“Toen ging Abram op weg, zoals de HEERE tot hem gesproken had, en Lot ging met hem mee. Abram was vijfenzeventig jaar oud, toen hij uit Haran vertrok.” (Genesis 12:4) 

Gisteren noemde ik mijn eigen ervaring al even van het moment dat God vroeg om theologie te gaan studeren. Het opgeven van een deel van mijn inkomsten maakte dat het avontuur dat ik met God moest aangaan, een avontuur was dat niet makkelijk was. Ik weet nog goed dat het dashboard van mijn bus vol lag met briefjes waarbij ik op allerlei manieren probeerde uit te rekenen dat het financieel wel zou kunnen. Maar het kon nooit, geen enkele berekening kwam uit. Toen ik om advies bij mijn predikant aanklopte, zei hij: “Kan God nog duidelijker roepen? Begin gewoon!” En eigenlijk had hij gelijk, Gods stem was duidelijk genoeg geweest. En God heeft in die tijd ook altijd voorzien.

 

Abram kon ook niet zeggen dat Gods stem niet duidelijk genoeg was geweest. Maar echt vertrouwen dat God echt zou zorgen, vond ook Abram spannend en hij durfde het niet aan. Het lijkt wel alsof Abram op pad gaat. Hij gaat ook wel, maar niet zoals het bedoeld was. Het gevolg daarvan was dat hij lange tijd niet in zijn bestemming wandelde. Hoe je dat kunt weten? 

Het lijkt er in het vierde vers op dat Abram op weg ging. Maar het tweede gedeelte van de tekst is opmerkelijk vreemd. Hij vertrok uit Haran. Maar God had Abram toch uit Ur geroepen en niet uit Haran? Inderdaad, Abram was wel op weg gegaan naar het beloofde land waarvan hij nog geen idee had waar dat was. Daarin is Abram echt het avontuur aangegaan en heeft hij echt op de plaats willen aankomen waar hij van God zijn erfdeel zou krijgen, maar hij deed niet was God had gezegd als het over zijn familie ging. 

Deels durfde Abram het avontuur met God aan te gaan, maar deels ook helemaal niet. Hij moest uit zijn land gaan, dat deed hij, maar hij moest ook uit zijn familiekring gaan. En dat deed hij niet. Eigenlijk moet je het laatste twee verzen van hoofdstuk 11 er nog even bij lezen: “En Terah nam Abram, zijn zoon, en Lot, zijn kleinzoon, (…), en zij trokken met hen (Abram en Saraï) uit Ur van de Chaldeeën om naar het land Kanaän te gaan; en zij kwamen tot Haran en bleven daar wonen. (…) En Terah stierf in Haran”. 

Dit gedeelte is een deel van de stamboom, deze loopt iets verder door dan waar hoofdstuk 12 begint met de roeping van Abram. Abram was dus wel op weg gegaan, maar hij had zijn vader meegenomen. En daarbij loopt ook Lot er nog bij rond. En wat blijkt dan? Ze komen niet verder dan Haran. Niemand weet waarom ze daar zijn gestopt, maar zolang de vader van Abram leefde, kwamen ze niet verder. 

Abram heeft ook geworsteld met Gods avontuur met hem! Ook bij hem ging het niet vanzelf en toch lees je nergens dat God hem hiervoor bestraft of vermaant. In het avontuur met God mag je dus blijkbaar ook je tijd hebben om te groeien in dat avontuur. En dat heeft dus tijd gekost en later met Lot geeft dat ook nog herrie, maar nergens reageert God negatief. En ik geloof, na al mijn avonturen met God, dat Hij soms echt wel ziet dat ik nog even niet durf, maar dat Hij mij telkens de tijd geeft om te gaan durven. Ik kan verhalen genoeg vertellen, waar ik niet durfde, maar ondertussen kan ik ook steeds meer verhalen vertellen dat ik steeds vaker wel durfde. Weet dat het avontuur met God ook de tijd in zich heeft om je te vormen naar dat plan van God met jou! Wees niet altijd streng voor jezelf als je niet durfde, maar zie het ook als de tijd die jij nodig hebt om echt de hemel op aarde te brengen. 

Gebed: Heer, als ik zie hoe geduldig U bent met Abram, dan besef ik dat ook ik soms nog gewoon moet groeien in geloofslef in het avontuur met U. Ik wil niet ongehoorzaam zijn, maar ik weet dat ik wel soms tijd nodig heb om de volgende stap met U te zetten.

 

 

 

 

 

Nieuwste video als podcast

Youtube kanaal

Recentste 'Tijd met God'

Geen regels meer?

Serie: Geestelijke confrontatie #11 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.” (Mattheüs 5:17 – HSV) 

“Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen.” (Mattheüs 5:17 – NBV21) 

Hoe gaat Jezus eigenlijk om met alles wat voor Hem al is geweest? Is het zo dat Jezus met een totaal nieuw Koninkrijk kwam? Soms wordt dat wel gedacht. Bij Jezus zijn geen regels meer, wordt er dan al snel gezegd. Dat komt natuurlijk voort uit de gedachte dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden fout waren. Wat zij deden klopt niet en dat wordt dan al snel uitgelegd als mensen die met allerlei regels een godsdienst in stand hielden. Ooit zei iemand tegen mij: “Als je iets moet, dan ben je religieus”.

Lees meer...

Aanbevelingen

Preekrooster 2024-2025

Preekvoorzieners die Theo de Koning willen vragen voor een preekbeurt, kunnen gebruik maken van deze link om de nog beschikbare data te bekijken en deze vervolgens vast te leggen.

Theo denkt

Bidden, maar klopt ons bidden wel...?

Bidden... maar klopt ons bidden wel?

Een paar gedachten:
Er zijn van die gebedspunten waar ik wat moeite mee heb gekregen. Ik zal er een paar noemen: Bidden om wereldvrede, bidden om vrede voor Israël of bidden voor de bekering van Israël. Of wat denk je van bidden om meer liefde onder elkaar? Of bidden tegen de seksuele moraal van deze tijd. Steeds meer dringt bij mij de vraag op of we daar wel voor kunnen bidden.
En als ik op een zieke de handen leg en er voor bid (nee, geen welvaartsevangelie, God bepaalt wat Hij doet en niet wij) vinden velen dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer...

Eindeloos gelukkig

Eindeloos gelukkig worden begint door te wandelen in de bestemming die God voor jou heeft op aarde om uiteindelijk, door het geloof in Jezus, straks eindeloos gelukkig in de hemel te leven met God. 

Bijbelonderwijs

Om de Bijbel begrijpen willen wij je helpen door de Bijbel op een praktische manier uit te leggen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een gratis mailabonnement op 'Tijd met God'.

Coaching

Niet alles in je leven gaat vanzelf of ervaar je dat je bent vastgelopen of ben je op zoek naar Gods plan met je leven. We bidden persoonlijke coachingstrajecten of trainingen aan om je daarmee te helpen.

(S)preekbeurten

Theo de Koning (s)preekt veel in kerken, voor studentengroepen of op andere plaatsen. Dat doet hij met passie en het is zijn verlangen om Gods Woord uit te leggen en de Heilige Geest de ruimte te geven.

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom.
IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

© 2024 Eindeloos gelukkig - All Rights Reserved | Hosted by www.sth.nu