Thomas - Heer en God

 

"En Thomas antwoordde en zei tegen Hem: Mijn Heere en mijn God! Jezus zei tegen hem: Omdat u Mij gezien hebt, Thomas, hebt u geloofd; zalig zijn zij die niet gezien zullen hebben en toch geloven." (Johannes 20:28 en 29)

 

Het zijn ondertussen natuurlijk hele bekende woorden geworden die Thomas uitspreekt nadat Jezus tegen hem heeft gezegd dat hij niet ongelovig moet zijn, maar gelovig. De reactie van Thomas is in ieder geval een reactie die ook wel echt van geloof spreekt. Dat zijn geen twijfelachtige woorden van Thomas. Hij erkent direct dat Jezus zijn Heer en God is. Dat is stellig en duidelijk, ondanks dat hij zich ongetwijfeld ook beschroomd zal hebben gevoeld. 

 

Hoe dan ook zijn het wel woorden met een krachtige belijdenis. Het staat wel echt, Jezus als je Heer en God! Neem die belijdenis ook gerust maar eens mee voor jezelf. En niet alleen in je woorden, maar ook in je daden. Want Jezus als de Heer van je leven is niet alleen iets dat je met je woorden kunt doen. Het is meer dan dat! Jezus Heer laten zijn betekent dat Hij het in alles voor het zeggen mag hebben. Niet alleen in wat je niet doet, maar juist ook in wat je wel doet. Jezus als Hoofd van het lichaam, dan kan het niet anders dat je gaat meebewegen met het lichaam van Christus.

 

En toch krijgt Thomas nog wel een punt mee. Natuurlijk is Jezus tevreden met dit geloof, want het is geloof en daarmee is Thomas ook echt een discipel. Maar wat nu voor de generaties die gaan opgroeien terwijl Jezus er echt niet meer is? Dan ben je pas zalig, als je het niet met je ogen kunt zien en toch gelooft. Wij zien het niet op de manier zoals Thomas het kon zien, maar dat maakt dat geloven nog veel meer dan bij Thomas, voor ons een zaak is van het hart. En als JEzus dan tegen ons zegt dat we niet ongelovig moeten zijn, maar gelovig, dat heeft het alles te maken met de overtuiging in ons hart. De overtuiging van geloof, waarmee we Jezus maken tot Heer en tot God van ons leven, terwijl wij Zijn wonden nooit hebben kunnen zien.

 

En toch, moet ik zeggen, het is zo logisch dat Jezus mijn Heer en God is. Heb jij dat ook, dat er geen spoor van twijfel is op dat punt? Als daar wel twijfel zit, laat die twijfel eens gewoon los en maak een keus om te geloven in Jezus, maar maak ook de keus om Hem echt Heer in je leven te laten zijn. Ik zou zeggen: kroon Hem ook echt tot Heer in je leven! Geef Hem ook de echte controle en regie. Dat geloof is soms ook zo gevoed door wat je voelt, maar Jezus Heer maken in je leven is ook een besluit met je wil. En waar je dit gaat toelaten, komt dat geloof van Hem Die je niet kunt zien, er wel in mee. Maar wil jij beginnen om Jezus te erkennen zal je Heer. Als degene die alles voor het zeggen mag hebben. Dan ben je zalig, terwijl je het niet hebt gezien.

 

Gebed: Jezus, U bent mijn Heer en God, ondanks dat ik U niet heb kunnen zien zoals Thomas, maar U mag de regie over mijn leven hebben en ik wil luisteren.

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom