Noach, we kennen hem allemaal. Hij moest van God een megaboot bouwen, waar er van alle dieren van een aarde een paar in konden en waar hij zelf met zijn gezin in mocht, op het moment dat de aarde onder water gezet zou worden. Het verhaal wordt op elke zondagsschool en elke christelijke kleuterschool verteld als een prachtverhaal. Maar zonder franje wordt het een ander verhaal.

Er was een moment dat God naar Noach toekwam en tegen Noach zei: "Hoor eens Noach, deze hele wereld is een goddeloze wereld." Nou ja, dat had Noach ook wel gezien. Maar dan gaat God verder en Hij zegt: "Noach, jou zal Ik redden met je gezin en van elk dier ook een stel, daarom moet jij een boot gaan bouwen. Ik geef je er 120 jaar voor." Stel je voor dat jij, elke dag aan het werk zou moeten gaan om uiteindelijk een boot klaar te hebben voor het moment van onheil. Maar dat was niet een project van een paar jaar, maar een project van 120 jaar! Hoe vaak zou jij gedacht hebben dat je Gods stem misschien wel verkeerd verstaan zou hebben? Een project van 120 jaar om een boot te bouwen! En dat terwijl je totaal niet ziet waar je het voor doet!

Hoeveel spot zal Noach gehoord hebben, maar ook hoeveel twijfelmomenten of hij wel echt op de goede weg was? En dan komt het moment dat alles klaar is en God tegen Noach zegt dat hij de boot in moet gaan met zijn gezin. Het bizarre gebeurd dat er van elke diersoort een paar aan komen lopen en naar binnen gaan. Dat moet wel een bevestiging geweest zijn voor hem. Maar terwijl het zo zichtbaar wordt dat dit wel iets van God moet zijn, maakt niemand van al de bekenden van Noach ook de keus om de boot binnengaan.

En dan kun je er over nadenken hoe dat is als je het buiten te keer hoort gaan, regen en water van alle kanten. Hoe moet dat geweest zijn. Wij maken er mooi plaatjes van, een boot met een regenboog, maar dat is wel mooi aan het eind, maar het verhaal zelf? Als die mensen die het water zien stijgen en geen kant meer op kunnen en ongetwijfeld op de wanden van de boot het geramd uit paniek en angst. Wat heeft dat met Noach gedaan? Als alle franje van het verhaal afgaat, blijft er een verhaal over waar je liever niet over nadenkt. Maar zo was het wel. Gods toorn over de aarde.

En dan wordt het eindelijk stil, geen mens leeft meer om de boot heen, de boot gaat drijven, maar waar naartoe? En hoelang? Het was echt geen woonboot met het hoogste comfort. Zou er wel een eind aan deze vaartocht komen? Of, zouden ze uiteindelijk allemaal in de boot sterven? Wat voor gedachten gaan er door je hoofd in zulke omstandigheden, zelfs al ben je nog zo'n standvastig gelovige? Maar dit is het verhaal van Noach als alle franje eraf is.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu