Trek je nieuwe mens aan

 

"en u bekleedt met de nieuwe mens, die overeenkomstig het beeld van God geschapen is, in ware rechtvaardigheid en heiligheid." (Efeze 4:24)

 

Herken je dat gebed: "Heere, wilt U mijn leven maken overeenkomstig Uw wil"? Dat klinkt best wel heel netjes, vroom zelfs. Alsof je echt verandert wilt worden naar Gods beeld. Veranderen, zodat je niet wandelt als de andere heidenen, verduisterd in hun verstand, vervreemd van het leven met God. Het lastige is wel dat Paulus ons zeker niet leert dat we hierin passief moeten zijn en dat maar aan God moeten vragen en dan maar moeten wachten tot God ons verandert en vernieuwt. Sterker nog, God is niet verantwoordelijk voor jouw verandering naar Zijn beeld.

Dat klinkt heel gevaarlijk, dat besef ik. Maar toch ontkomen we er niet aan om de verantwoordelijkheid voor onze levensheiling niet bij God neer te leggen, maar bij onszelf te zoeken. Want op het moment dat je tot geloof bent gekomen, is de macht van de zonde gebroken en heeft de zonde geen recht meer over je, maar ook niet meer macht als dat jij de zonde zelf geeft. Daarom kan Paulus zonder vrees zeggen dat wij onze oude mens moeten afleggen. De catechismus spreekt over het afsterven van de oude mens en het opstaan van de nieuwe mens, maar Paulus heeft het hier niet over een afsterven dat vanzelf gaat, Paulus eist van zijn lezers dat als ze Christus hebben leren kennen dat ze de oude mens met zijn zonden afleggen. En misschien denk je hierbij nog: okee, dan moet ik de zonden laten. Maar hier laat Paulus het niet bij. 

 

Stap twee is dat eis dat we ons bekleden met de nieuwe mens. Het gaat er dus niet alleen om dat we stoppen met zondigen, stoppen met de dwalingen van de oude mens met alle verkeerde begeerten, maar het gaat er tegelijk ook om dat we het goede, actief gaan doen. Wij moeten ons bekleden met de nieuwe mens die naar het beeld van God is geschapen. Die nieuwe mens, dat is Christus in ons. Dat is de nieuwe mens waardoor Johannes in zijn brief durft te schrijven dat als we nog zondigen, we niet uit God geboren zijn. De nieuwe mens, Gods leven in ons, dat is waar wij actief toe worden opgeroepen om ons mee te bekleden. 

 

Christus was volkomen rechtvaardig en heilig, en door Hem zijn we in Hem voor God zoals Hij. En tegelijk betekent dat dus dat wij van Zijn aard in ons leven hebben gekregen door wedergeboorte en geloof. En omdat dit zo is, kunnen wij een keus maken om ons te bekleden met de nieuwe mens. Toen we nog niet geloofden, waren we in de macht van de oude mens, maar nu, nieuw geboren, is die macht gebroken en kunnen wij 'nee' zeggen tegen de werken van de oude mens en 'ja' zeggen tegen de werken van de nieuwe mens en daden van rechtvaardigheid en heiligheid doen. Wij hebben een keus gekregen als nieuw geboren kinderen, hemelse keuzes hebben we gekregen om ons door de Geest van God te laten leiden. En voor nu is dat genoeg om over na te denken en dan kunnen we dit morgen concreet maken.

 

Gebed: Vader, liefst zou ik misschien mijn afleggen van mijn oude mens en mijn aantrekken van mijn nieuwe mens aan U overlaten. Maar U geeft de opdracht en ik maak vandaag de keus om de nieuwe mens aan te trekken. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom