In Christus: vriend van Jezus

 

Ik noem u niet meer slaven, want een slaaf weet niet wat zijn heer doet, maar Ik heb u vrienden genoemd, omdat Ik u alles wat Ik van Mijn Vader gehoord heb, bekendgemaakt heb. (Johannes 15:15)

 

Jezus zegt het zelf tegen Zijn discipelen: Jullie zijn Mijn vrienden. Hij zegt tegen jou: Jij bent mijn vriend of vriendin. Je bent geen slaaf. Maar tegelijk raken beide termen je misschien wel heel diep. Want om nu te zeggen dat jij een vriend van Jezus bent, dat gaat je misschien wel veel te ver. En een slaaf, misschien ben je dat wel meer wel dan niet. Want zoveel dingen in het geloof doe je maar omdat het moet. God zegt het, dus je doet het maar. Dan ben je toch een slaaf?

 

Maar Jezus is toch heel erg duidelijk en Hij noemt Zijn discipelen vrienden. En wie Hij vrienden noemt dat zijn degenen die luisteren naar wat Jezus vraagt. En Jezus geeft net voordat Hij Zijn discipelen vrienden noemt Zijn gebod van liefde aan hen. Hij zegt: "Ik wil dat jullie elkaar liefhebben zoals ik jullie liefheb gehad." En dan: "Niemand heeft grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden."

 

En waarom noemt Hij dan Zijn discipelen Zijn vrienden? Heel eenvoudig: omdat Hij door het liefdesgebod te geven, de wil van Zijn Vader bekendmaakt aan Zijn discipelen. En dat doet een slavenheer nooit, maar dat doet Jezus wel aan Zijn volgelingen.

 

Maar tegelijk betekent dit wel iets. Jezus zegt dat jij Zijn vriend mag zijn. En dat meent Hij en in Christus ben je het ook. En wat valt dan op bij Zijn vrienden? Ze hebben elkaar lief. Mag ik eerlijk zijn vandaag? Ik mis dit soms heel erg onder gelovigen. Door verschillen is er wel heel veel onenigheid, maar de liefde ontbreekt vaak. En over deze vriendschappen die Jezus heeft met Zijn discipelen en die Hij vervolgens ook hen opdraagt, wordt maar al te gepraat en iedereen heeft daar allemaal meningen over, maar dit is wel zeker: Jezus noemt Zijn vrienden, degenen die ook elkaar liefhebben met de liefde van Christus.

 

En dat is niet vreemd want in Christus heb je de identiteit gekregen die ook Jezus altijd al heeft gehad. En dan heb je dezelfde liefde als Jezus in je. Is het dan moeilijk om dezelfde vriendschap te geven aan degenen die ook vriend van Jezus zijn? Dit is iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn.

 

En dan zegt Jezus: "Ik noem je Mijn vriend." Want dat zijn vrienden van Jezus, die alles overhebben voor de andere gelovigen. En nee, dat is niet altijd makkelijk en ja, je zult soms heel veel negatieve reacties krijgen, omdat heel veel mensen niets begrijpen van de vriendschap van Jezus. Want dan horen er onder je vrienden ook, die geen vrienden voor anderen zijn. Want Jezus was zelfs bevriend met hoeren en tollenaren.

 

En ik denk dat het heel belangrijk is om als je beseft dat Jezus je Zijn vriend noemt, dat jij tegen andere gelovigen, tegen je broers en zussen in Christus ook gaat zeggen: "En ik heb jou lief met de liefde van Christus. Want in Christus ben ik Jezus' vriend.

 

Gebed: Jezus, ik ben Uw vriend omdat U het zegt. En ik wil vriendschap uitdelen en houden van allen van wie U ook houdt met deze vriendschap.

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom