Onbarmhartige knecht - Vergeven

 

"Toen kwam Petrus naar Hem toe en zei: Heere, hoeveel keer zal mijn broeder tegen mij zondigen en ik hem vergeven? Tot zevenmaal toe?" (Mattheüs 18:21)

 

Er zijn thema's in de Bijbel die je soms liever zou overslaan. Thema's waarbij je bij complexe pastorale begeleiding ook soms van denkt: Hoe moet ik het ooit bespreekbaar gaan maken? En als je het al bespreekbaar durft te maken, dat je dan het gevoel hebt dat het ook zo maar de andere kant op kan slaan. Toch is het niet vreemd dat Jezus juist deze thema's wel aan de orde stelt. En niet zomaar. Jezus beseft heel goed dat als er thema's zijn die onbesproken blijven dat die een eigen leven gaan leiden en je uiteindelijk kapot zullen maken. De gelijkenis van de onbarmhartige knecht is daar een voorbeeld van. En het thema is vergeving.

 

 

 

Pastoraal is dit echt één van de moeilijkste thema's die je kunt bedenken en tegelijkertijd is het voor je emotioneel welzijn misschien wel het belangrijkste thema. En bij vergeving betekent het bij Jezus nooit dat je het dan maar laat voor wat het is. Vergeving is ook niet iets van: 'het is gebeurd, we praten er maar niet meer over' en het is ook niet dat we dan maar verzwijgen wat er is gebeurd. En vergeving en vergeving is ook nog wel twee. 

 

Petrus komt met de vraag over dit thema. Misschien wel niet zo vreemd dat juist Petrus met dit thema komt. Petrus die aan de ene kant enorm gepassioneerd voor Jezus is, maar aan de andere kant ook zo heetgebakerd. Zeker rond het lijden van Jezus merk je dat. En dat hij met dit thema komt, zegt eigenlijk wel iets. Het zou mij niet verbazen als juist Petrus zou zeggen: 'bekijk het met die vergeving'. Als je kijkt hoe hij reageert op de boodschap van Jezus dat Hij gevangen genomen zal worden, dan zegt hij: "Dat zal U echt niet gebeuren'. Dat gevoel wat er bij Petrus soms net even iets meer bovenop ligt dan bij de anderen.

 

Hoeveel keer moet jij eigenlijk vergeven? En nee, een antwoord binnen twee seconden van iemand die de ander iets heeft aangedaan van 70x7 maal klopt dan even niet. Want soms wordt dit antwoord wel heel snel gegeven. Ik ben daders van misbruik tegen gekomen die zeiden toen we hen confronteerden: "zand erover, het is gebeurd, je moet 70x7 maal vergeven". Dat dus niet, dan heeft de dader er niet veel van vergeven. Overigens vraagt hier niet een dader hoe het moet, maar Petrus die zelf blijkbaar worstelt met het vergeven van een dader. Laat de dader in deze gelijkenis maar even wachten. Die heeft uiteindelijk even niets in te brengen op het moment dat het slachtoffer bezig is met zijn proces van vergeven. De dader heeft ook even helemaal niets te eisen en al helemaal niet te zeggen dat het slachtoffer moet opschieten. Jezus vertelt deze gelijkenis om het slachtoffer te helpen in zijn proces. En ik zal je vast vooraf vertellen dat de dader niet vrijuit zal gaan. Al is wel het antwoord dat we, onder voorwaarden, 70x7 maal moeten vergeven.

 

Gebed: Heer, ik vergeef lang niet altijd erg makkelijk, leer mij iets van Uw vergeving en help mij in het proces van vergeven, telkens weer opnieuw.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom