"Opdat zij allen  één zullen zijn, zoals U, Vader, in Mij, en Ik in U, dat ook zij in Ons één zullen zijn, opdat de wereld zal geloven dat U Mij gezonden hebt." (Johannes 17:21)

De lijn die in Genesis wordt ingezet over de gemeenschap die God in Zichzelf is, die wordt verder doorgezet door Jezus. Gemeenschap is onderdeel van God Zelf en daardoor ook onderdeel van de kerk van Jezus. Gemeenschap is dat wat je geleerd hebt als discipel van Jezus om daarin gezamenlijk op te trekken. In dat woord 'gemeenschap' zit ook iets dat alles te maken heeft met veiligheid en geborgenheid. Het is dus niet zomaar een thema dat erbij hangt, maar het is iets dat we fundamenteel nodig hebben voor de wereld waarin we als gemeente, kerk van Jezus zijn. Maar toch begint de kerk van Jezus niet met de gemeenschap van veiligheid voor de wereld om ons heen, die gemeenschap begint in de eerste plaats bij onszelf en ook voor onszelf.

Misschien is het wel een goede vraag om eens na te denken hoe veilig jij je voelt binnen je gemeente of kerk. Ben je daar veilig in wie je bent? Stel dat er sommige zonden van jou op de muur geschreven zouden worden, is dan de kerk nog steeds de plaats waar jij je mag thuisvoelen? En, ik haast het om het te zeggen: Als de zonden van iemand anders op de muur geschreven zouden worden, zou jij diegene dan nog een veilige plaats geven binnen de gemeente? Is de kerk dan echt een plaats waar het veilig is en waar mensen om je heen staan met liefde en geborgenheid? Niet dat alles goedgepraat moet worden, maar gewoon een plek waar je mag zijn met je zwarte bladzijdes van je leven en mag je daar opnieuw beginnen?

En deze geborgenheid begint waar Jezus voor jou bidt en voor degenen die door God aan jou gegeven zijn als gemeenteleden, met de woorden: "Opdat zij allen Eén zijn, zoals U, Vader, in Mij, en Ik in U, dat ook zij in Ons één zullen zijn". We leven in een cultuur waarin we al snel roepen: "Dat gaat nooit meer lukken, zoveel hoofden, zoveel zinnen". En toch vind ik dat je dit niet te snel moet roepen. En roep dan ook niet dat er dan maar eenheid in verscheidenheid moet zijn, want daar heeft Jezus het niet over. Natuurlijk zijn we allemaal verschillend, maar wat is de eenheid die ons bindt? En mag binnen die eenheid, op grond van de Bijbel, zonde ook zonde genoemd worden? En mag er binnen die eenheid ook aanvaarding van elkaar zijn? Die beide, op elk gebied naast elkaar, zodat we elkaar versterken, opscherpen en helpen groeien tot volwassenen in de Heer.

Natuurlijk, zoals de Vader en de Zoon volmaakt één zijn, dat is onmogelijk. En we hoeven het niet over vormen en stijlen eens te zijn, maar er ligt toch een universele waarheid verankert in Gods Woord, waar we één zijn met elkaar! Waarin we echt durven zeggen: Dit zegt de Heer! En dan ben je ook gewoon klaar. Dat gaat niet om de manier hoe je een liedje zingt in de kerk, maar het gaat wel over dat waar God duidelijk over is. En zonde, klinkt heel negatief, maar zonde is ook wat je mag belijden en je er vrij van mag zijn, zodat je opnieuw kunt beginnen. Misschien is het allemaal net iets te kort door de bocht, dat weet ik echt wel. Sommige thema's liggen veel complexer en soms ook onduidelijker. Maar dan ga je daarover in liefde en bewogenheid met elkaar in gesprek. Net zoals Jezus de tijd zocht met Zijn Vader en biddend worstelde met Zijn wil, dat we zo ook tijd hebben met elkaar en we in liefde met elkaar worstelen en biddend komen tot Gods wil voor ons leven. Dat is gemeenschap waarin we de eenheid vieren, de geborgenheid beleven en de veiligheid ervaren, zodat we daarmee in deze wereld de basis leggen voor een veilige plaats voor iedereen.

Gebed: Heer, er zijn zoveel verschillen en zoveel dingen waar we niet uit lijken te komen, maar haalt U dan in de eerste plaats ons eigen gelijk maar bij ons weg, zodat we echt één leren zijn in liefde. 

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu