"En hij heeft het teken van de besnijdenis ontvangen als een zegel van de gerechtigheid van het geloof dat hij had toen hij nog onbesneden was, opdat hij een vader zou zijn van allen die geloven, hoewel zij onbesneden zijn, opdat ook hun de gerechtigheid toegerekend zou worden." (Romeinen 4:11) 

Er zit een nog behoorlijk lastig punt in dit vierde hoofdstuk. En als je het snel leest zou je, met de heidenchristenen in Rome, de conclusie kunnen trekken dat de zaligsprekingen die Paulus hier noemt alleen degenen toekomen onder het verbond van de wet en de besnijdenis. Dit hele punt over de besnijdenis wat Paulus in vers 9 t/m 12 aansnijdt is niet het punt van de besnijdenis op zichzelf, waarmee uiteindelijk God met Abraham het verbond verzegelde om uit Abraham Zijn de Messias geboren te laten worden en in hem Zijn volk te laten ontstaan. Het gaat hier over het punt wie deze zaligheid toekomt.

 

De heidenchristenen in Rome en wij daarbij zouden vanuit het Oude Verbond immers kunnen zeggen dat alleen vanuit vader Abraham het heil wordt geschonken. Immers is Israël het volk van God die de woorden zijn toevertrouwd en dat begon bij Abraham. Maar toch begint Paulus in het eerste vers van hoofdstuk 4 met de uitspraak dat Abraham onze (geschreven aan de heidenchristenen in Rome) vader is. Klopt dit dan wel? 

Het antwoord dat Paulus hierop geeft is eigenlijk heel eenvoudig, want waardoor is Abraham gerechtvaardigd? Heel eenvoudig, door het geloof! En wanneer vond dat geloof plaats? Op het moment dat God Abraham riep om Hem te volgen omdat God met hem een volk wilde beginnen om de Messias geboren te laten worden. En omdat Abraham God vertrouwde op Zijn Woord, is hem dàt gerekend tot gerechtigheid. Dat was geen werken van de wet, dat was ook niet de besnijdenis die dit deed, dit is het gevolg van het geloof. En dat geloof ging vòòr de wet uit en ook voor de besnijdenis. Het gerechtigheid van Abraham ligt dus niet in de wet of in de besnijdenis. De gerechtigheid van Abraham komt hem dus niet toe in zaken waarin hij anders is behandeld dan de heidenen, namelijk door de besnijdenis en later het ontvangen van de wet voor Israël onder Mozes. Maar het komt hem toe doordat hij geloofde, terwijl er nog geen besnijdenis en nog geen wet was. Hij geloofde God op Zijn uitnodiging om Hem te volgen en uit te zien naar een groot volk, waaruit de beloofde Redder van de wereld zou komen, ook voor hem. 

En daarmee is duidelijk dat vanwege dit geloof Abraham onze vader in het geloof is. Hij is dus niet alleen een vader van de Joden omdat hij besneden is, maar hij is de vader van alle gelovigen vanwege het geloof. En daarom komt ook ons deze zaligspreking toe als we geloven. En uiteindelijk is God met Abraham wel een bijzondere weg gegaan die bevestigd werd door de besnijdenis, maar dit staat los van de gerechtigheid die hem en ons geschonken wordt door het geloof. Vader Abraham ging ons voor in onvoorwaardelijk geloof in God en het wordt hem en ons gerekend tot gerechtigheid. 

Gebed: Vader, ondanks Uw plan met Israël, is er voor mij al heiden toch redding omdat het geloof buiten het verbond met Israël en buiten de wet om, door genade aan mij en aan Abraham wordt toegerekend.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu