Gevaar voor de toekomst

 

"En Mozes zei: Hebt u alle vrouwen laten leven?" (Numeri 31:15)

 

Eigenlijk is dit wel een hele vreemde tekst. En als je de geschiedenis in dit hoofdstuk leest, lijkt het allemaal helemaal niet zo erg. Israël moet van God wraak nemen op de Midianieten. Het heeft alles te maken met datgene wat er fout ging met die vrouwen van de Midianieten en waardoor dit volk het voor elkaar had gekregen dat Israël op die manier de afgoden was gaan dienen. Maar het blijkt nu dat er nog een addertje onder het gras zat. Eigenlijk dachten we dat we al van Bileam af waren. Want hij had het volk toch gezegend in plaats van vervloekt en hij was daarna weggegaan. Nou ja, dat leek allemaal wel zo. Maar nu komt de echte aap uit de mouw. Want blijkbaar was er nog meer gebeurd in dat contact tussen Balak en Bileam.

 

 

De hele geschiedenis met die vrouwen, zoals we gisteren hebben overdacht bleek een oorzaak te hebben. Blijkbaar heeft Bileam aan Balak nog een advies gegeven. Toen het vervloeken van Israël was mislukt heeft Bileam blijkbaar tegen Balak gezegd dat hij het op een andere manier moest oplossen. Het advies dat hij had gegeven was heel eenvoudig: koppel jullie vrouwen aan die van Israël en dan komen de afgoden vanzelf daarbij mee. Die vrouwen zullen ze echt niets mee doen. En als Israël afgoden gaat dienen, zal het misgaan.

 

We lezen in Openbaring 2:14 dat God tegen de gemeente van Smyrna dit heeft, dat ze de leer van Bileam volgen, die Balak leerde dat hij voor Israël een struikelblok moest neerleggen zodat ze de afgoden zouden gaan dienen. En in dit gedeelte wat we vandaag lezen blijkt dit ook echt te zijn gebeurt. Maar de wraak die God het volk liet nemen op de Midianieten werd niet uitgevoerd zoals God het wilde. Het volk liet de vrouwen en de kinderen leven. Wat opvalt is dat Bileam in deze strijd ook gedood wordt. Maar dat is niet genoeg. Uiteindelijk mogen alleen de meisjes blijven leven en de vrouwen die geen man hebben gehad. En toch... de Midianieten blijven hierbij dus gewoon in leven en de hele geschiedenis door zijn ze een plaag voor Israël.

 

Dit krijg je ervan als je de zonde niet met wortel en tak uitroeit in je leven, dan blijft het kwaad gewoon zitten. Altijd zal satan er voor zorgen dat afgoderij ergens binnen kan komen via een andere zonde. En het blijkt dat de vrouwen van Midian een levensgrote bedreiging waren. En hoe vaak heeft satan ook jou al niet laten geloven dat sommige zonden maar voor de helft opgeruimd hoeven te worden? Misschien gaat het gewoon over een verslaving, maar die je met een beetje goedpraten best nog kan verdedigen ook. Jij kunt er toch niets aan doen? Er waren omstandigheden...

 

Ook als gelovigen blijven we uiterst vatbaar voor de listen van satan. Elke keer weer zal hij proberen zonden binnen te praten waardoor je relatie met God er onder leidt. God zal je altijd dingen geven die je juist helpen in de relatie met hem, maar satan bereikt altijd het tegenovergestelde.

 

Gebed: HEERE, U bent te heilig om zonden in mijn leven goed te praten en het heeft altijd een verstoorde relatie met U tot gevolg. Laat mijn vertrouwen op U alleen zijn! U bent al mijn vertrouwen waard en laten wij als gelovigen onder elkaar de gelederen gesloten houden om satan geen kans te geven.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tijd met God

Met Jezus opgestaan

 

"Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God,  Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven." (Galaten 2:20)

Met de Heer begraven en weer opgestaan. De zin van die lied zullen velen lezers herkennen. En juist nu het weer Pasen is geworden, ligt voor ons gevoel natuurlijk de nadruk op ‘opgestaan’. En tegelijk, is het de vraag in hoeverre wij dit ook echt ervaren, beleven en vooral hoe wij dit leven. Klopt het dat ons leven een opstandingsleven is? Of leven wij nog meer bij Golgotha, dan bij het open graf? Want dat is wel een groot verschil.
Lees meer...

Aanmelden 'Tijd met God'

Meld je aan voor het gratis mailabonnement 'Tijd met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij 'Tijd met God' van dit moment.

 

Galaten 2:15-21

 15 Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen,
 16  weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet.  Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd. 
 17 Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet!

Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom