ook onze tong onder de heerschappij van Christus te stellen. Vanaf het begin van je leven is je tong als een vuur. Jakobus stelt zelfs dat onze tong door de hel wordt aangestoken. Dat is nogal wat. Er zijn dus kwade machten in ons leven die er voor willen zorgen dat onze tong als een lucifer zou fungeren. Zo'n kleine lucifer kan alles uiteindelijk verwoesten door het vuur dat ermee aangestoken kan worden.

 

Het zet onze levensloop in beweging. Letterlijk staat er dat het 'rad van onze geboorte' in beweging wordt gezet. Daar is al veel over nagedacht wat dit is, maar de vertaling 'levensloop' lijkt een goede vertaalkeuze te zijn. Waar onze tong door het kwaad wordt gebruikt wordt het werkelijk een vuur. Als we dat beseffen, kan ook het omgekeerde dus waar zijn. Als onze tong Gods Woorden gaat spreken, dan zal dit ook ervoor zorgen dat onze levensloop de goede kant op gaat.

 

Satan is er een kei in om je leugens te laten geloven. En hoe meer je deze woorden uitspreekt, hoe meer je het ook gaat geloven. Paulus zegt in Efeze 6 dat wij het zwaard van het Woord hebben. Dat Woord is het gesproken woord. Als we Gods waarheid over ons leven gaan uitspreken, is dat geen verterend vuur, maar een kracht van zegen en waarheid. Dan stuurt het roer ons de juiste kant op.

 

Gebed: Vader, mijn woorden bepalen mijn levensweg, maar dan wil ik Uw Woorden spreken, zodat mijn levensweg overeenkomt met Uw bestemming voor mijn leven.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom