"En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars, om de heiligen toe te rusten tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus." (Efeze 4:11 en 12) 

Nu is het misschien wel wat kort door de bocht om te zeggen dat we gewoon de gaven van de Geest moeten gebruiken, en dat die gaven het lichaam van Christus op aarde compleet zullen maken. We moeten in ieder geval streven naar de beste gaven, daar is Paulus wel duidelijk in. Tegelijk is er in mijn leven ook een tijd geweest dat ik hier niet eens in werd onderwezen. Ik wist er helemaal zelfs niets vanaf. Dus het is ook belangrijk dat het lichaam van Christus wordt toegerust. 

 

Het is net als met een gewoon lichaam. Wandelen kun je niet vanaf je geboorte, je kunt tegen de benen van een baby zeggen dat ze moeten gaan lopen, maar dan zal er niet veel gebeuren. De benen van een baby gaan pas lopen op het moment dat ze dit geleerd wordt. Zolang dat niet gebeurd en je een baby niet stimuleert om te gaan staan, zal er ook niets gebeuren of zal het veel langer doen. Het moet eerst geleerd worden. Als het gaat om het lichaam van Christus is dat niet anders. 

Paulus spreekt daarom in Efeze 4 over een aantal bedieningen die God Zelf heeft gegeven aan de kerk. Toen Jezus naar de hemel is gegaan, heeft Hij daar vandaan vijf bedieningen gegeven voor de kerk op aarde. En die bedieningen zijn geen exclusieve functies waardoor de kerk op aarde door een aantal 'man of God's' wordt vertegenwoordigd. Verre van dat, het betekent niet dat we als gelovigen de grote taken van het Koninkrijk dan maar moeten overlaten aan een aantal zeer speciale mensen die door God zijn aangesteld. 

De kerk, het lichaam van Christus wordt gebouwd door mensen die van God een bediening hebben gekregen. Die bediening hebben ze niet om daarmee iets te zijn. De bediening van evangelist is niet een bediening om evangelist te zijn, maar het is een bediening om anderen op te bouwen tot het werk van dienstbetoon. Evangelisten die daar een bediening voor hebben gebruiken die bediening om de heiligen, de gelovigen toe te rusten om te evangeliseren. En de andere bedieningen geldt dat dus ook voor. De bediening van een apostel is gegeven om visie uit te werken en daar mensen in toe te rusten. Een leraar is niet bedoelt om altijd maar te preken, maar hij heeft de bediening gekregen om anderen te leren hoe ze onderwijs kunnen geven.  

Als je op deze manier leest wat Paulus schrijft in Efeze 4, dan krijg je ineens helder dat het lichaam van Christus op aarde niet is overgeleverd aan een toevallige ontwikkeling van bepaalde gaven, maar als het zo functioneert, dan wordt iedereen opgebouwd om te dienen op aarde. Zo wordt iedere gelovige versterkt, wordt iedere gelovige ook toegerust en zo wordt de kerk volwassen in geloof en in bediening. Dan gaat de kerk meer en meer het lichaam van Christus zijn. 

Gebed: Heer, dank U wel dat U Uw kerk niet overlaat aan zichzelf, maar dat U op Uw manier ruimte geeft voor opbouw en groei. Wilt U de bedieningen meer en meer vorm geven en Uw lichaam steeds meer bouwen.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu