Een gesloten deur

 

"En nadat zij door Frygië en het land van Galatië gereisd waren, werden zij door de Heilige Geest verhinderd het Woord in Asia te preken." (Handelingen 16:6)

 

Nog ene keer iets uit de geschiedenissen van de apostelen en dan wil ik overgaan naar ons persoonlijk leven en de gaven van de Geest. Maar eerst nog een wat opmerkelijke tekst. En het is tegelijk ook een tekst waarvan we in onze tijd bijna lijken te bedenken dat dit niet kan gebeuren. Het gaat er namelijk om dat Paulus in Asia het Woord van God wil gaan preken, maar dat hij wordt tegen gehouden. En in onze tijd lijkt het wel dat God alles maar goed moet vinden. Al onze plannen moeten toch eigenlijk wel goed zijn dat God er blij mee zou moeten zijn.

Of iets anders dat we ook steeds meer horen is dat God zo vol liefde is dat Hij ons geen strobreed in de weg legt. Maar helaas, de Bijbel leert ons iets anders. En tegelijk zit er ook een andere kant aan. Als je nu met de angst tobt dat je in je hele zoektocht met de Heilige Geest fouten maakt en misschien op een verkeerde manier hebt geluisterd waardoor dat Gods plan met je leven dreigt mis te lopen, dan is deze tekst juist een tekst die laat zien dat God Zelf de regie heeft en houdt.

 

Paulus merkt in ieder geval duidelijk dat hij niet die kant op mag, die hij had gedacht. En dan doet God dit, Die liefde is! Dit doet God Die altijd het beste zoekt en daarbij sluit Hij deze weg helemaal af. Hoe de Geest het heeft verhinderd weten we niet, wellicht kwam er geen boot opdagen, in ieder geval konden ze die kant niet op. God sluit dus wegen af, en ook dat is de Heilige Geest. Hij sluit een deur om een andere deur te openen. Ook dit is hoe God je de weg wil wijzen. En dat kan enorm frustrerend zijn. Want het gebeurt niet ene keer, maar meerdere keren. En ondertussen blijven de apostelen wel reizen. Ze stoppen niet met hun zendingsreis en telkens proberen ze het dus weer. 

 

Misschien heb jij ook wel meerdere momenten gehad dat jij dacht: dit is God plan en je dacht het echt zeker te weten en toch ging de deur dicht. En ze waren echt niet zomaar iets aan het proberen geweest, hun verlangen was oprecht. En toch liet God het niet toe, hoe zeer ze ook dachten dat het goed was. Ik denk dat we ook mogen zeggen dat we dankbaar mogen zijn dat ook dit een stukje is van Gods Geest. Want daarmee behoud God ons voor onze wegen, terwijl het om Gods weg moet gaan.

 

Wees dus ook niet al te bang dat er momenten zijn in je leven dat er een deur dicht gaat. Dan wil God je blijkbaar daar niet hebben. En de reden is eenvoudig: Gods beste plan is anders. En frustratie heeft geen zin, omdat Gods plan echt altijd van het beste uitgaat en in dat plan je willen voegen is verreweg het beste.

 

Gebed: Heilige Geest, dank U wel dat U de regie houdt. Soms denk ik Uw weg te gaan, maar is het helemaal de uwe niet. Dank U wel dat U ook de Geest bent die deuren sluit.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tijd met God

Met Jezus opgestaan

 

"Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God,  Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven." (Galaten 2:20)

Met de Heer begraven en weer opgestaan. De zin van die lied zullen velen lezers herkennen. En juist nu het weer Pasen is geworden, ligt voor ons gevoel natuurlijk de nadruk op ‘opgestaan’. En tegelijk, is het de vraag in hoeverre wij dit ook echt ervaren, beleven en vooral hoe wij dit leven. Klopt het dat ons leven een opstandingsleven is? Of leven wij nog meer bij Golgotha, dan bij het open graf? Want dat is wel een groot verschil.
Lees meer...

Aanmelden 'Tijd met God'

Meld je aan voor het gratis mailabonnement 'Tijd met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij 'Tijd met God' van dit moment.

 

Galaten 2:15-21

 15 Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen,
 16  weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet.  Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd. 
 17 Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet!

Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom