In Christus: een nieuwe schepping

 
Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden. (2 Korinthe 5:17)
 
Het zijn nogal stevige woorden die Paulus hier schrijft in de brief aan Korinthe. Als je in Christus bent, als je door het geloof dezelfde identiteit als Jezus hebt ontvangen, dan ben je een nieuwe schepping. Ik weet niet wat jij daar van voelt, maar bij mij valt het vaak behoorlijk tegen. Een nieuwe schepping zijn, terwijl je juist zo vaak alle gebrokenheid ervaart. En een nieuwe schepping daar hoort dan toch zeker bij dat de zonden voorbij zijn. Conclusie: ik zondig nog steeds en dus ben ik geen nieuwe schepping.
 
Ja, dat zou een snelle conclusie kunnen zijn, maar Paulus schrijft hier toch echt iets anders. Als je in Christus bent, dan ben je een nieuwe schepping. Dan is het oude voorbij gegaan en alles is nieuw geworden. En nee, dat is niet iets wat je zo voelt, maar het gaat er om dat je deze waarheden van God gaat geloven en dat je daaruit ook gaat leven. Ik ben een nieuwe schepping. God heeft mij opnieuw gemaakt en zo kijkt Hij naar mij.
 
Toch laat Paulus de woorden niet zomaar uit de lucht vallen. Hij zegt er nog wel iets bij: Als Eén voor alleen is gestorven, dan zijn zij alle gestorven. Dat is het geheim achter deze woorden. Als Jezus voor jou is gestorven, ben jij ook gestorven. Dan is het oude voorbij gegaan. Ik begreep nooit goed dat Johannes in zijn brieven durfde te schrijven dat degene die uit God geboren is niet meer zondigt. Want dan ben ik niet uit God geboren, want ik zondig nog. Toch is dat dus niet waar. Doordat Christus voor mij is gestorven, ben ik voor God ook gestorven, maar met dat Hij is opgestaan, ben ook ik opgestaan in een nieuw leven. En daarmee ben ik een nieuwe schepping.
 
En ja, mijn oude lichaam wordt nog steeds geconfronteerd met de zonden en daardoor gaat het nog steeds vaak mis, maar mijn nieuwe mens die zondigt niet meer. Dat is die mens die dezelfde identiteit heeft als Jezus. En zoals Jezus is, ben ik. Ik ben dus niet meer die oude zondige mens, maar ik ben een nieuwe schepping en in die nieuwe schepping die ik ben, leeft Gods Geest. Lees dit bovenstaande voor jezelf echt in de ik-vorm. Want deze waarheid spreekt Paulus hier, namens God over je uit.
 
En doordat jij een nieuwe schepping bent, heb jij de keus om als een nieuwe schepping te leven. Want de macht van de zonde is er niet meer, want je bent rechtensvrij van de zonde. De zonde kan geen aanspraak meer op je maken. Kies er daarom voor om echt uit je nieuwe schepping te leven. Geef Gods Geest echt de ruimte in je leven, zodat je oude lichaam steeds minder te zeggen heeft en Gods Geest in jou je steeds meer leert leven als een nieuwe schepping. En ga Gods waarheid echt uitspreken over je leven.
 
Gebed: Ik ben een nieuwe schepping, omdat U mij opnieuw hebt geschapen. Ik moet U eerlijk zeggen dat ik vaak helemaal niet leef als een nieuwe schepping, maar ik wil vanaf nu leven als een nieuwe schepping en leven in mijn bestemming die U voor mij hebt uitgedacht.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom