Gevaar voor de toekomst

 

"En Mozes zei: Hebt u alle vrouwen laten leven?" (Numeri 31:15)

 

Eigenlijk is dit wel een hele vreemde tekst. En als je de geschiedenis in dit hoofdstuk leest, lijkt het allemaal helemaal niet zo erg. Israël moet van God wraak nemen op de Midianieten. Het heeft alles te maken met datgene wat er fout ging met die vrouwen van de Midianieten en waardoor dit volk het voor elkaar had gekregen dat Israël op die manier de afgoden was gaan dienen. Maar het blijkt nu dat er nog een addertje onder het gras zat. Eigenlijk dachten we dat we al van Bileam af waren. Want hij had het volk toch gezegend in plaats van vervloekt en hij was daarna weggegaan. Nou ja, dat leek allemaal wel zo. Maar nu komt de echte aap uit de mouw. Want blijkbaar was er nog meer gebeurd in dat contact tussen Balak en Bileam.

 

 

De hele geschiedenis met die vrouwen, zoals we gisteren hebben overdacht bleek een oorzaak te hebben. Blijkbaar heeft Bileam aan Balak nog een advies gegeven. Toen het vervloeken van Israël was mislukt heeft Bileam blijkbaar tegen Balak gezegd dat hij het op een andere manier moest oplossen. Het advies dat hij had gegeven was heel eenvoudig: koppel jullie vrouwen aan die van Israël en dan komen de afgoden vanzelf daarbij mee. Die vrouwen zullen ze echt niets mee doen. En als Israël afgoden gaat dienen, zal het misgaan.

 

We lezen in Openbaring 2:14 dat God tegen de gemeente van Smyrna dit heeft, dat ze de leer van Bileam volgen, die Balak leerde dat hij voor Israël een struikelblok moest neerleggen zodat ze de afgoden zouden gaan dienen. En in dit gedeelte wat we vandaag lezen blijkt dit ook echt te zijn gebeurt. Maar de wraak die God het volk liet nemen op de Midianieten werd niet uitgevoerd zoals God het wilde. Het volk liet de vrouwen en de kinderen leven. Wat opvalt is dat Bileam in deze strijd ook gedood wordt. Maar dat is niet genoeg. Uiteindelijk mogen alleen de meisjes blijven leven en de vrouwen die geen man hebben gehad. En toch... de Midianieten blijven hierbij dus gewoon in leven en de hele geschiedenis door zijn ze een plaag voor Israël.

 

Dit krijg je ervan als je de zonde niet met wortel en tak uitroeit in je leven, dan blijft het kwaad gewoon zitten. Altijd zal satan er voor zorgen dat afgoderij ergens binnen kan komen via een andere zonde. En het blijkt dat de vrouwen van Midian een levensgrote bedreiging waren. En hoe vaak heeft satan ook jou al niet laten geloven dat sommige zonden maar voor de helft opgeruimd hoeven te worden? Misschien gaat het gewoon over een verslaving, maar die je met een beetje goedpraten best nog kan verdedigen ook. Jij kunt er toch niets aan doen? Er waren omstandigheden...

 

Ook als gelovigen blijven we uiterst vatbaar voor de listen van satan. Elke keer weer zal hij proberen zonden binnen te praten waardoor je relatie met God er onder leidt. God zal je altijd dingen geven die je juist helpen in de relatie met hem, maar satan bereikt altijd het tegenovergestelde.

 

Gebed: HEERE, U bent te heilig om zonden in mijn leven goed te praten en het heeft altijd een verstoorde relatie met U tot gevolg. Laat mijn vertrouwen op U alleen zijn! U bent al mijn vertrouwen waard en laten wij als gelovigen onder elkaar de gelederen gesloten houden om satan geen kans te geven.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom