Het diepe doel van Pinksteren

 

"U hebt gaven genomenom uit te delen onder de mensen, ja ook aan opstandigen: om bij U te wonen, HEERE God." (Psalm 68:19b)

 

Als je goed hebt meegelezen dat afgelopen dagen en ook het Bijbelgedeelte hebt gelezen dan klopt er iets niet aan deze tekst. Is het je opgevallen dat in dit vers de opstandigen bij God mogen wonen? Maar dat staat in tegenstelling tot wat er in vers 7 staat. We hebben er toen niet zoveel aandacht aan geschonken en hebben toen alleen stilgestaan bij wie God is voor de gelovigen. Maar bij dat zevende vers staat ook nog iets over de opstandigen. De opstandigen zullen wonen in een dor land. Dat is eigenlijk een land zonder leven. Degenen die niet behoren bij de gelovigen, zullen in een levenloos land wonen. En dan lees je vervolgens vers 19 en daar mogen ze wonen bij God.

 

Vandaag is het Pinksteren. Waar is het eigenlijk Pinksteren voor geworden? Je zou als je wat charismatisch bent aangelegd, kunnen zeggen dat de Heilige Geest toen is gekomen om Zijn gaven uit te delen, zodat wij gaven van inzicht en kennis kunnen ontvangen, dat wij in tongen kunnen spreken en zullen profeteren en ga zo nog maar even door. En ja, dat is ook werkelijk de kracht van de Heilige Geest, die ons is geschonken en waar we ook werkelijk gebruik van moeten maken. Ik zou ook echt willen benadrukken dat de gaven van de Geest absolute realiteit zijn voor de kerk van nu. Maar die gaven staan niet op zichzelf.

 

Als Jezus de overwinning heeft behaald en de gevangenen achter Hem aan heeft weggevoerd, gebeurt er nog iets anders. David profeteert in deze psalm dat Hij gaven heeft genomen en deze aan de mensen heeft gegeven. Jezus vertrek naar de hemel, heeft meer teruggegeven dan wat we hadden toen Jezus op aarde was. Jezus heeft Zijn Geest daardoor gegeven aan iedereen die gelooft. Hij heeft alle Goddelijke gaven van inzicht, kracht en taal gegeven aan de kerk die is achtergebleven om Zijn bediening voort te zetten.

 

En nu lijkt dat allemaal vooral bijzonder en misschien zelfs wel spectaculair. Dat is het ook wel, want als hemelse en Goddelijke krachten door ons mensen zichtbaar worden is dat spectaculair. Maar wat is het daar daarvan? Het doel is dat vers 7 van deze psalm wordt opgeheven. De opstandigen, die in een dor land zullen wonen, moeten uiteindelijk bereikt worden zodat zij, de opstandigen ook bij de HEER zullen leven. Dat is het doel van Pinksteren en daarom hebben wij, als gelovigen de Heilige Geest ontvangen. Alle geestelijke gaven zijn daarmee beschikbaar gekomen om de mensen te dienen en om opstandigen, of ongelovigen, uiteindelijk te winnen voor het Koninkrijk van Jezus Christus. Elk woord, door de Heilige Geest gesproken, elke zieke die geneest, elke duisternis die verdwijnt, laat het Koninkrijk zien en horen, zodat ongelovigen zullen geloven dat Jezus Koning is tot in eeuwigheid. Daarom heeft God de mensen gaven gegeven, zodat de opstandigen tot volgelingen zullen worden. Het is het startpunt van de verzoenende Kerk van Jezus Christus. En wij vieren vandaag feest dat wij die bediening op onze schouders mogen dragen.

 

Gebed: Vader, ik dank U dat U Uw Geest hebt gegeven, zodat iedereen uiteindelijk bij U zou kunnen wonen. Niemand hoeft meer als een opstandige achter te blijven, en ik wil niets liever dan Uw gaven gebruiken om er zoveel mogelijk te winnen voor U.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom