"Want wie zijn wij? Uw gemor is niet tegen ons gericht, maar tegen de HEERE" (Exodus 16:8)

Als je de geschiedenis van het volk Israël in de woestijn een beetje kent, dan weet je dat er telkens weer staat dat het volk mopperde tegen God. Nooit was het goed, altijd was het in Egypte beter. Waren ze nu maar in Egypte gebleven, dan hadden ze in ieder geval te eten gehad. Dat het leven in Egypte ook niet zo leuk was, maakt blijkbaar niet uit. En Mozes en Aäron kregen alle kritiek over zich heen. Keer op keer. Maar dan zegt Mozes: Jullie mopperen niet tegen ons.

Ja denk je, dat is logisch, want eigenlijk is God het geweest die hen uit Egypte heeft gehaald en dus zijn ze eigenlijk boos op God. Die woorden van Mozes zijn natuurlijk ook gewoon waar. Het volk komt eigenlijk in opstand tegen God. En dat terwijl God heeft laten zien dat Hij kwam om te redden.

Maar als we hier verder over nadenken dan moeten we ook zeggen dat ontevredenheid heel vaak gemopper oplevert. Gemopper omdat het niet gaat zoals wij het graag willen en degenen die het dichtst in onze omgeving zijn, die krijgen het meeste gemopper over hen heen. Het is dan net als hier in de woestijn bij het volk.

Maar de woorden van Mozes gelden net zo goed voor ons nu, als toen voor het volk. Mopperen laat zien dat we het niet eens zijn met wat er gebeurt. Zijn we soms vergeten dat Mozes zijn lofzang afsloot met de woorden: De HEER zal regeren voor eeuwig en altijd? Laten we vanaf vandaag eens beseffen dat ons gemopper ten diepste God raakt en niet elkaar. Want met al ons gemopper laten wij weten, op een negatieve manier, dat we het niet eens zijn met dat wat er in ons leven gebeurt.

Mozes laat ons vandaag zien dat mopperen niets anders is dan onze onvrede op een verkeerde manier uiten. En nog sterker, Mozes laat ons zien dat ons mopperen niet eens terecht is. Want het haalt het vertrouwen in Gods genadige leiding helemaal omver. Het volk had er ook voor kunnen kiezen om God te vertellen dat ze honger hadden en ze konden aan God vragen, in geloof, of Hij daarin zou willen voorzien. 

Wat is eigenlijk het verschil met ons mopperen? Onvrede in ons leven, heeft dat niet alles te maken met onvrede over Gods weg met ons. Ben je het niet eens met Gods leiding in je leven en ga je dan maar mopperen? Mozes ontdekt jou vandaag eraan dat al je gemopper, en misschien is het zelfs je levenshouding geworden, gemopper is tegen God. En vandaag mag jij, samen met het volk van Israël, naar voren komen en voor Gods aangezicht komen. God vraagt vandaag aan jou, waar jij toch zo ontevreden over bent. En als je zo voor Gods aangezicht staat, kun je dan nog steeds je onvrede vasthouden? De HEERE vraagt geloof en vertrouwen dat Hij jouw weg leidt en dat Hij het je aan niets zal laten ontbreken. Ja, ook dat is geloof...

Gebed: HEER er zijn zoveel momenten in mijn leven dat ik mopper en negatief doe. Wilt U mij al mijn gemopper vergeven en mij leren om altijd te vertrouwen op Uw goedheid en genade. Ik wil vanaf vandaag positief alles ontvangen waarvan U vindt dat ik het nodig heb.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu