Gave van genezing

 

"... en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest." (1 Korinthe 12:9b)

 

Ja, en dan heb je de gave van de Geest waarover misschien wel het meeste wantrouwen is en waardoor de gaven van de Geest vele eeuwen zijn weggestopt. En zelfs als je er in onze tijd iets over zegt, vallen velen over je heen of anderen schuiven het weg met de opmerking: dat is gewoon de voorbeden zoals we die elke zondag vanaf de kansels horen. Zou dat zo zijn? Of zullen we maar beginnen om het lef te hebben om deze gave ook gewoon te laten staan, zoals het er staat? Maar welke gevolgen heeft dat dan?

 

 

 

Als Paulus zegt dat de Heilige Geest ook de gave van genezing geeft, dan kunnen we niet zeggen dat dit beperkt is tot de voorbede vanaf de kansel. In dat geval zou er in het Nieuwe Testament namelijk overal op afstand voor zieken gebeden moeten worden, terwijl de apostelen dat zo niet doen. En daarbij moeten we misschien wel eerlijk zeggen dat we wel voorbede doen, maar verwachten we echt genezing? En is dat dan de gave van genezing?

 

De gave van genezing heeft veel meer te maken met de woorden waarmee Jezus het Markusevangelie afsluit dat het de tekenen zijn die de gelovigen zullen volgen: op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen genezen. Genezing is een teken van het Koninkrijk, want in de hemel zal geen ziekte meer zijn. Wat zou er gebeuren als wij gewoon zouden doen wat Jezus ons opdraagt en we daarbij ook geloven dat de Heilige Geest de gave van genezing geeft?

 

Sommigen zeggen dat dit gewoon mensen zijn die de talenten hebben om arts te worden, maar ook dit gaat niet op omdat Paulus ook deze gave een geestelijke gave noemt, naar mate van het geloof en zoveel in bepaalde situaties nuttig is. 

 

We kunnen niet anders concluderen dan dat deze gave er op bepaalde momenten gewoon is. En nee, dan gaat het niet om het spektakel of de massa, maar deze gave, zou net als de andere gaven, gewoon in de gemeente moeten plaatsvinden. Ik was eens bij iemand die met een zieke wilde bidden na een slechte uitslag, en zij zei: "Heer, ik leg hem de handen op zoals U zegt, en doet U de rest, in de naam van Jezus gebied ik deze ziekte te verdwijnen". Dat klinkt heftig, maar het is precies zoals Jezus de opdracht geeft. 

 

Niet iedere zieke zal genezen, die belofte hebben we zo concreet niet gekregen en we moeten ook altijd uitleggen dat God vrij is om te doen wat Hij met ziekte wil, maar hebben wij geloof in God dat Hij door het gebed en de uitvoering van de opdracht heen ook werkelijk kan genezen? Ik ben soms jaloers op evangelische broeders en zusters die gewoon doen wat Jezus zegt, waar ik zelf soms nog veel te terughoudend ben. 

 

Verlangen we om gewoon in geloof te doen wat Jezus van ons vraag en geloven dat de Heilige Geest de gave hierbij kan geven zodat er werkelijk genezing komt. Soms direct, soms door een proces heen. En wat zal dit het Evangelie onderstrepen.

 

Gebed: Heilige Geest, misschien vind ik dit wel Uw moeilijkste gaven. Deels vanwege de kritiek, deels vanwege de angst dat er niets gebeurt, deels omdat ik het gewoon eng vind om zo concreet met iemand te bidden. Leer mij slechts gehoorzamen aan wat U van mij vraagt.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom