Thessalonicenzen - Nuchterheid

 

"Maar laten wij, die van de dag zijn, nuchter zijn, bekleed met het borstharnas van geloof en liefde, en met de hoop op de zaligheid als helm." (1 Thessalonicenzen 5:8)

 

Jezus komst gaat komen en het duurt niet lang meer. Het is misschien bijna een cliché, maar het is echt zo. Al duurt het nog duizend jaar, dan is de komst van Jezus heel dichtbij. Langer dan hooguit een jaar of tachtig hoef je niet te wachten, want zelfs als we sterven voordat Jezus komt, dan zijn we op dat moment ineens bij Zijn komst, want dan roept Hij ons wakker uit ons graf. We gaan maar niet zeggen dat wij allemaal nog levend overgebleven zullen zijn als Jezus komt. Niemand die dat weet, maar Jezus zal niet als een dief in de nacht komen, als je niet in de nacht bent.

 

 

Het beeld van de dief in de nacht is natuurlijk geen letterlijk beeld. Vroeger dacht ik altijd dat Jezus in de nacht zou komen, maar dat kan natuurlijk nooit. Want als het bij ons nacht is, is het aan de andere kant van de wereld dag. Jezus zal komen zoals iemand die in de nacht slaapt en er onverwachts een dief zijn huis binnenkomt. Maar wat nu als je nooit meer in de duisternis bent? Dan kan Jezus dus ook niet als een dief in de nacht komen. Als jij gelooft in Jezus, dan ben jij niet meer van de nacht, maar dan ben je een kind van de dag! Dan leef je dus nooit meer, geestelijke gezien, in de nacht en kan de komst van Jezus je dus ook niet verrassen. Gods kinderen leven gewoon met het besef dat Jezus op elk moment kan terugkomen. En hoe zou je dan willen dat Jezus je vindt?

 

Paulus weet het wel. Daarom spreekt hij zijn lezers aan als hen die van de dag zijn. In de eerste plaats moeten we nuchter zijn. Dat is wel een les, want als het gaat over de toekomstverwachting en de komst van Jezus lijkt het soms eerder op dronkemanstaal dan op nuchterheid. Blijf er gewoon rustig onder, doe je ding, deel het Koninkrijk uit met de passie alsof Jezus morgen terugkomt. Wees niet overdreven bezig met wat er allemaal nog gaat gebeuren, maar richt je op je taak: Verkondig het Koninkrijk, meer niet. En doe dat met liefde. Die liefde, samen met het geloof is eigenlijk je harnas. Daardoor ben je beschermd tegen elke aanval van de duisternis. Het is heel eenvoudig, als je in geloof dat bij God alle dingen mogelijk zijn en met liefde over deze wereld gaat, kan er je niet veel gebeuren door de duisternis. 

 

Wat daarbij dan ook nog komt is dat we ons verstand beschermen met hoop. Laat je dus niet van de wijs brengen, maar besef dat als Jezus morgen komt, of dat je door de eindtijd heen, Jezus komst niet levend meemaakt, je hoop vaststaat. Hoop op de zaligheid is je houvast en uitzicht. Zelfs als je morgen omgebracht zou worden om het getuigenis van Jezus, dan weet je waar je op hoopt. Dat is een nuchter leven van een christen en ook de uitdaging van een christen die leeft in de dag!

 

Gebed: Vader, als U Jezus terugstuurt, zal alles goed zijn. En in mijn wachten op Zijn komst wil ik nuchter en waakzaam zijn als kind van het licht, uitziende, geloven en hopend op de zaligheid die mij dan ten deel zal vallen.

Tijd met God

Met Jezus opgestaan

 

"Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God,  Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven." (Galaten 2:20)

Met de Heer begraven en weer opgestaan. De zin van die lied zullen velen lezers herkennen. En juist nu het weer Pasen is geworden, ligt voor ons gevoel natuurlijk de nadruk op ‘opgestaan’. En tegelijk, is het de vraag in hoeverre wij dit ook echt ervaren, beleven en vooral hoe wij dit leven. Klopt het dat ons leven een opstandingsleven is? Of leven wij nog meer bij Golgotha, dan bij het open graf? Want dat is wel een groot verschil.
Lees meer...

Aanmelden 'Tijd met God'

Meld je aan voor het gratis mailabonnement 'Tijd met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij 'Tijd met God' van dit moment.

 

Galaten 2:15-21

 15 Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen,
 16  weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet.  Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd. 
 17 Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet!

Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom