In Christus: geroepen tot vrijheid

 

"Want u bent tot de vrijheid geroepen, broeders, alleen niet tot die vrijheid die aanleiding geeft aan het vlees, maar dien elkaar door de liefde." (Galaten 5:13)

 

Het zou wel eens kunnen zijn dat deze waarheid over je identiteit in Christus alles op z'n kop gaat zetten. Er is geen tekst te vinden die zo duidelijk maakt wat we in Christus hebben. Maar tegelijk is er geen tekst te vinden die zo duidelijk maakt waar het in ons leven zo vaak ook helemaal fout gaat. Want ik weet niet in hoeverre jij het beseft, maar als jij in Christus bent, dan ben jij vrij! Je bent vrij! En jouw vrijheid is een vrijheid waardoor jij niets meer hoeft te doen om ook maar iets te verdienen om te mogen zijn die je bent.

Paulus schrijft in de Galatenbrief vooral over gelovigen die vrij waren en hun vrijheid weer kwijt waren geraakt. Ze waren wel met de Geest begonnen en ze waren wel bezig geweest om alleen van genade te leven, ze waren wel bezig geweest om hun nieuwe identiteit als basis onder hun leven te leggen, maar voordat ze goed en wel op weg waren, zijn ze aan het werk gegaan om die identiteit te verdienen. Het gaat zover dat Paulus uitroept: "Wie heeft jullie betoverd." Want dat was er gebeurd. 

 

Op het moment dat jij je vrijheid in Christus kwijtraakt, ben je namelijk onder de macht van toverij. God zal jou namelijk nooit manipuleren, God zal alleen tegen jou zeggen: Door Jezus ben jij vrij! Nee, dat is geen vrijheid om maar raak te zondigen, dat bedoelt Paulus niet. Maar het is een vrijheid waarin je niet meer bent onder de macht van slavernij. Slavernij is namelijk een vorm van manipulatie en manipulatie is toverij. Slavernij zorgt dat jij je moet meten aan anderen en dat er voor zorgt dat jij gaat doen wat anderen willen dat je doet.

 

Weet je wat slavernij is? Dat is dat jij je weer opnieuw aan allerlei regels en voorschriften moet houden om bij God in een goed blaadje te komen. Maar de waarheid is dat God jou, door Jezus op een goed blaadje heeft gezet, waardoor jij vanuit je vrijheid gaat leven naar Gods verlangens. En het is zo verleidelijk om je telkens bezig te houden met alles waardoor jij iets zou kunnen verdienen. Maar er is bij God niets te verdienen, want genade is gratis. En door Gods genade in Christus, ben jij vrij!

 

En wij zijn ertoe geroepen om in die vrijheid te leven. Niets in jouw leven heeft kracht als je het doet uit verdienste. Met verdienste kom je om, maar God schenkt jou, in Christus volkomen vrijheid. En elke regel die God niet stelt, maar die jij moet houden komt voort uit slavernij. En elke regel die God wel stelt en elk voorschrift dat Hij wel geeft is nooit het eerste in je leven waaruit je mag leven, maar deze dingen functioneren alleen maar als je uit de ontvangen vrijheid in Christus leeft. Ga staan in de vrijheid! Jij bent door Gods genade die je bent om van daaruit in relatie met God te leven, zodat je Zijn wet als liefdeswet voor Hem zult ervaren.

 

Gebed: Vader God, ik dank U dat ik vrij bent en dat U mij tot vrijheid roept. Ik kan niets, maar ik hoef ook niets te verdienen bij U. U hebt mij vrij gemaakt zodat ik uit die vrijheid mag leven voor U. Ik wil mij nooit meer laten betoveren.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom