In de hoop al zalig

 

"Want in de hoop zijn wij zalig geworden. Hoop nu die gezien wordt, is geen hoop. Immers, wat iemand ziet, waarom zou hij dan nog hopen? Maar als wij het hopen wat wij niet zien, dan verwachten we het met volharding." (Romeinen 8:24 en 25)

 

De schepping zucht en wij zuchten mee. Hier op aarde is het niet. Soms stapelen de slechte berichten zich op, soms overspoelt de ellende je. Wij zuchten, ook in ons lichaam en we zien uit naar de verlossing van ons lichaam. Tenminste, als het goed is wel. Natuurlijk zal dit de ene keer veel sterker zijn dan de andere keer en soms zijn er nog zoveel dingen belangrijk. Maar uiteindelijk besef je als gelovige dat het hier op aarde niet is. En we verlangen naar het volmaakte. Want dat volmaakte is er nog niet. Sterker nog, de zaligheid is echt nog geen feit, wij hopen er slechts op.

Paulus zegt dat wij in de hoop zalig zijn geworden, maar dat betekent tegelijk ook dat wew nog niet zalig zijn. Dat klinkt wel wat apart, want geestelijk is de zaligheid toch een feit? In Christus ben je al zalig. Dat is zo, maar in de lichamelijke ervaring zijn we dit nog niet en is dit de hoop waarin we zalig zijn geworden. We zijn wel zalig geworden, maar nog in de hoop. Nog niet letterlijk dus. En zolang we nog niet letterlijk, lichamelijk zalig zijn, geloven we wel dat we het straks zullen ontvangen. Daar is geen twijfel over, absoluut niet! En dat geloof waarin wij uitzien, noemt Paulus de hoop waarin we zalig zijn geworden.

 

En natuurlijk is dat precies wat het is. Want we hopen erop. En natuurlijk bedoelt Paulus niet een hoop die onzeker is, maar een hoop die Bijbels vast is. Het is een zaligheid die absoluut zeker is dat we die uiteindelijk zullen ontvangen! Uiteindelijk wel, maar nu hebben we deze zaligheid nog pas in de hoop ontvangen. En zodra deze hoop vervuld is, zal het ook geen hoop meer zijn. Hoop die vervuld is, is namelijk een feit en zolang onze lichamelijke zaligheid nog geen feit is, is dit nog een hoop. 

 

Straks zal deze hoop werkelijk en helemaal vervuld worden, daar moeten we nu nog even op wachten. Maar omdat we het nog niet zien blijven we hopen in geloof! Hopen op dat wat zeker zal komen. En nee, laat in die hoop geen twijfel toe, want Jezus' werk is vast en zeker. Het werk van Jezus is je deel al geworden in het geloof, maar lichamelijk moet je dit nog ontvangen. En hoe we hopen? Maar op ene manier: met volharding. We zetten ons hart helemaal op deze hoop, tot het moment dat we deze hoop vervuld zullen krijgen. En nog even moeten we volharden, we zuchten, verlangend naar Jezus' komst. We zuchten als in barendsnood met de schepping mee, totdat straks de geboorte van de nieuwe dag er zal zijn. Totdat onze hoop zal overgaan in aanschouwen, want de hoop waarin we zijn zaliggeworden is al een zaligheid die we in hoop hebben ontvangen. Het is als een kado, wat we nu nog niet mogen uitpakken, maar wat we wel hebben ontvangen.

 

Gebed: Vader, ondanks mijn zuchten met de schepping en ondanks mijn lichaam dat verlangt naar de verlossing, heb ik het kado van de zaligheid al ontvangen, maar het kadopapier van de hoop zit er nog omheen. Maar ik geloof dat we het al hebben gekregen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom