In Christus: een nieuwe schepping

 
Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden. (2 Korinthe 5:17)
 
Het zijn nogal stevige woorden die Paulus hier schrijft in de brief aan Korinthe. Als je in Christus bent, als je door het geloof dezelfde identiteit als Jezus hebt ontvangen, dan ben je een nieuwe schepping. Ik weet niet wat jij daar van voelt, maar bij mij valt het vaak behoorlijk tegen. Een nieuwe schepping zijn, terwijl je juist zo vaak alle gebrokenheid ervaart. En een nieuwe schepping daar hoort dan toch zeker bij dat de zonden voorbij zijn. Conclusie: ik zondig nog steeds en dus ben ik geen nieuwe schepping.
 
Ja, dat zou een snelle conclusie kunnen zijn, maar Paulus schrijft hier toch echt iets anders. Als je in Christus bent, dan ben je een nieuwe schepping. Dan is het oude voorbij gegaan en alles is nieuw geworden. En nee, dat is niet iets wat je zo voelt, maar het gaat er om dat je deze waarheden van God gaat geloven en dat je daaruit ook gaat leven. Ik ben een nieuwe schepping. God heeft mij opnieuw gemaakt en zo kijkt Hij naar mij.
 
Toch laat Paulus de woorden niet zomaar uit de lucht vallen. Hij zegt er nog wel iets bij: Als Eén voor alleen is gestorven, dan zijn zij alle gestorven. Dat is het geheim achter deze woorden. Als Jezus voor jou is gestorven, ben jij ook gestorven. Dan is het oude voorbij gegaan. Ik begreep nooit goed dat Johannes in zijn brieven durfde te schrijven dat degene die uit God geboren is niet meer zondigt. Want dan ben ik niet uit God geboren, want ik zondig nog. Toch is dat dus niet waar. Doordat Christus voor mij is gestorven, ben ik voor God ook gestorven, maar met dat Hij is opgestaan, ben ook ik opgestaan in een nieuw leven. En daarmee ben ik een nieuwe schepping.
 
En ja, mijn oude lichaam wordt nog steeds geconfronteerd met de zonden en daardoor gaat het nog steeds vaak mis, maar mijn nieuwe mens die zondigt niet meer. Dat is die mens die dezelfde identiteit heeft als Jezus. En zoals Jezus is, ben ik. Ik ben dus niet meer die oude zondige mens, maar ik ben een nieuwe schepping en in die nieuwe schepping die ik ben, leeft Gods Geest. Lees dit bovenstaande voor jezelf echt in de ik-vorm. Want deze waarheid spreekt Paulus hier, namens God over je uit.
 
En doordat jij een nieuwe schepping bent, heb jij de keus om als een nieuwe schepping te leven. Want de macht van de zonde is er niet meer, want je bent rechtensvrij van de zonde. De zonde kan geen aanspraak meer op je maken. Kies er daarom voor om echt uit je nieuwe schepping te leven. Geef Gods Geest echt de ruimte in je leven, zodat je oude lichaam steeds minder te zeggen heeft en Gods Geest in jou je steeds meer leert leven als een nieuwe schepping. En ga Gods waarheid echt uitspreken over je leven.
 
Gebed: Ik ben een nieuwe schepping, omdat U mij opnieuw hebt geschapen. Ik moet U eerlijk zeggen dat ik vaak helemaal niet leef als een nieuwe schepping, maar ik wil vanaf nu leven als een nieuwe schepping en leven in mijn bestemming die U voor mij hebt uitgedacht.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Tijd met God

Met Jezus opgestaan

 

"Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God,  Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven." (Galaten 2:20)

Met de Heer begraven en weer opgestaan. De zin van die lied zullen velen lezers herkennen. En juist nu het weer Pasen is geworden, ligt voor ons gevoel natuurlijk de nadruk op ‘opgestaan’. En tegelijk, is het de vraag in hoeverre wij dit ook echt ervaren, beleven en vooral hoe wij dit leven. Klopt het dat ons leven een opstandingsleven is? Of leven wij nog meer bij Golgotha, dan bij het open graf? Want dat is wel een groot verschil.
Lees meer...

Aanmelden 'Tijd met God'

Meld je aan voor het gratis mailabonnement 'Tijd met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij 'Tijd met God' van dit moment.

 

Galaten 2:15-21

 15 Wij, die van nature Joden zijn, en geen zondaars uit de heidenen,
 16  weten dat een mens niet gerechtvaardigd wordt uit werken van de wet, maar door het geloof in Jezus Christus. En ook wij zijn in Christus Jezus gaan geloven, opdat wij gerechtvaardigd zouden worden uit het geloof van Christus en niet uit werken van de wet.  Immers, uit werken van de wet wordt geen vlees gerechtvaardigd. 
 17 Maar als wij, die in Christus verlangen gerechtvaardigd te worden, ook zelf zondaars blijken te zijn, is Christus dan een dienaar van de zonde? Volstrekt niet!

Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom