"Zie, u bent mooi, Mijn vriendin, zie, u bent mooi, uw ogen zijn als duiven." (Hooglied 1:15)

De verklaring van liefde van de bruid was heel intens. Haar Liefste is voor haar als mirre dat 's nachts tussen haar borsten verblijft. Altijd denkt ze aan Hem, altijd verfrist Hij haar leven, zelfs in de dorheid. Het is opmerkelijk hoe de bruid vooral verteld wat haar Liefste voor haar doet, Wie Hij voor haar is. Ze is heel erg gericht op wat ze in de liefde van haar Liefste ontvangt. En als we lezen hoe de Bruidegom reageert valt op dat Hij vooral reageert op wie de bruid is.

Misschien een wat ongebruikelijke vraag, maar ik zou je willen vragen of jouw Bruidegom, jouw Liefste echt in jouw ogen mag kijken. Mag Jezus je echt aankijken, mag Hij je diep in je ogen kijken? Op dezelfde manier als dat de Bruidegom uit Hooglied in de ogen kijkt van de bruid. En het is duidelijk dat hij dit niet half doet. Hoe openlijk is ook deze liefdesuiting. Als je een meisje tegenkomt waar je niets voor voelt, kijk je niet op deze manier in haar ogen, zoals de Bruidegom hier doet. Hij kijkt haar echt diep in haar ogen. Ze hoeft er niets voor te doen, ze hoeft alleen maar terug te kijken. 

Misschien is dit wel juist wat wij zovaak bij Jezus niet doen. Wij draaien zo gemakkelijk onze ogen weg uit schaamte en besef dat we er niets van terecht hebben gebracht. Maar blijkbaar weet de bruid dat ze echt aanvaard is door haar Liefste, ondanks haar zwartheid. Mag Jezus op deze manier ook onze ogen zien, mag Hij je eens echt met liefde aankijken? Of is Zijn liefde iets waar je niet mee overweg kunt en je niet weet wat je met de blik van liefde van Jezus aanmoet? Besef eens hoe je door Hem aanvaard bent als Hij je Liefste is. Dan mag Hij je aankijken en dan zal Hij dat echt zonder veroordeling doen. Er is geen veroordeling in de liefde van Jezus!

De Bruidegom ziet de hele schoonheid van de bruid, maar haar ogen onderstreept Hij. Hij beschrijft ze als duiveogen. Dat zijn grote, bruine ogen. In de ogen van een duif zit iets van oprechtheid en openheid. Dat ziet Hij bij de bruid. Ogen laten niet alleen schaamte zien, ogen zijn de spiegel van je ziel. Hij doorgrond haar er ook mee en uiteindelijk is de conclusie alleen maar positief. Om wie ze is, heeft Hij haar lief. Het gaat Hem er niet om wat ze doet voor Hem, maar juist op dit moment dat zij Hem vindt, als een onogelijk meisje, juist op dat moment geeft Hij alleen maar liefde aan haar. En de reden? Alleen om wie zij is.

Ik weet niet of je wel eens hebt nagedacht over de liefde van Jezus voor jou. Waarom zou Jezus zoveel liefde voor je hebben? Ik heb het antwoord niet, het is toch niet te bevatten. Dat Hij je aankijkt in liefde, dat Hij je niet veroordeeld? In Christus mogen we zijn die we zijn. En dat is genoeg. Om wie je bent, ben jij Zijn liefde waard.

Gebed: Mijn Liefste, U kijkt mij aan en ik kies ervoor om ondanks mijn gevoel, U in geloof aan te kijken en ik kies ervoor om te geloven dat U mij aanvaard om wie ik ben.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu