Verzoening te koop?

 

"Maak niet het huis van Mijn Vader tot een huis van koophandel." (Johannes 2:16b)

 

Als je dacht dat Jezus altijd uiterst liefdevol reageert, dan heb je dat toch in ieder geval mis. Jezus blijkt ook op een andere manier te kunnen reageren. Zo heftig zelfs dat Hij een zweep neemt en het tempelplein in een paar klappen schoonveegt. En je ziet het voor je: Jezus stampt over het tempelplein, gooit alle geldpotten van de wisselaars om, Hij pakt een tafel vast en gooit die ondersteboven. En zo veegt Hij meter voor meter het hele tempelplein schoon. En toen werd het even stil...

 

 

Nou ja, stil, meer ontzetting waarschijnlijk van wat er gebeurde en de Joden accepteren dit dan ook echt niet. Waar haalt U het recht vandaan? Jezus windt er geen doekjes om. Hij is duidelijk en zegt: Maak het huis van Mijn Vader niet tot een huis van koophandel. Daar zit de pijn van Jezus. En niet alleen het huis van Zijn Vader, maar ook de dienst van de verzoening raakt het. Juist hier mag geen koophandel gedreven worden. Hier mag het geen markt zijn. De markt waar allerlei beesten worden aangeboden om deze vervolgens te offeren.

 

Wat gebeurt hier eigenlijk? Eigenlijk gebeurt er dit: Er wordt handel gedreven met de verzoening. Er zijn hier mensen op het tempelplein die een slaatje slaan uit de offerdienst. Alsof de verzoening te koop is. Alsof iemand die met zijn zonden bij God kwam, bij de ingang even een dier kon kopen om zo vervolgens van zijn schuld af te komen. En alsof de verzoening er was om er winst uit te halen. En daar raakt het de kern van de zaak.

 

En dat doen wij niet... Toch? Nou ja, hoeveel heb jij over om het goed te maken tussen jou en God? Het lijkt heel wat dat mensen een dier willen kopen om te offeren. Maar met geld kan alles wel te koop zijn, maar God wilde juist dat men iets van zichzelf zou geven. Een dier uit de kudde, een dier waar je aan gehecht was. Maar wat nog erger is: Hier wordt de dienst van de verzoening gebruikt om er zelf beter van te worden. 

 

Winst maken met het Evangelie. Eigenlijk is dat wat er gebeurt. Winst maken met Jezus, om door Jezus er zelf beter van te worden. Jezus en Zijn Evangelie voor jou karretje spannen om er beter van te worden of om je zin te krijgen. Jezus maakt er korte metten mee. Hij slaat alles omver. En welk teken Hij zal doen waaruit blijkt dat Hij er recht op heeft om dit te doen? Dit teken: Dat Hij Zijn lichaam in drie dagen dood zal laten gaan om daarna weer op te staan en te zeggen: Alles is betaald en verzoening ontvang jij om niets. En daarom mogen jij en ik niet beter worden van het Evangelie. Daarom mogen wij daar geen handel mee drijven. En neem je leven dan maar eens en bedenk op welke momenten jij beter wil worden van het Evangelie. In het huis van de Vader is alles genade!

 

Gebed: Vader, ook ik kan zo makkelijk het Evangelie of Uw Woord gebruiken om mijn zin te willen krijgen, om er zelfs beter van te worden. Leer mij alleen dat Uw genade genoeg is. En dat wat U om niets geeft, laat mij dat om niet uitdelen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom