Het is maar wat je wilt

 

"Wat wilt u dat Ik voor u doen zal?" (Markus 10:51b)

 

Jeruzalem komt ondertussen dichterbij. Het einde van de levensweg van Jezus is in zicht, maar eerst nog door een stad die er niet mocht zijn, Jericho. Een stad die vervloekt was toen deze overwonnen werd door Israël en waar een verbod op lag om deze te herbouwen. Toch gaat Jezus er doorheen. Ook daar moest Jezus zijn. En dat is bijzonder te noemen, maar wat Hij dan doet is nog bijzonderder. Het laat ons iets zien van Jezus' manier van werken. Het laat ons ook iets zien van onze verantwoordelijkheid. Want als Jezus de stad binnenkomt zit daar een bekende man aan de poort. Tenminste voor de mensen van de stad was het een bekende. Hij heette Barthimeüs en hij was blind.

En iets in deze man wekt verwondering. Want als je blind bent, misschien al heel veel jaren, misschien zelfs vanaf zijn geboorte, dan hoop je uiteindelijk toch niet meer op herstel? Dan is de moed toch wel verloren, zou je zeggen. Maar toen deze man hoorde dat Jezus eraan kwam begon hij vol hoop te roepen om ontferming. Dit is wel een les, want hoevaak heb jij al met ziekte getobt en misschien alle artsen wel afgelopen, maar Jezus... Echt bidden en ook nog eens geloven in een wonder? Vaak bidden we wel, maar we zijn daar net zo passief in als mensen die denken dat het geloof eenzijdig bij God vandaan komt.

 

Deze man sterkt zich uit naar Jezus voor genezing. Daar begint het. En als de omstanders dan zeggen dat hij zijn mond moet houden, dan zou je toch eigenlijk stoppen met roepen. Wel apart dat ook in onze tijd we de mond worden gesnoerd als we genezing door de kracht van Jezus verwachten. Dan word je bijna gelijk in een verdachte kerkhoek neergezet. Dat klopt niet, bij Jezus gaat het toch om het geestelijke?

 

Nou, niet dus, want bij Jezus gaan ziel en lichaam gelijk op. En Jezus laat Barthimeüs roepen en dan stelt Jezus een vraag die vreemd is: "Wat wil je dat Ik je doe?" Dat is toch logisch, zou je denken. Toch is dit niet logisch, want hij had ook om een aalmoes kunnen vragen. En trouwens, ik kom mensen genoeg tegen die wel geluk willen in hun leven, maar ten diepste niet de omstandigheden willen veranderen. Mensen die blijven vragen: "Hoe moet ik verder?", maar voor genezing of herstel niets over hebben. Jezus stelt eigenlijk altijd de vraag: "Wat wil je dat Ik doe?"

 

Jezus zal nooit over je grens heen gaan. Jezus is bij machte om je hele leven te vernieuwen, maar als jij niet wil, dan zal Hij niets doen. Als jij geen herstel wil omdat je dan misschien alle aandacht kwijt bent of dat je misschien wel weer moet gaan werken, dan zal er ook geen wonder gebeuren. Als jij tobt met dingen in je leven dan vraagt Jezus vandaag: "Wat wil je dat Ik doe?" Mag Hij ook werkelijk wat doen in je leven. Lichamelijk of geestelijk, maar mag Hij echt wat doen? Als dat zo is: Ga dan heen, je geloof heeft je behouden.

 

Gebed: Jezus, alles wat in mij gebroken en beschadigd is, dat leg ik voor U neer. En het is met alle gebrokenheid misschien mijn manier van leven wel geworden. Ik wil U alle ruimte geven om mij te vernieuwen en te herstellen. Ik geef alles op wat dat in de weg staat.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Elke dag 5 minuten met God

In de stilte - Heersen over Gods Meesterwerk

 

"En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde, en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen." (Genesis 1:24)

Hoe was gisteren je moment van stilte met God. Het moment van stille verwondering dat God besloot om jou te maken. Nu weet ik dat er ook mensen zijn die dan zeggen: “Maar er is niets meer van dat plan van God overgebleven en zo blij zal God niet met mij zijn, ik doe niet zoveel goed.” Ergens denk ik dat ik die gedachte begrijp, maar toch is God, na de zondeval doorgegaan met het maken van mensen.
Lees meer...

Aanmelden 'Elke dag 5 minuten met God'

Meld je aan voor het dagelijkse mailabonnement 'Elke dag 5 minuten met God'. 
Aanmelden mailabonnement

Bijbelgedeelte

Onderstaand Bijbelgedeelte behoort bij de 'Elke dag 5 minuten met God' van vandaag.

  

Genesis 1:25-2:3

 24 En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo.
 25 En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was.
 26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!
 27 En God schiep de mens  naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem;  mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. Lees meer...

Tweets Theo de Koning @TJD_de_Koning

Aanbevolen

Youtube-kanaal

www.eindeloosgelukkig.nl

Eindeloos gelukkig - Copyright © 2015. All Rights Reserved.

IBAN rekeningnummer: NL81 RABO 0301 9254 53 t.n.v. T.J.D. de Koning inzake 'Eindeloos gelukkig' te Nieuw-Lekkerland

Eindeloos gelukkig is financiëel geheel afhankelijk van giften. Elke gift is daarom van harte welkom