Bergtoppen en dalen

 

Vandaag wil ik iets met je delen. Voor ene keer wijk ik af van de normale structuur en wil ik iets met je delen wat God mij vandaag liet zien.

 

Vandaag heb ik in Limburg gewandeld en tijdens het wandelen gaf God mij op een bijzondere manier onderwijs. Terwijl we aan een pittige wandeling bezig waren waarin heuvels en dalen elkaar afwisselden, we regelmatig van 100 meter naar 200 meter moesten klimmen besefte ik ineens hoe dat dit een beeld is van het leven. Maar zelfs meer dan dat.

 

Ik weet niet hoe het met jou is, maar als je aan mij vraagt wat ik het lieft heb, dan ben ik het liefst op de top van de berg. Of ik ben bezig om naar de top toe te klimmen. Het dal, daar ben ik niet graag. Misschien wel omdat een berg bedwingen een uitdaging voor mij is. Maar stel je nu voor dat je echt altijd op de top wil zijn. Daar moet je gewoon eens over nadenken wat daar de gevolgen van zijn. Het gevolg van altijd op de top zijn, is dat je nooit verder zal komen. Het enige dat je kunt doen is rondjes blijven lopen rondom de top van de berg. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Maar wat bereik je als je rond ene top je leven lang rondjes blijft lopen? Dan leef je op de top, dat is zo. Misschien ook wel geestelijk. Maar als je tien rondjes rond de top hebt gehad, dan weet je de elfde keer precies wat er gaat komen en kun je geen nieuwe ontdekkingen meer doen.
Maar hoe kun je wel steeds meer leren? Dat kan maar op ene manier: Als je telkens verder gaat. Je levensweg kan een weg zijn waarin je heel je leven rond de top van ene berg blijft lopen. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om in het dal te leven, maar ik merk dat dit mij niet past. Maar als ik echt meer wil ontdekken in Gods Koninkrijk, als ik echt God de ruimte wil geven om mij te laten groeien in mijn bediening, dan moet ik dus het lef hebben om het dal in te gaan. Niet om depressief te gaan zitten wezen, maar dan moet ik lef hebben om het dal van strijd en beproeving in te gaan om uiteindelijk bij de volgende bergtop te komen. Weet je dat je alleen maar nieuwe toppen in je geloofsleven en in je bediening kunt ontdekken als je er voor kies om ook door het dal te gaan. Dat kan alleen maar als je er voor kies om die veilig top te verlaten in via het dal naar de volgende top te gaan.


Het dal staat in de Bijbel symbool voor de plaats waar de strijd plaats vindt. De strijd wordt nooit gestreden op de bergtop, maar altijd in het dal. De grootste overwinningen worden dan ook niet gewonnen op de bergtop, maar in het dal. In het dal ga je de strijd aan met dat wat jou tegen zal houden om de nieuwe top te kunnen bereiken. In het dal, haal je de overwinningen. En ik weet dat sommigen zich het dal laten inrollen omdat ze niet meer weten hoe het moet. Dat bedoel ik nu niet. Ik wil je vooral aanmoedigen om de top te verlaten om door het dal, te gaan ervaren dat God meer voor je heeft. Ik wil je uitdagen om met God het dal in te gaan waar de strijd tegen de machten en krachten plaatsvindt om dan ook met God de volgende top te bereiken waar jij nog weer meer mag zien van Gods kracht en heerlijkheid. En de top waarop je nu bent is zo veilig, maar ik geloof dat God je meer wil laten zien, maar dat kost je wel wat. En het is de vraag of jij die kosten wil betalen. Want je veilige top loslaten betekent strijd, aanvechting, onzekerheid en nog veel meer. Maar houdt dan het doel voor ogen waar je het voor doet: God de ruimte geven je nieuwe toppen te laten ontdekken. Bergland is nooit vlak land, maar altijd wisselend in hoogte, tenzij de er voor kiest om rondjes te blijven lopen.

Tijd met God

Met Jezus opgestaan

 

"Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God,  Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven." (Galaten 2:20)

Met de Heer begraven en weer opgestaan. De zin van die lied zullen velen lezers herkennen. En juist nu het weer Pasen is geworden, ligt voor ons gevoel natuurlijk de nadruk op ‘opgestaan’. En tegelijk, is het de vraag in hoeverre wij dit ook echt ervaren, beleven en vooral hoe wij dit leven. Klopt het dat ons leven een opstandingsleven is? Of leven wij nog meer bij Golgotha, dan bij het open graf? Want dat is wel een groot verschil.
Lees meer...

Aanmelden 'Tijd met God'

Meld je aan voor het gratis mailabonnement 'Tijd met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij 'Tijd met God' van dit moment.

 

Galaten 2:15-21

 15 Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen,
 16  weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet.  Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd. 
 17 Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet!

Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom