Vrouwen in de Bijbel - Sara

 

"De HEERE nu zag om naar Sara zoals Hij gezegd had; de HEERE deed bij Sara zoals Hij gesproken had." (Genesis 21:1)

 

De tweede vrouw die we in de Bijbel tegenkomen is een bijzondere vrouw. Als je gewoon even de hoofdstukken in Genesis doorbladerd over Sara dan kom je er eigenlijk achter dat je over Sara niet eens zo heel veel kan zeggen. Je kunt zeggen dat we een leven heeft gehad dat soms echt niet makkelijk was. Het eerste moment dat we haar tegenkomen wordt Sara losgemaakt van haar hele omgeving en moet ze met Abram naar een onbekend land. Daar begint eigenlijk het onmogelijke leven van Sara.

Sara was een vrouw die maar mee moest gaan in alles wat haar man deed. Het was soms totaal onmogelijk wat er gebeurde. En als je leest kom je maar weinig momenten tegen dat je bij Sara zegt: Wat een bijzondere vrouw! Eigenlijk veel meer het tegenovergestelde. Misschien zou je zelfs wel kunnen zeggen dat ze een beroerd leven had, wat uiteindelijk uitliep in een paar keuzes die niet handig waren. Maar als je bedenkt wat de voorgeschiedenis was in haar leven, dan kom je soms tot keuzes waarvan je achteraf zegt dat het fout was.

 

Sara wordt steeds ouder en nog steeds had ze geen kind en het hele reddingsplan van God lijkt in te storten. En dan zegt ze tegen Abraham: "Neem mijn slavin maar mee, en ga met haar naar bed, misschien dat je via haar een zoon kan krijgen." Daar moet je eens over nadenken, dit wil je toch niet als vrouw? Mijn vrouw zou dit tegen mij in ieder geval zeker niet zeggen en gelukkig maar.

 

Maar bedenk eens welke zelfwaarde Sara nog had. Abraham had haar gewoon als zus laten opdraven bij twee koningen. Hij was bang dat ze hem wat zouden aandoen om Sara te kunnen roven, dus had hij maar gezegd: "Ze is mijn zus." Mooie boel is dat, ben je getrouwd en zegt je man dat je zijn zus bent en hij huwelijkt je zo ongeveer ook nog eens uit om je eigen hachje te redden. Abraham was daar zeker niet de man die hij moest zijn voor zijn vrouw en wat doet dat met de zelfwaarde van een vrouw?

 

En dan uiteindelijk komt God nog een keer op bezoek van Abraham en Hij vertelt dat een jaar later er een zoon geboren zal zijn. Abraham is dan al 99 jaar oud. En Sara niet veel jonger. En na alles wat Sara heeft meegemaakt lacht ze dan God eigenlijk uit en zegt: Dit kan echt niet. En als God dan vraagt waarom ze heeft gelachen, liegt ze er ook nog om.

 

Wat zou God met zo'n vrouw, die ook echt beschadigd was door het leven, doen? Na die lachbui zou je zeggen dat God er echt klaar mee is. Maar dan lees je: "En de HEERE zag om naar Sara zoals Hij beloofd had." Dit is de genade van God voor een vrouw die misschien nog maar heel weinig eigenwaarde over had en die soms hele verkeerde keuzes maakte. God blijft wel trouw. Dit is hoop voor vrouwen in onze tijd, die geen hoop meer hebben omdat er zoveel mis is gegaan. Hoop omdat God niet zal loslaten.

 

Gebed: Heer, wat bent U vol van genade, en vol van liefde. Dank U dat ik het verhaal van Sara mag zien en ondanks Sara dat U zo trouw blijft.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom