God neemt het op

 

"Maar de man Mozes was zeer zachtmoedig, meer dan alle mensen die op de aardbodem waren." (Numeri 12:3)

 

Je zou bijna zeggen: Dan heeft Mozes het complete volk al tegen zich en nu deze geschiedenis weer. Dat het volk tegen hem was, dat is erg, maar nu staan zelfs zijn broer en zus tegen hem op. Blijkbaar had Mozes een vrouw erbij waar Mirjam en Aäron het niet mee eens waren. Hoe dit precies is geweest staat er niet, maar het feit is in ieder geval dat Mirjam en Aäron dit gebruiken om met het mopperen te beinnen dat alleen Mozes degene zou zijn tegen wie God zou spreken. Het klopt wel, ook zij kregen woorden van God, maar Mozes in een veel persoonlijkere relatie. En daarbij waren ze vergeten dat ze door hierover te praten, negatief aan het praten waren over de vriend van God. En daarbij zou dit onder het volk ook zeker geen goed doen. En dan staat er, plotseling, dat Mozes een zachtmoedige man was. En het lijkt wel of God daarom gaat ingrijpen.

 

 

 

Is dat nodig dat God ingrijpt omdat Mozes zachtmoedig was? Was Mozes dan een soort zachtgekookt eitje? Als ik de Bijbel lees, merk ik er niets van dat Mozes zo bijzonder zachtmoedig was. Soms zelfs verre van dat. En ook zachtmoedige mensen kunnen goed voor zichzelf opkomen. En toch roept God Mozes, Aäron en Mirjam direct apart. En de gevolgen zijn wel heel erg groot. Mirjam wordt direct melaats.

 

Het is alleen de vraag of dat de Hebreeuwse tekst het hier heeft over 'zachtmoedig'. Eigenlijk staat er in het Hebreeuws een heel ander woord. Er staat een woord dat te maken heeft met 'neergedrukt' of misschien nog beter 'zeer ellendig'. En dat is Mozes, meer dan wie ook op de hele aarde. Mozes was in het vorige hoofdstuk al heel eenzaam, maar nu staan zelfs degenen die hem na aan het hart liggen tegen hem op omdat God met Hem op pad is gegaan. En de leiderschapscrisis neemt een vorm aan die niet meer te houden is. Als zelfs je naaste familieleden je niet meer steunen in je bediening.

 

En toch is dit niet vreemd. Als God een bediening voor je heeft, dan zul je menigmaal ervaren dat er kritiek op komt. Je dromen en je verlangens worden soms zelfs door je meest naaste familieleden kapot geredeneerd of ontkent. En juist waar je aanmoediging zou verwachten om een volgende stap in geloof te zetten of waar je zoveel van Gods zegen in ervaart, daar komt dan vernietigend commentaar en geroddel op. Pure afbraak van Gods plan van hoop.

 

Maar als alles wordt afgebroken en niemand meer om je heen staat, dan staat God er zelf over op. Vrienden van God krijgen ook Gods bescherming. En al die kritiek zal nooit verhinderen dat God niet doorgaat. En God grijpt in en duidelijk ook. God gaat het opnemen voor Zijn vriend Mozes. En in dat vertrouwen mag jij ook leven als je zoekt naar Gods bestemming met jouw leven. En zelfs als iedereen je laat vallen, dan nog blijft Gods naast je en Hij zal Zijn plan met jou altijd steunen.

 

Gebed: Vader, ik kan soms zo moeilijk overweg met allerlei vormen van kritiek, veroordeling en aanvallen op Uw plan met mij. Staat U op, waar anderen mij laten vallen, mij niet stimuleren, mij niet blijven uitdagen. En geeft U mij mensen om mij heen die Uw plan met mij tot voltooiing willen zien komen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom